Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceramizer
Autor Wiadomość
picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 21-03-2006, 20:53   Ceramizer

Witam.Kto z Państwa Szanownego użył do swojego silnika ceramizera.{AUTO REPAIR}Ewentualne spostrzeżenia po zastosowaniu.Moje są niezadawalające.Przez pierwsze 1500 km temperatura oscylowała w granicach 100 stopni.Nie odczułem łatwiejszego rozruchu w zimie a co gorsza mam wrażenie że zaczął brać olej.Ogólnie poprawy pracy silnika też nie zauważyłem.Więcej nie powtórzę tego zabiegu.

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-03-2006, 21:00   

Ja osobiście uważam, że wszystkie dodatki do benzyny, olejów itp. oraz magnetyzery i inne cuda "o naukowo potwierdzonej skuteczności" to zwykłe bajery :-(
Jeśli coś jest zużyte to żaden płyn tego nie naprawi, w najlepszym wypadku na jakiś czas złagodzi objawy. A jeśli nie jest zużyte to najlepszym sposobem na przedłużenie trwałości jest stosowanie wysokiej jakości materiałów eksploatacyjnych i właściwa eksploatacja.

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
picek 

Wysłany: 21-03-2006, 21:13   

Co do magnetyzerów to mam i jestem z nich zadowolony.{10000km}Po zastosowaniu silnik chodzi równiej i łatwiej wchodzi na wysokie obroty.Ogólnie+++

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-03-2006, 14:08   

Nie mam zamiaru znowu wszczynać "świętej wojny" ale zalety magnetyzerów dostrzegają ich producencji i Ci którzy je założyli. Gdyby Ci ktoś założył a byś o tym nie wiedział to byś nie zauważył różnicy ;-)

Nie jest też prawdą że magnetyzer nic nie daje - on działa ale wprowadza do powietrza zmiany które nie mają znaczenia dla silnika. Natomiast pole magnetyczne stosuje się z powodzeniem w instalacjach hydraulicznych w domu gdzie elektromagnesy założone na rurze zapobiegają osadzaniu się kamienia i rozpuszczają już istniejący.

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
picek 

Wysłany: 25-03-2006, 15:00   

Zbyniu, Piszesz o powietrzu.Mam na powietrzu,paliwie,gazie i chłodnicy.Powietrze jest magnetyzowane {teraz nie pamiętam} powiedzmy biegunem + a paliwa - co ma powodować przyciąganie się atomów i lepsze ich łączenie co daje lepiej wymieszaną mieszankę.{każdy ma swoje racje-są zwolennicy :D i przeciwnicy :doubt: }

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-03-2006, 00:44   

Zbyniu magnetyzery dzialaja ;-)
Moze nie wtkaim stopniu jak producent to reklamuje ale silnik naprawde roznwiej pracuje no i spaliny sa czystsze rpzez to ze sie lepiej mieszanka spala :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 26-03-2006, 19:14   

z mpuikiem bym się zgodził... minimalnie, nie jak mówią w TV, ale działają, jest równiej... post jednak jest o ceramizerach - sam jestem bardzo ciekaw jakie dają efekty - syszałem różne opinie skrajne - że rzeczywiście ładniej wszystko chodzi jak mikro'uszczerbki' połatają ale były też opinie, że ceramizer skończył silnik... i próbować tego czy nie... ?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-03-2006, 19:33   

Mówiliśmy już o tym klilka razy na forum.
Ja opini nie zmieniam.

Do silnika : NIE
Do skrzyni : TAK

Jednak coś nie ma czasu i chęci żeby sie zdecydować na aplikację do skrzynki. :roll:
     Moneta

picek 

Wysłany: 26-03-2006, 23:41   

jabko, A stosowałeś już do skrzyni?

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-03-2006, 06:25   

jabko napisał/a:
Jednak coś nie ma czasu i chęci żeby sie zdecydować na aplikację do skrzynki.

No właśnie jeszcze nie :?
     Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-01-2008, 16:19   

przepraszam że odświeżam taki stary temat ale zaciekawiło mnie to bardzo a nie chciałem zakładać nowego tematu...

jak to jest z tymi ceramizerami do skrzyni biegów? coś dają czy to tylko bujda na wrotkach?

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 03-01-2008, 18:41   

jabko napisał/a:
Mówiliśmy już o tym klilka razy na forum.
Ja opini nie zmieniam.

Do silnika : NIE
Do skrzyni : TAK

potwierdzam ... osobiście wstrzyknąłem ceramizer do skrzynki parę miesięcy temu.
cudów się nie spodziewałem ale po przejechaniu paru tyś km stwierdzam że za 60 zł było naprawdę warto i po zimie wstrzyknę kolejną dawkę ...
efekty są odczuwalne już po przejechaniu ok 500km chodź tak naprawdę widoczna różnica będzie po przejechaniu pnad 1000km ... w cuda typu magnetyzery , uszlachetniacze paliwa itd nie wierze ale działanie ceramizera w skrzyni potwierdzam
...

Sapphiron 

Wysłany: 03-01-2008, 18:45   

no dobra... ale co on daje? jak to odczuwasz?

assistance   Moneta

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 04-01-2008, 13:26   

powiem tak skrzynia działa kulturalniej ... często u mnie występował problem z nie wskakującym wstecznym ...po wstrzyknięciu ceramizera problem w dużej mierze zanikł
nie całkiem ale wsteczny wchodzi teraz prawie zawsze bez problemu , zaś same biegi nawet na nie rozgrzanej skrzyni wchodzą jak w masło .... zresztą trudno dokładnie zdefiniować słowami co się jeszcze się zmieniło .... ale mogę zapewnić że twoja ręka odczuję i to dużą różnice

Sapphiron 

Wysłany: 04-01-2008, 14:13   

a ile takie "cudo" kosztuje i gdzie kupić? bo jeśli mówicie że działa to może bym i spróbował ^^

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 04-01-2008, 14:24   

w sklepach motoryzacyjnych i supermarketach, na allegro.. gdziekolwiek ...
kosztuję ok paru dych
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

zetor 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2008, 14:27   

nic prostszego:

http://www.allegro.pl/sea...&category=18883

http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a

Ludzie, ale niektórzy mają lenia :zolta:

Sapphiron 

Wysłany: 04-01-2008, 14:37   

oj mają mają... szczególnie jak się siedzi pod samochodem i tylko czasem sprawdza co słychać na laptopie...

ale dzięki wielkie ^^

assistance   Moneta

zetor 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-01-2008, 15:59   

Sapphiron napisał/a:
oj mają mają... szczególnie jak się siedzi pod samochodem i tylko czasem sprawdza co słychać na laptopie...

ale dzięki wielkie ^^

mi to zajęło 2 sekundy.

To dużo mniej czasu, niż pisanie wątków i czekanie na odpowiedź na forum,
ale Ty po prostu nabijasz niepotrzebnie posty :red_kartka:

Sapphiron 

Wysłany: 04-01-2008, 16:04   

zetor napisał/a:
niż pisanie wątków
sorry cie bardzo człowieczku ale popatrzyłbyś najpierw kto założył post, jak dawno temu a dopiero byś gadał. nie ja zakładałem ten temat tylko właśnie przez wyszukiwarkę, bo wyobraź sobie że wczoraj prawie cały dzień siedziałem i czytałem wszystko o skrzyniach, go odnalazłem i tylko się podpiąłem...

kłania się czytanie ze zrozumieniem

zetor napisał/a:
ale Ty po prostu nabijasz niepotrzebnie posty :red_kartka:

a ty sobie znalazłeś zabawę chyba... i co? teraz będziesz latał po wszystkich moich postach i kończył je takimi słowami? żałosne... pomyśl czasem zanim coś napiszesz bo w rodzinie nie jesteś...

ode mnie tyle :evil:

Moderowany:

...i w tym miejscu kończycie tą dyskusję albo w kosz idzie, bo to nie ma sensu...

assistance   Moneta

szczypiorek 

Wysłany: 11-01-2008, 17:58   

witajcie ja sobie takie cudenko na allegro kupilem i do dieselka wlalem i zauwazylem ze cos to jednak daje.jest rowniejsza praca silnika i troszke ciszej pracuje do skrzyni wlalem i lzej sie wachluje nie wiem czy auto mniej pali bo jezdze strsznie agresywnie a to stronki gdzie mozna kupic:
http://allegro.pl/item290...ieczy_nr_2.html 8) 8) 8)

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-02-2008, 01:38   

Hej pora na kolejnego ćwieka :> Słyszał ktoś o holowaniu pionowym gniazd cylindrów? Ok zacznijmy od początku ideą ceramizera jest wygładzić poszarpane krawędzie i wypełnić ubytki w powłoce gniazda cylindra, po to by zwiększyć kompresje i obniżyć współczynnik tarcia, teraz najfajniejsza cześć nowiutki silnik w fabryce przechodzi tak zwany proces holowania pionowego. Już tłumacze co to jest dla tych co nie wiedzą otóż każde gniazdo cylindra jest celowo rysowane (robi się dużo mikro rys) poprzez specjalną maszynę z kamieniami szlifierskimi które poruszają sie w gorę i w dół cylindra oraz sie obracają co daje nam rysy w kształcie spirali... po co to wszystko, otóż po to by w szczeliny dostawał się olej i silnik podczas pracy był prawidłowo smarowany. Gładka powierzchnia cylindra powoduje nadmierne spływanie oleju. Kluczowe pytanie jak się ma jedno do drugiego... wygładzić uszczelnić ceramizerem czy jednak mikro zarysowania nie są twoim wrogiem. Dodam jeszcze że prócz ceramizerów istnieje coś innego acz podobnego, powlekanie gniazda cylindra specjalną powłoką ceramiczną jest to drogę i wykonują to nie liczę warsztaty (robi sie to poprzez zdemontowanie silnika rozebranie, powlekanie cylindrów, wygrzewanie itd. ) Tak jak ceramizer, ale robi sie to ręcznie, a powłoka nie wytwarza się podczas pracy silnika tylko jest nakładana fizycznie. Ćwiek zabity co wy na to? czekam na komentarz ;> :sciana:

** Dodano: 06-02-2008, 01:41 **
A cierpię :badgrin: na bezsenność stąd dziwne posty o 1:30 w nocy hehehe
:badgrin:
     assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 06-02-2008, 07:57   

Poza tym , że troszkę przekręciłeś terminy związane z tematem , to masz rację w 100%
nie "holowanie" , tylko honowanie
i nie "gniazdo cylindra" tylko gładź cylindra
cała reszta ok .
Natomiast jeśli ktoś sądzi , że wlanie do silnika jakiegoś cudownego specyfiku spowoduje , jego reanimację i zastąpi remont - to delikatnie mówiąc - jest naiwny ! Natomiast w skrzyni może to pomóc o tyle , że dodanie jakiegoś środka zagęszczajacego olej - spowoduje cichszą pracę . W epoce z przed chemicznych uszlachetniaczy sypało się do skrzyni trociny i stawała się cisza ...
Ale już jak czytam dyrdymały , że " środek powoduje regenerację powierzchni " - to nie wiem czy śmiać się czy płakać ...
     assistance

mirek 

Wysłany: 06-02-2008, 12:13   

podłączę się do tematu Przy dużym zużyciu silnika raczej wątpliwe jest że zostanie on skutecznie samoczynnie naprawiony, raczej może faktycznie ceramizer poprawi jego pracę ale na jakiś bliżej nie określony czas, w innym wypadku byłby to hit i nie byłoby warsztatów. Czy nie dzieje się to jednak potem jego znacznie szybszym zużyciem? to już inna historia. nikt nie ma pewności że cząsteczki ceramizera rozłożą się równomiernie na gładzi cylindrów a już napewno nie wiadomo jak podziałają na wypełnienie cynowe panewek. Jeśli chodzi o skrzynie biegów to ich praca pomimo dużych obciążeń jest bardziej stabilna i w tym miejscu zastosowanie ceramizera może być interesujące. tak przypuszczam

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 06-02-2008, 12:27   

OK późna pora była i mi się lekom ręką napisało holowanie ;p oczywiście że chodziło o honowanie. Wracając do ćwieka wczorajszego wieczora chodziło mi jak się mają dwa skrajne do siebie działania. Fabryka lekko rysuje a użytkownik wygładza :> Ceramizera sam kiedyś zaaplikowałem do dizla ze sporym przebiegiem (co kilka dni robił trasę Austria - Polska i z powrotem gdzie po stronie zachodniej był mocno ciśnięty na autostradzie) i pomógł. Był to silniczek z Pasata 1.9 już mówię co się zmieniło. Przede wszystkim mniej dymiło (po czym można się domyśleć że brał mniej oleju) zrobił się trochę żwawszy, mniej się tłukł i to sporo mniej. Zgadzam się że Ceramizer nie zastąpi prawidłowej eksploatacji jak również w przypadku mocno przejechanych silników remontu ale w/g może pomóc (przynajmniej w dizlu ;> )

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu