|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
przegląd, homologacja ubezpieczenie i rejstracja. |
Autor |
Wiadomość |
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-10-2010, 20:44 przegląd, homologacja ubezpieczenie i rejstracja.
|
|
|
Witam, wczoraj kupiłem wózek i mam problem. Posiadam przegłąd "do wczoraj" czyli skonczył się dwa dni temu, pozostało mi dwa dni ubezpieczenia i w dodatku homologacje na butle gazową mam do stycznia 2011. Co w takim wypadku mam zrobić?
Nie ubezpiecze samochodu przed rejstracją, nie zarejstruje bez przeglądu a przeglądu nie zrobie bez homologacji.
Czy zrobie przegląd na rok gdy homologacja jest jeszcze na dwa miesiące?
Za butle zaśpiewali mi 400zł, niby nie tak tragicznie ale gdy dodam koszta rejstracji, ubezpieczenia, przeglądu i drobnych poprawek do samochodu to kwota juz nie będzie taka mała.
Sprawa jest dosyć pilna, mam jeszcze te dwa dni ubezpieczenia i mimo, że teoretycznie nie moge jeśdzić (przegląd) to narazie nie mam za to duzej kary a jak się juz skończy to juz jestem udupiony.
aaa.... tak po za tym, mam nowe rejstracje jednak nie są to UE tylko PL. Samochód z tej samej gminy, czy będe musiał kupić nowe? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-10-2010, 08:16
|
|
|
Larry075 napisał/a: | aaa.... tak po za tym, mam nowe rejstracje jednak nie są to UE tylko PL. Samochód z tej samej gminy, czy będe musiał kupić nowe? |
Tablic nie musisz zmieniać. I liczy się powiat a nie gmina
Larry075 napisał/a: | pozostało mi dwa dni ubezpieczenia |
To czym prędzej pisz pismo do ubezpieczyciela o wypowiedzenie umowy (liczy się data stempla pocztowego), inaczej naliczą Ci kolejną stawkę i zastosują dużą samowolę w naliczaniu zniżek, a od tego nie będzie odwrotu i będziesz musiał opłacić (pewnie o wiele wyższą) kolejną składkę. W 2 dni znajdziesz sobie tańszego ubezpieczyciela
Larry075 napisał/a: | Czy zrobie przegląd na rok gdy homologacja jest jeszcze na dwa miesiące? |
Może być z tym ciężko, ale wszystko da się zrobić. Np. na golfika nie miałem w ogóle papierów od gazu, a przegląd przeszedł Jak przegląd gazownika kosztuje 162zł to daj mu 200zł i powiedz że bez reszty - powinien podbić, a przez ten rok który pozostanie do następnego przeglądu będziesz miał czas żeby się namyślić co z tym dalej zrobić |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 11-10-2010, 14:16
|
|
|
Tablice wiem, jednak gdybym miał czarne to by mi zmienili na białe tak?
Cytat: | To czym prędzej pisz pismo do ubezpieczyciela o wypowiedzenie umowy [...] |
Opłaciłem skarbówke i dowiedziałem się, że moge zrobić ubezpieczenie na siebie, mimo że jeszcze nie mam dowodu rejstracyjnego. Ubezpieczyłem w PZU za 196zł/pół roku i odrazu pojechałem do starego ubezpieczyciela bo umowe moge wypowiedziec najpóźniej gdy zostały mi dwa dni (własnie dziś). Na szczęście sie udało.
Z przeglądem jest jednak problem. W czwartek będę instalował nową butle za 400zł (z wymianą), odrazu na przegląd i do rejstracji. |
|
|
|
|
Detectivus
Wiek: 39 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 98 Skąd: Warszawa - Mokotów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-10-2010, 21:21
|
|
|
Kolego z ubezpieczeniem sie nie martw, jak go ubezpieczyłeś na stare blachy to też ok!
Masz ustawowo 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie auto co oznacza że w tym czasie możesz go ubezpieczyć na starych blachach i jak już odwiedzisz urząd komunikacji to wtedy tylko zmianiasz wpis w polisie.
Więc nie musisz sie tak tym przeglądem spieszyć.
Poza tym przyszłościowo piszę dla innych też, że ustawa przewiduję 30dniowy okres ochrony OC przez UFG co powoduje że nawet jeśli ubezpieczyciel przedłuży Ci umowę z automatu przed upływem tego ustawowego terminu to i tak MOŻNA je do końca tego okresu wypowiedziec i zmienić.
To jest po to aby można było bez paniki jechać autem ŚWIEŻO kupionym z kończącym sie ubezpieczeniem.
Pozdrawiam!
P.S. 400 to i tak tanio za butlę. Ja do BMW usłyszałem w stolicy 800.... Bu.... |
_________________ Było:
Fiat 125p 2.0 Pb - wersja Milicyjna
Fiat Uno 1.1 Fire
Skoda Favorit 1.3
Ford Probe 2.2 GT Turbo
Citroen C15D 1.8
BMW 3 E30 1.6
Jest
Fiat Tipo 1.9 TD 1993 - NA SPRZEDAŻ
Citroen ZX 1.8 Avantage - moje kochane KOMBI |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 11-10-2010, 21:52
|
|
|
Ubezpieczyłem na stare blachy i będę musiał później zmienić ten wpis.
Cytat: | Więc nie musisz sie tak tym przeglądem spieszyć. |
Jednak musze, miałem już kontrole (w obcych okolicach) i przeszedłem bez mandatu tylko przez to, że niedawno się skończył (i przez uprzejmość panów policjantów), ta 100wa i ryzyko zabrania dowodu jakoś nademną dziwnie wisi więc chciałbym to załatwić jak naj szybciej.
Cytat: | P.S. 400 to i tak tanio za butlę. Ja do BMW usłyszałem w stolicy 800.... Bu.... |
To tylko i wyłącznie przez to, że wcześniej wymieniono wielozawór na taki, z elektrocewką (nie jak w starych typach dwa zawory ręcznie zamykane). Z wielozaworem zaśpiewali mi 700zł za walcowatą i 900 za butle w koło.
ps. (prosze o opinie )
W pełnej rozdzielczości na: (klik) |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 12-10-2010, 07:48
|
|
|
A nie lepiej wstawić butlę używkę samemu za 100zł z papierami jeszcze na 3-4 lata?? Jakoś nie wydaje mi się żebyś dłużej jeździł tym wozem Co Cię skłoniło na poldasa?? Kolega sprzedał identycznego za 300zł...
Widzę, że silnik czyściutki |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 12-10-2010, 09:01
|
|
|
Cytat: | identycznego za 300zł...
|
pytałem się kiedyś na takim znajomym szrocie to wezmą za podobnego 550 z wyrejstrowaniem.
meter30, to nie jest takie proste z tą butlą jak myślisz. Mam coś takiego jak jakąś "homologacje" do instalacji gazowej i tam numery tej butli muszą być wbite. Gazownik nie wbije mi butli której nie zakładał a za założenie chce 80zł. 180zł to prawie połowa kosztów nowej butli na 10lat. Półśrodki wcale nie nie opłacają.
Cytat: | Widzę, że silnik czyściutki |
Wq. książki swerwisowej nie dalej jak rok temu i 10Kkm był robiony remont silnika. Wpis mówi o wale, panewkach i tłokach oraz kilku innych elementach (skrzynia IVbieg termostat itp). Książke dostałem kilka dni po zakupie. Silnik Był pokryty kurzem ale bez wycieków.
Po za tym ma bardzo dobrą instalacje gazową, hak, zdrową bude (prócz drzwi), bardzo zadbane i czyste wnętrze i dobry lakier itp. Na asfalcie posypanym piaskiem opony boksują jeszcze na IIjce. Największym plustem (tego atu plusa ) jest to, że mam do niego duużo części a przede wszystkim zupełnie nowe, gotowe do lakierowania drzwi przednie i tylnie, duzo elmentów blacharskich, nowe części z którego można złożyć drugi silnik. Jest naprawde bardzo zadbany i pali mniej niż tipos. |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 12-10-2010, 21:23
|
|
|
Larry075 napisał/a: | Wq. książki swerwisowej nie dalej jak rok temu i 10Kkm był robiony remont silnika. Wpis mówi o wale, panewkach i tłokach oraz kilku innych elementach (skrzynia IVbieg termostat itp) |
Toż to musiało majątek kosztować Niech jeździ i służy, chociaż brat stryjeczny po sąsiedzku ma też atu plus za którego zapłacił 4900zł Jednak śmiem twierdzić że mój o połowę tańszy fiacik jest bezawaryjny w porównaniu z nim Jak masz części i dryg do mechaniki (a wiem że masz bo widziałem Twój silniczek na sprężone powietrze) to Ci jeszcze długo posłuży, szczególnie że jest w bardzo dobrym stanie |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 12-10-2010, 22:02
|
|
|
Sam wiesz jak to z polonezami było, w jednych wszystko było awaryjne a inne były nie do zatarcia - z resztą z TT jest tak samo
Niech taka cena Cie nie dziwi, byłem w ostatnim czasie na większej auto giełdzie, i stały takie trzy (caro, caro+ i atu+), powiem szczerze że za tą cene można było mieć "lepszy" nowszy samochód a mimo to duże było nimi zainteresowanie. O ile pamiętam to godzinke później znikneły dwa
Jeździ nim mi się tak samo wygodniej jak fiatem, w dodatku pali mi na poziomie 11l w typowo w mieście (300km zrobiłem w dwa dni ), tipo który połknie te swoje 13-14... i to klasyczne wycie mostu poezja.
W dodatku tipo niech odpocznie - w końcu przez dwa lata nabiłem prawie 50tys (50% tego, co zrobił przez 15lat) i juz silnik bardzo cieknie. Tipo właśnie dziś zakończył akcje KONSERWACJA (naszczęście bez łatania, cztery noce nad nim spędziłem) i na jego miejsce wpadł poldek
Póki się nowa homologacja nie skończy - nie mniej jak 10wiosen
A tak na poboczu, jak mam te tablice białe tylko z emblematem PL zamiast EU to musze je wymieniac czy obejdzie się? |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 12-10-2010, 22:26
|
|
|
Larry075 napisał/a: | A tak na poboczu, jak mam te tablice białe tylko z emblematem PL zamiast EU to musze je wymieniac czy obejdzie się? |
Nie musisz ich wymieniać, przy rejestrowaniu płacisz tylko za zmianę dowodu ~80zł, jakby miał czarne blachy to wtedy trzeba wymienić. Chyba że byś bardzo chciał to możesz w WK oddać stare, ale wtedy 160zł rejestracja Musisz chyba odkleić hologram z tych tablic które masz obecnie i przykleją Ci nowy (ale tego nie jestem na 100% pewien) |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 12-10-2010, 22:36
|
|
|
no dobra, to przynajmniej część tych pieniędzy zostanie w kieszeni |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|