|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Legalizacja fotoradarów... |
Autor |
Wiadomość |
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-01-2006, 02:40 Legalizacja fotoradarów...
|
|
|
Oto kilka wyjatków dotyczących fotoradarów, o których dyskusję prowadzimy w watku a propo wezwania na komisariat...
1) "W sierpniu jechałem z nad morza. Dnia 28.12.2005r otrzymałem mandat karny wystawiony przez Straż Miejską Człuchów wraz ze zdjęciem z fotoradaru za przekroczenie prędkości w miejscowości Wierzchowo.
Z racji pełnienia obowiązków służbowych znam się na przepisach dotyczących legalizacji przyrządów pomiarowych.
Jeśli fotoradar ma być ustawiony 22 st. do osi jezdni aby jego wskazania były prawidłowe to jego legalizacja powinna być w miejscu instalacji lub użytkowania. Tymczasem otrzymałem wraz z mandatem Świadectwo Legalizacji Pierwotnej z Okręgowego Urzędu Miar w Katowicach.
Zgłaszającym (legalizację) był PPHU ALERT Elektronika Przemysłowa 41-200 Sosnowiec ul. Plonów 7a.
Użytkownikiem (fotoradaru) LIFOR Sp. z o.o. 41-902 Bytom ul. Pułaskiego49
Stwierdzenie zgodności brzmi; W wyniku sprawdzenia stwierdzono, że przyrząd pomiarowy spełnia ww. wymagania (chodzi o wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dn. 11 maj 2001r.)
Moje niepodważalne zastrzeżenia są następujące:
1. Może fotoradar w Okręgowym Urzędzie Miar w Katowicach działał poprawnie, a kto mi udowodni, że w Wierzchowie został zainstalowany poprawnie ( ustawienie 22 st. do osi jezdni ) i czy instalowała go uprawniona Firma czy może Firma "Garażowa".
2. Mandat otrzymałem ze Straży Gminnej Człuchów a przecież oni nie mają fotoradaru bo użytkownikiem fotoradaru jest LIFOR Sp. z o.o. 41-902 Bytom ul. Pułaskiego49, a dlaczego jest zgłaszającym fotoradar do legalizacji PPHU ALERT Elektronika Przemysłowa 41-200 Sosnowiec ul. Plonów 7a,
a nie użytkownik itd, itd. To nazywa się MATACTWO.
Mając przed sobą mapę zainstalowanych fotoradarów na polskich drogach
widzę w tym duży interes, można go porównać dochodową kopalnią diamentów. Bez mała pół roku potrzeba było aby wystawić mandat,
nie nadążają urzędnicy i nie pomogą komputery."
2) "02 grudnia w Interii pojawił się artykuł w sprawie używania fotoradarów przez Straż Miejską - to link do artykułu:
http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=692224
Dwa dni wcześniej Rzecznik Praw Obywatelskich jasno powiedział, że:
"zgodnie z ustawą "Prawo o ruchu drogowym" z 1997 r. z fotoradarów może korzystać tylko policja. I nie zmienia tego nawet wydane w 2002 r. rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji, które rozszerza kompetencje straży miejskiej o używanie fotoradarów. Rzecznik praw obywatelskich uznał, że rozporządzeniem nie można zmienić przepisów ustawy"
cytat z artykułu : http://miasta.gazeta.pl/p...37,3041437.html
W dniu dzisiejszym udałem się do Straży Miejskiej w Wodzisławiu Śląskim w celu wyjaśnienia sprawy...
Po powitalnych "uprzejmościach" i okazaniu mi zdjęcia w komputerze powiedziałem, że nie zgadzam się z tym, żebym został ukarany mandatem za zarzucane wykrocznie (zgodnie z powyższymi artykułami zdjęcie zostało zrobione nieprawnie).
Gdy zapytałem o przepis, który pozwala korzystać Straży Miejskiej z fotoradarów w odpowiedzi dowiedziałem się, że to mogę sobie znaleźć w internecie i dopiero ja pokazałem Panom jaka ustawa ich obowiązuje. Ostatecznie dowiedziałem się, że Panowie są tylko od wykonywania poleceń."
3) "Policja i Straż Miejska używa fotoradarów często łamiąc prawo. Przepisy nakazują posiadanie świadectwa legalizacji radaru wystawionego na konkretne miejsce i użytkowanie go tylko w jeden sposób. - jak o stacjonarny umieszczony na słupie lub mobilny umieszczany na trójnogu. Wskazania fotoradaru są ważne tylko wtedy gdy zdjęcia zostały wykonane zgodnie z legalizacją. Wniosek, fotoradar stacjonarny nie może być używany jako mobilne i odwrotnie. policja używa je jednak dowolnie. Aby wszystko było zgodne z prawem musieliby codziennie robić nowa legalizację fotoradarów. Każdorazowe przenosiny fotoradaru z jednej skrzynki do drugiej wymaga odrębnej lokalizacji. A bez ważnej legalizacji nie może być wykorzystywany do pomiarów, na podstawie których wystawiane są mandaty. Obywatele maja podstawę podważyć wystawienie mandatu z fotoradaru , bez stosownej legalizacji. Najlepiej odmówić przyjęcia mandatu, by móc go później kwestionować. Sąd sprawdza używanie fotoradaru zgodnie z prawem, w jakim miejscu, przez którego funkcjonariusza i czy ma wymaganą legalizacje"
Najlepszy artykulik jest tu:
"http://wiadomosci.wp.pl/kat,15151,katn,Express%20Ilustrowany,wid,7504540,widn,Fotoradary%20bezprawne!,wiadomosc.html?ticaid=1e5b"
Wrzućcie tu coś ciekawego w tym temacie, jesli znajdziecie gdziekolwiek... |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-01-2006, 01:53
|
|
|
a to jush wcześniej słyszałem, zgadza się, by było taniej nie legalizują itp nieraz, więc fotoradar którego np wcześniej nie było w danym miejsuc (przenieśli) jest nieważny.... tylko kto ma na tyle siły i tupetu by np na komisariacie o to walczyć i przytaczać przepisy? czy np na straży miejskiej (tam prędzej)..... |
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-01-2006, 21:12
|
|
|
W przypadku odmowy przyjęcia mandatu zostaje skierowany wniosek do sądu.
Kto ponosi koszty postępowania w przypadku sprawy wygranej przez kierowcę?
a) kierowca
b) podatnicy (czyli, między innymi, również kierowca) |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
forest666
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 134 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
|
|
|
|
sampatyk
witamy nowego
|
Wysłany: 07-02-2007, 20:00
|
|
|
Witam
Zostałem uniewinniony przez sąd grodzki w Człuchowie,straż gminna wniosła apelację do sądu okręgowego w Słupsku i apelacja została odrzucona.Wyrok jest prawomocny.Sentencja wyroku-radarowy przyrząd do pomiaru prędkości Multanova 6F nr.fabryczny 03-05-2441rok produkcji 2005 NIE JEST DOPUSZCZONY do używania na terenie RP kropka.
Wszyscy którzy zapłaciliście tym "rozbójnikom "drogowym ze straży gminnej w Człuchowie do piór i piszcie wnioski o zwrot "kasy"za nielegalne mandaty inne koszta i straty moralne ,niech nauczą się jak legalnie podnieść dochody gminy,bo niedługo każdy sołtys brałby fotoradar może w leasing i trzepał kasę. A przy okazji omijajmy TEN Człuchów nie tankujmy tam nie jedzmy u nich nie kupujmy w ich sklepach !
Pozdrawiam
mirek |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-02-2007, 20:24
|
|
|
|
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 08-02-2007, 19:11
|
|
|
Fotoradary sa nie uczciwe,nielegalne,i wszystko!!!tylko patrol powinien miec prawo do wystawiania mandatu,a jak bym był ranny i sie spieszył do szpitala to co jeszcze dostane pincet,to jest uczciwe???no sory |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-02-2007, 22:46
|
|
|
na necie widziałem krucjatę przeciw puszkom... zawody w trafianiu do celu (obiektyw) i tym podobne... no i zawsze można zrobić sobie jammer, jednynie trzeba byćn a tyle roztropnym, by nie dać się wykryć... |
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 09-02-2007, 12:33
|
|
|
Cytat: | Fotoradary sa nie uczciwe,nielegalne,i wszystko!!!tylko patrol powinien miec prawo do wystawiania mandatu,a jak bym był ranny i sie spieszył do szpitala to co jeszcze dostane pincet,to jest uczciwe???no sory |
No problem. Wtedy masz mocny argument i wg wszelakich prawideł powinieneś nie ponosić konsekwencji.
Jednak trepów wszędzie na pęczki, zapewne miałbyś nie lada kłopot, by się wytłumaczyć.
Jeżeli karetki z kartą wyjazdową dostają mandaty, to co dopiero my? |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 09-02-2007, 13:37
|
|
|
Jacacenty, no dokladnie,a najgorsze sa te medny co autkiem w cywiulu jezdza,gnojki czekaja az ci sie uzbiera jak najwiecej punktow...dopiero teraz oglosili ze to nielegalne i ze powinno sie placic tylko za 1sze zarejestrowane na kamerze wykroczenie |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-02-2007, 17:43
|
|
|
sosen86 napisał/a: | teraz oglosili ze to nielegalne i ze powinno sie placic tylko za 1sze zarejestrowane na kamerze wykroczenie |
Taaaa jasne.
Zapłacisz pierwszy mandat, a następnie już możesz walić dwie paki po mieście bo to nielegalne żebyś dostał mandat.
Podobnie będzie z innymi wyrokami: kto okradnie jeden bank za drugi już mu nie policzą bo to nielegalne |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 09-02-2007, 20:47
|
|
|
promocja - bo drugi ma gratis |
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-02-2007, 19:01
|
|
|
Wczoraj (tzn w środe, ale ja oglądam niedzielne powtórki) w "Uwaga, pirat!" na tvn turbo pokazywali, że ITDki jeżdżą z videorejestratorami, tak się zastanawiam czy mogą jechać np za osobowym, nagrać go i wlepić mandacik jak policja? |
|
|
|
|
rozmuss9
|
Wysłany: 12-02-2007, 19:27
|
|
|
Czytalem w jakies gazecie jakis czas temu, chyba Metro albo Echo miasta ze czesto zdjecia z fotoradarow sie przedawniaja, nie pamietam jaki to byl okres czasu ale chyba rok. Jacys sprytni ludzie wymyslili ze nawet jesli dostana mandat wczesniej niz rok to pisza jakis papierek do sadu i za nim sad go rozpatrzy itp to juz jest przedawnienie. |
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 12-02-2007, 19:30
|
|
|
Krokodyl nie może Ciebie ukarać mandatem, chyba że jedziesz taryfą. Ale może zawsze wezwać Policję . |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-07-2007, 08:26
|
|
|
Na trasie katowickiej w stronę Warszawy na skrzyżowaniu (w lewo do Nadarzyna, po prawej hotel George) stoi fotoradar |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-07-2007, 19:19
|
|
|
rozmuss9, teoretycznie mandat a wykrocsenie powinien być wystawiony w 30 dni od daty ujawnienia,czyli najczęściej od momentu złapania.Teoretycsznie też zdięcie przedawnia się po owych 30 dniach.Ale znaleźli haczyki za chwilę ujawnienia uznają dzień w którym funkcionariusz zobaczył zdięcie i tym samym ujawnił fakt przekroczenia prędkości.A teraz udowodnij kiedy to było naprawdę.Czy wrzucił do szuflady i po roku wyjął i wysłał mandat.
A co do roku to nie jestempewny ale mandat wystawiony przedawnia się po roku.Znaczy jeżeli nie zapłacisz i urzad skarbowy nie zciagnie z Ciebie(co wątpliwe)to mandacik idzie w zapomnienie.
Ale że mandatów nie ściąga komornik a poborca skarbowy to ma wglad w każdy zarobek od którego odprowadzasz podatek,i moze ściagnac Ci nawet z odliczenia i wówczas zapomnij o jakimkolwiek zwrocie nadpłaconego podatku. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-07-2007, 08:48
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | teoretycznie mandat a wykrocsenie powinien być wystawiony w 30 dni od daty ujawnienia,czyli najczęściej od momentu złapania.Teoretycsznie też zdięcie przedawnia się po owych 30 dniach.Ale znaleźli haczyki za chwilę ujawnienia uznają dzień w którym funkcionariusz zobaczył zdięcie i tym samym ujawnił fakt przekroczenia prędkości.A teraz udowodnij kiedy to było naprawdę.Czy wrzucił do szuflady i po roku wyjął i wysłał mandat. |
tu jest wiele racji:
wykrycie przekroczenia dozwolonej prędkości to wszczęście postepowania administracyjnego, co wiąże się z zachowaniem ww. 30-to sniowego terminu, ale właśnie chodzi o fakt ujawnienia zdjęcia z fotoradaru ... czyli np wyjęcie go z szuflady po np 2 miesiącach, ale ujawnienie wykroczenia to też jest zrobienie zdjęcia przez fotoradar, teoretycznie sprawa do wygrania w sądzie ... ale nigdzie nie jest napisane czy ujawnienie musi się odbyć przez człowieka czy przez fotoradar ... to tylko gdybanie ale przedłuża sprawę w sądzie i można byłoby się pokusić o doprecyzowanie sprawy samego ujawnienia. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
Mundek
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-01-2009, 13:32
|
|
|
Mnie w miejscowsci Zamek Kiszewski w szczerym polu na pustej, prostej drodze też namierzyli. Problem w tym, że ja jechałem przawidłowo a nawigacja wskazywała szybkośc 56 km/h. Mimo to otrzymałem wezwanie ze strazy gminnej Starej Kiszewy a na nim zdjecie i opis z ktorego wynika że jechałem 80 km/h!? Znak D-42 " obszar zabudowany " ustawiony jest na granicy administracyjnej tej wsi . Drogowcy poszli na łatwizene załatwiając jednym znakiem wskazanie granicy administracyjnej, zamiast ustawić tam dodatkowego znaku np. ograniczenia 70 km/h lub tablicy informacyjnej o miejscowości a dopiero we właściwym miejscu czyli około 300 m wczesniej Znak D-42 " obszar zabudowany ". Zresztą sposoby oznakowań naszych dróg są ną najlepszym świadectwem wiedzy i bezgranicznego braku rozsądku. Uważam, że za oznakowanie, które jest przyczyną pośredniego przyczynienia się do kolizji czy wypadku powinny byc prowadzone sprawy karne za sprowadzanie powszechnego niebezpieczeństwa. Dopuki tego nie będzie, doputy z takimi idiotyzmami bedziemy miec do czynienia. Zamiast udrazniać drogi - administracja - sprowadza tłoki, zadymienie, utrudnienia płynnego ruchu.
Odnosząc sie do artykułu Sampatyka z 17.02.2007 mnie też w sfotografował Multanova 6F nr.fabryczny rok produkcji 2005, z którym on poszedł do sądu grodzkiego. sampatyk napisał/a: | Zostałem uniewinniony przez sąd grodzki w Człuchowie,straż gminna wniosła apelację do sądu okręgowego w Słupsku i apelacja została odrzucona.Wyrok jest prawomocny.Sentencja wyroku-radarowy przyrząd do pomiaru prędkości Multanova 6F nr.fabryczny 03-05-2441rok produkcji 2005 NIE JEST DOPUSZCZONY do używania na terenie RP |
sampatyk napisał/a: | Zostałem uniewinniony przez sąd grodzki w Człuchowie,straż gminna wniosła apelację do sądu okręgowego w Słupsku i apelacja została odrzucona.Wyrok jest prawomocny.Sentencja wyroku-radarowy przyrząd do pomiaru prędkości Multanova 6F nr.fabryczny 03-05-2441rok produkcji 2005 NIE JEST DOPUSZCZONY do używania na terenie RP |
Może Sampatyk wspomoże mnie kopia - oczywiscie bez swoich danyc- orzeczenia? No chyba że już ten fotoradar znalazł się na liście dopuszczonych fotoradarów. A notabene - czy jest i gdzie taka lista - dopuszczonych na terenie RP fotoradarów? |
|
|
|
|
kamel
witamy nowego
|
Wysłany: 10-02-2009, 23:24 Zamek Kiszewski
|
|
|
dziś dostałem też "fotkę"
mam te same wątpliwości co Mundek
Mundek, daj znać czy i jak działasz
ja mam mieszane uczucia, ale jest to wg. mnie podejrzane
** Dodano: 10-02-2009, 23:25 **
a dodam jeszcze że też z miejscowości Zamek Kiszewski...
** Dodano: 10-02-2009, 23:28 **
zdjęcie auta z tyłu
fotka z Września 2008
fotoradar Multanova 6F |
|
|
|
|
Mundek
witamy nowego
|
Wysłany: 11-02-2009, 10:47 [Trojmiasto]
|
|
|
Poprzednik z postu o unieważnieniu przez sąd pomiaru - milczy. Nadal czekam. Wiem, że ten typ od 2007 r. zyskał legalizacje na liście dopuszczonych w RP. I tu chyba jest pat. Trzeba by nakręcić film jak stoją i w którym miejscu. Dawniej nie przewidziano, że oszczędność w ustawianiu oznakowania terenu zamieszkania a tablicy miejscowości oznaczającej administracyjny teren tej miejscowości będzie wykorzystywany pod hasłem :bezpieczeństwo na drodze" - z którym notabene nic nie ma - do zyskania łatwej kasy dla gminy. Polecam pisanie skarg do Rzecznika Praw Obywatelskich. W dobie nadużycia rejestratorów szybkości do działalności zarobkowej a nie dla bezpieczeństwa należałoby wpierw zweryfikować te wszystkie ustawienia znaków. Po pierwsze: powodują zawężenie przepustowości dróg, wydłużają niezasadnie czas przejazdu, powodują zatory drogowe, niebezpiecznie kierują myśli i spostrzeżenia kierującego na te znaki odwracając uwagę od bezpiecznego (no bo kto się spodziewa takiego oznakowania w głuszy i wśród pól), bezkolizyjnego przejazdu, powodują nagłe hamowanie. A wystarczyłoby w takich miejscach ustawić znaki zmniejszające prędkość np. do 70 km/h nim wjedzie się w obszar rzeczywistego zamieszkania. Nadto złą, naganną społecznie intencją miast, gmin, powiatów i Ministerstwa Komunikacji jest fakt wystawiania takiej ilości rejestratorów, gdy w miejscach niebezpiecznych, zamiast ich wystarczyło wybudować przejezdne garby, zmuszające kierowców do wyhamowania szybkości. tak np. widziałem na Słowacji. Nadto fakt chęci wprowadzenia nowych mandatów za przekroczenie szybkości, wyższych i bez punktów - co jest skierowane chęcią szybkiego zysku -spowoduje, że biedniejsi w portfel będą zakałami na drodze a Ci pieniężni VIP-owie w tym posłowie, polityczni wszystkich rang, lekarze, adwokaci(nomen omen taksówkarze kasę fiskalne muszą mieć - mimo fatalnych zarobków - a te klasy społeczne wymienione wcześniej - NIE!?) będą piratami drogowymi. WIĘC JAK MA SIĘ WPROWADZANY SYTEM KAR ZA REJESTRATORY SZYBKOSCI DO BEZPIECZENSTWA NA DROGACH! ? To po prostu jest następna nierówność społeczna, uderzenie w równouprawnienie. Do tego wstawiany bajer - że teraz to nawet VIPy będą musiały płacić - bo to będzie opłata administracyjna!!! To są wielkie jaja. Trzeba sprawę ruszyć Panie i Panowie bo jest źle na naszych drogach a będzie jeszcze gorzej. Nadmierna szybkość powoduje większe zniszczenia w przypadku zderzeń - prawa fizyki nie zmienisz - ale gdyby karano za niewłaściwe, złe i błędne manewry na ulicach, skrzyżowaniach i dyscyplinę rozsądku na drodze (zobaczcie jak nieroby parkują na osiedlach, jakby mógł toby na piętro wjechał pod swoje drzwi a ciut dalej są miejsca parkowania) - to z pewnością byłoby mniej zdarzeń drogowych i ofiar. Rozsądnie zagospodarowana większa szybkość na właściwym odcinku drogi nie jest żadnym wykroczeniem przeciw bezpieczeństwu. Nie stwarza go. Zresztą znany jest kazus – winny jesteś wtedy, gdy swoim zachowaniem doprowadziłeś do sytuacji niebezpiecznej lub kolizji, wypadku drogowego, więc przejazd bez oczywistego zagrożenia i zaistnienia zdarzenia – nie jest niebezpieczeństwem drogowym. Dopiero te nowe przepisy wprowadzą zagrożenie. Zobaczycie jak wielkie Vany, limuzyny po 200 000 zł będą zapierniczać w terenie zabudowanym, bez opamiętania i bezkarnie - bo co to dla nich zapłacić i nawet 50 000 zł rocznie gdy biznes kwitnie bo szybciej przejedzie. POPIERACIE MNIE? PISZMY DO RZECZNIKA NIM WPROWADZĄ TE PRZEPISY!
Może Admin utworzy nowy, ogólny link dla tej sprawy. Byłoby fajnie gdyby połączyc sie w tej sprawie z innymi zmotoryzowanymi forami. Siła w kupie Drodzy Rodacy. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-02-2009, 16:35
|
|
|
ja się nie znam, ale jeśli ktoś sporządzi sensowny protest przeciwko fotoradarom to ja się chętnie podpisze |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-02-2009, 19:33
|
|
|
A może mi ktoś napisze, jak to z tymi fotoradarami wygląda w rzeczywistości? Dajmy na to, taki składany (często chowany za krzakiem czy w rozpadającym się Żuczku) na jakiej zasadzie robi zdjęcie? Kiedyś w Top Gear opisywali fotoradar, który najpierw namierzał auto na odległościach pomiędzy 200 a 100 metrów, a fotkę robił z odległości 10 metrów. Jak to się ma do ustawiania takich fotoradarów kilka metrów za znakiem obszaru zabudowanego? Pytam, bo dostałem już zdjęcie z fotoradaru ustawionego na wjeździe w obszar zabudowany. Zwalniałem ze 110km/h do około 60km/h, co zwykle czynię jadąc w trasie. Nie pamiętam dokładnie jaką miałem prędkość wjeżdżając w obszar zabudowany, ale na fotce było uchwycone 78km/h, z czym trudno było mi się zgodzić. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Mundek
witamy nowego
|
Wysłany: 14-02-2009, 16:39
|
|
|
Odważyłem się, zebrałęm do kupy i napisałem do Rzecznika . Piszcie i Wy to nic nie kosztuje. Wysłałem e-maila. Wnioski proste w słowie składajcie : http://www.rpo.gov.pl/wniosek/. |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 02-03-2009, 00:50
|
|
|
ciechu, typowy fotoradar namierza cię, w zależności od twojej prędkości, z pewnej odległości - muszą fale radiowe (radar) dolecieć do ciebie i się odbić i wrócić do urządzenia, tak jest robiony pomiar; jak jedziesz szybciej (powiedzmy jakoś powyżej 100km/h), to z minimalnie większej odległości może zacząć cię skutecznie namierzać, normalnie z około 150m;
muszą z takiej odległości (lub mniejszej) od radaru do ciebie dolecieć fale, odbić się i wrócić; czas potrzebny na to pozwala urządzeniu twą prędkość wyliczyć; fotoradar wysyła kilka serii takich i ustala prędkość;
tylko nie będzie Ci robił zdjęcia np ze 100m; zazwyczaj jest to tak ustawione, że zaczyna Cię mierzyć np z powiedzmy 100m, a zdjęcie robi z malutkim ustawionym opóźnieniem, akurat jak dojedziesz bliżej obiektywu; trza zawczasu hamować;
co do systemów które mierzą cię na jakimś odcinku (za granicą są miejscami) a potem robią fotkę to mogą np być pętle indukcyjne w asfalcie zatopione; np 300 m i 290 m przed fotką masz pętle w asfalcie, przejeżdżasz pierwszą, drugą, czas przejazdu przez obie pętle oddalone o 10m pozwala obliczyć twą prędkość, potem np trzecia pętla jest już tylko np 50 m od skrzyżowania, gdy na nią najedziesz to robi Ci zdjęcie bo wcześniej tamte dwie za szybko minąłeś... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|