|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Bedzie cos z tego :?: |
Autor |
Wiadomość |
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 22-11-2009, 17:52 Bedzie cos z tego :?:
|
|
|
Pracuje w firmie która produkuje plastikowe artykuły kuchenne, ogrodowe typu kosze na smieci, doniczki, wiadra itp. Jako pracownik moge kazdy detal kupic po cenie hurtowej bez zadnych faktur, rachunków itp. co daje naprawde dobra cene. I tu moje pytanie: Czy moge tak kupione artykuły sprzedawac w swojej cenie np na allegro.pl Nie wiem czy sa jekies przeciwwskaznia dotyczace tego typu działalnosci. Jesli sie ktos orientuje to prosze o wypowiedz na ten temat. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:11
|
|
|
tipacz, jak otworzysz działalność gospodarczą, zarejestrujesz sklep i będziesz miał faktury to reszta jest kwestią dogadania się z ludźmi z tej firmy w której teraz pracujesz. Jakoś tak na dziko szczerze bym nie radził, zaraz ktoś się zainteresuje po jaką ch****ę ci 20 koszy i po 50 doniczek w różnych rozmiarach i wiesz, mogą być z tego problemy nie tylko w pracy, ale i z fiskusem. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:15
|
|
|
jelcyn, no wlasnie o taka odpowiedz mi chodziło czyli raczej lipa... |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:33
|
|
|
jelcyn, no trochę nie do końca ,bo ponad 70% allegrowiczów ma różne przedmioty kupione po atrakcyjnych cenach i wystawione na aukcjach nie wystawiają faktur ,nie maja zarejestrowanych firm ,są tak jak ty czy ja zwykłymi ludkami ,więc gdybym miał takie dojście jak np tipacz, to bym powystawiał na allegro bez strachu ,ale to moja opinia ,a dwa to co firmę jego obchodzi jak kupił od nich ,co on z tym zrobi ,co innego gdyby ukradł ,to jakieś ryzyko jest ,a tak ,jeżeli kupisz w promocyjnej cenie 30 mopów to co nie możesz ich opchnąć |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:37
|
|
|
grabarz napisał/a: | jeżeli kupisz w promocyjnej cenie 30 mopów to co nie możesz ich opchnąć | trzy słowa : fiskus i podatek dochodowy. Teraz jasne? Gdybym miał naprawdę fajne dojście do naprawdę takich artykułów to prawdopodobnie bym zrobił tak jak napisałem. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:44
|
|
|
grabarz napisał/a: | jelcyn, no trochę nie do końca ,bo ponad 70% allegrowiczów ma różne przedmioty kupione po atrakcyjnych cenach i wystawione na aukcjach nie wystawiają faktur ,nie maja zarejestrowanych firm ,są tak jak ty czy ja zwykłymi ludkami ,więc gdybym miał takie dojście jak np tipacz, to bym powystawiał na allegro bez strachu ,ale to moja opinia ,a dwa to co firmę jego obchodzi jak kupił od nich ,co on z tym zrobi ,co innego gdyby ukradł ,to jakieś ryzyko jest ,a tak ,jeżeli kupisz w promocyjnej cenie 30 mopów to co nie możesz ich opchnąć |
I od niedawana pojawił się pewien problem, na allegro pojawili się użytkownicy, którzy piszą do ciebie czy wystawiasz faktury, jeśli odpisze że nie leci mail z allegro że masz 24h na usuniecie aukcji, jeśli tego nie zrobisz sprawa zostanie zgłoszona do fiskusa ze nie odprowadzasz podatku.... Ale zawsze pozostaje opcja nie odpisywania na takie pytania |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:48
|
|
|
Pół roku temu kupiłem w hipermarkecie pamięci USB bo były w naprawdę atrakcyjnej cenie. Później 30 sztuk opchnąłem na allegro. Nikt się nie przyczepił ale jeden koleś po zakupie spytał się, o gwarancję i rachunek. Odpisałem mu, że jestem osobą prywatną nie wystawiam rachunków i dla tego mam taniej. Może i nie najmądrzejsza odpowiedz ale nic się nie stało.
** Dodano: 22-11-2009, 18:49 **
Ogólnie możesz raz na miecha ileś sztuk tam opchnąć. Ale jak będzie ładował ile wlezie to samo allegro się tym zainteresuje że nie jesteś zarejestrowany jako sklep a tyle masz przedmiotów na zbyciu nowych jednych i tych samych |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:49
|
|
|
jelcyn napisał/a: | trzy słowa : fiskus i podatek dochodowy. Teraz jasne? | jelcyn,
Nadal nie , już mieli się tym zając nie raz ,i nadal ludzie handlują ,więc chyba wyolbrzymiasz trochę ,mnie powinni już zamknąć i połowę allegro ,no ale to twoje zdanie i można tak w nie skończoność.
jelcyn napisał/a: | Gdybym miał naprawdę fajne dojście do naprawdę takich artykułów to prawdopodobnie bym zrobił tak jak napisałem. |
to chyba się nie orientujesz ile by wyniosły by cię opłaty miesięczne ,żeby się utrzymać i zarobić jeszcze na siebie musiał byś albo kraść towar ,albo bóg wie jakie unikaty mieć i zapotrzebowanie na rynku na to ,by ci szło jak ciepłe bułki ,bo tych co tak się boisz nie obchodziło by czy sprzedałeś coś czy nie ,masz płacić ,ale koniec tej gadki ty przedstawiłeś swoja ja swoja stronę tego
** Dodano: 22-11-2009, 18:56 **
Bdm$ka, Luczu, dokładnie ,kwestia nie być pazernym tylko z głowa to zrobić |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-11-2009, 17:58
|
|
|
Ja akurat prowadzę własną firmę i faktycznie koszty zusu i skarbówki są niemałe.
Zgodnie z prawem każda sprzedaż powinna być opodatkowana, w rzeczywistości jest inaczej, ludzie sprzedają stare graty z domu, lub jakieś artykuły do których mają dobre dojście, a fiskus nie bardzo wie jak ten temat ugryźć, więc póki co czepia się tylko tych najbardziej aktywnych i najwięcej sprzedających, a płotek nie rusza.
tipacz, dogadaj się z kimś kto ma sklep, żeby w razie potrzeby wystawił Ci rachunek, a Ty wtedy odpalisz mu coś z zysku
to jest taka półlegalna opcja |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 24-11-2009, 20:45
|
|
|
yoyo, czyli gdybym nie za duzo naraz wystawiał to by przeszło... |
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 24-11-2009, 20:57
|
|
|
tipacz, jak to mówią - wszystko jest zdrowe z umiarem |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 24-11-2009, 20:58
|
|
|
Luczu, no wlasnie - tego sie obawiam... |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-11-2009, 22:36
|
|
|
Luczu napisał/a: | Ale jak będzie ładował ile wlezie to samo allegro się tym zainteresuje że nie jesteś zarejestrowany jako sklep a tyle masz przedmiotów na zbyciu nowych jednych i tych samych
_________________ |
Co allegro obchodzi, czy ma sklep, czy nie.
Płaci prowizję i w jednym i drugim przypadku
tipacz, czy Ty nie masz większych problemów?
Kto Ci broni sprzedać na allegro z Twojego konta 30 wiaderek, które np. sobie kupiłeś, a niestety nie są Ci potrzebne.
Twoja Mama być może też zakupiła miała wiaderka, które jej sprzedałeś.
Tata zakupił wiaderka, siostra/brat etc.
Cyt:
Cytat: | W przypadku, gdy sprzedaż – np. na giełdzie internetowej – ma charakter zarobkowy i jest prowadzona w sposób zorganizowany i ciągły, istnieją podstawy do uznania jej za działalność gospodarczą – nawet gdy nie jest ona zgłoszona. |
Tak więc musi Ci ktoś udowodnić powyższe.
Co jeśli w maju Ty sprzeda wiaderka, w czerwcu mama (jako dobry syna założysz jej konto), w lipcu tata, w sierpniu siostra/brat.
Ciągłości sprzedaży ni w ząb nie ma |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|