Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju w skrzyni biegow.
Autor Wiadomość
slawo 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-05-2006, 08:58   Wymiana oleju w skrzyni biegow.

Musze wymienic olej w skrzyni, ale nie wiem jaki dac,moze ktos juz wymienial.Prosze o rady,podpowiedzi.

unknown 

Wysłany: 15-05-2006, 15:32   

o tym na forum już bywało wieeeeele.......
zależy w jakim stanie masz skrzynię...
jeśli nówkę, po remonciku czy w ogóle w super stanie to warto może zainwestować w jakiś lepszy a ciut lżej i lepiej będzie chodzić;
jeśli jest już jaka jest i bez cudowania, po prostu chodzi dobrze w miarę to zwykłe gęste oleje starczą.......
ja osobiście jeżdżę na gęstm hipolu, Miszko o ile wiem też... jedyne ale to jak najtańszy bierzesz - w zimie skrajnej (poniżej -20'c) gęstnieje tak, że trza autko rozgrzać trochę wpierw by w miar chodziła skrzynia....

poczytaj posty 'zimowe' i o skrzyni...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

slawo 

Wysłany: 16-05-2006, 15:03   

Nie mam problemow,ze skrzynia,biegi wchodza dobrze bez zadnych problemow.Dzieki za informacje.

matliz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 08-09-2006, 18:03   

slawo napisał/a:
Nie mam problemow,ze skrzynia,biegi wchodza dobrze bez zadnych problemow.Dzieki za informacje.

Ja wlalem do swojej skrzyni hipola 80w90 wczesniej byl olej do przekladnie automtycznych pryzpuszczam bo jak spuszczalem to byl czerwony.

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-09-2006, 19:23   

Ekhm. :)
Ale daliście mi do myslenia z tym olejem... Prawdopodobnie nigdy nie był u mnie zmieniany... (mam 250 tys.)
czy to jest konieczne? ile taki olej kosztuje? ile wezma za robote i jaki najlepiej wlac?

U mnie Skrzynka chodzi tak sobie, nie raz niemogę "złapac" wstecznego, ale zadnych zgrzytów, hukow, ani wypadania biegow nie mam. ale chyba jednak wymienie ten olej...

bob96 

Wysłany: 08-09-2006, 19:46   

Olej w skrzyni biegów wymienia się co 120 tyś. kilometrów. Litr oleju kosztuje około 25 zł. np. Shell a trzeba około 1,4 litra.

Do odkręcenia korka spustowego potrzebny jest klucz imbusowy 12mm :)
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

kaka 

Wysłany: 29-09-2006, 23:00   

A ile oleju potrzeba do Tempry 1.9TDI s skrzyni a ile w ssilniczku ?????

"....czy ciemno czy jasno sunie kaka przez miasto..."

matliz 

Wysłany: 30-09-2006, 09:34   

kaka napisał/a:
A ile oleju potrzeba do Tempry 1.9TDI s skrzyni a ile w ssilniczku ?????

U mnie do skrzynki weszło prawie 2 litry, a do silnika wlałem 5 litrów.

MarcinWrocław 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-09-2006, 17:15   

matliz napisał/a:
wczesniej byl olej do przekladnie automtycznych pryzpuszczam bo jak spuszczalem to byl czerwony.
teraz to już każdy olej przekładniowy jest czerwony. Ale osobiście uwazam ze 80 w 90 jest ok, bo auta nie są nowe a gęstszy olej wycisza skrzynie. Osobiście moge polecić wynalazek o nazwie Militec. coś na bazie oleju, ale robi cuda w skrzyni - wycisza i polepsza pracowanie przekłądni. Sprawdzone już w 3 autach i gorąco polecam. Kosztowało 2 lata temu ok. 60 zł za 250 ml ( 100 wlewamy do skrzyni, reszte do silnika) Ogólnie chodzi o to że przywierają czaśtki tego preparatu do czesci mechanicznych i powlekają je ochronną warstwą - efekt jest naprawdę niezły i wart tych 60 zł. Matliz, jak chcesz to masz to na ul. Borowskiej w Motipie. Osobiście testowałem to na Fiacie 125p i była róznica typu - skrzynia i most do wymiany, a po użyciu - prawie nówka.....;):)
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

matliz 

Wysłany: 30-09-2006, 21:16   

MarcinWrocław napisał/a:
matliz napisał/a:
wczesniej byl olej do przekladnie automtycznych pryzpuszczam bo jak spuszczalem to byl czerwony.
teraz to już każdy olej przekładniowy jest czerwony. Ale osobiście uwazam ze 80 w 90 jest ok, bo auta nie są nowe a gęstszy olej wycisza skrzynie. Osobiście moge polecić wynalazek o nazwie Militec. coś na bazie oleju, ale robi cuda w skrzyni - wycisza i polepsza pracowanie przekłądni. Sprawdzone już w 3 autach i gorąco polecam. Kosztowało 2 lata temu ok. 60 zł za 250 ml ( 100 wlewamy do skrzyni, reszte do silnika) Ogólnie chodzi o to że przywierają czaśtki tego preparatu do czesci mechanicznych i powlekają je ochronną warstwą - efekt jest naprawdę niezły i wart tych 60 zł. Matliz, jak chcesz to masz to na ul. Borowskiej w Motipie. Osobiście testowałem to na Fiacie 125p i była róznica typu - skrzynia i most do wymiany, a po użyciu - prawie nówka.....;):)

tzn u mnie przebieg 175 tys km narazie wszystko chodzi płynnie razem ze skrzynią moze pozniej po wiekszym przebiegu wypróbuje dzieki za porade.Tak na mrginesie wlalem hipol mineralny do siebie chociaz pozniej słyszałem rózne opinie na temat tego oleju że niby jest do kitu, ze niby uszkadza siemeringi lub nie ma dobrego smarowania itp. ogólnie to ciezki temat z tymi olejami róznie ludzie mówią i ksiązki tez inaczej piszą.

Joker 

Wysłany: 06-12-2006, 21:09   

U mnie skonczyla sie 2 .Tzn wchodzi ale zgrzyta za kazdym razem praktycznie.Czy zmiana oleju cos da :?:

unknown 

Wysłany: 06-12-2006, 22:05   

hmm.. jeśli rzeczywście jest objechana skrzynka mocno, to dobry świeży olej może zmniejszyć częstotliwość i odczuwalność tych efektów, ale nie wyeliminuje na zwsze i na stałe, będzie z czasem o naprawy;
z drugiej strony, jeśli masz olej do D albo wyciekł :D to nawet w miarę dobra skrzynia Ci będzie czasem zgrzytać....
a! sprawdzałeś stan wodzików i poduszek? może tylko jakiś wodzik Ci się wyrobił (luz większy) i/lub któraś poducha już poaszła/prawie poszła i wisi silnik bardziej jakoś - wtedy skrzynia będzie czasem zgrzytać, nierówno biegi będziesz wbijał, a po wymianie będzie spoko;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Joker 

Wysłany: 07-12-2006, 11:02   

Nie to na pewno skrzynia bo sam osobiscie ja zajechalem :)

romano 

Wysłany: 07-12-2006, 11:46   

Joker napisał/a:
U mnie skonczyla sie 2 .Tzn wchodzi ale zgrzyta za kazdym razem praktycznie.Czy zmiana oleju cos da

Pewnie poszedł synchronizator, wymiana oleju niewiele pomoże.

Moneta

cornelito 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-12-2006, 11:57   

A ja mam jeszcze taka rade,jesli juz wymieniacie olej. Zanim zalejecie skrzynke olejem, to dobrze jest ja jeszcze przplukac. Plukanie polega na zalaniu ok 1 litra oleju napedowego, podniesieniu przedniego zawieszenia, uruchomieniu silnika, pozostawieniu auta na ok 10 min na właczonym biegu, spuscic naped ze skrzynki i zalac oliwa. Powinno byc dobrze, gorzej jesli skrzynia byla zalana jakims dodatkiem.
     assistance

hans 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-12-2006, 00:22   

Ta rada mi trochę hardcorem zalatuje :twisted:

Nair 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 09-04-2007, 12:59   

Ja mam problem z 3 przy skręcaniu w prawo bieg sobie wyskakuje!!! Jaki może być tego powód???

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-04-2007, 21:04   

Nair napisał/a:
Ja mam problem z 3 przy skręcaniu w prawo bieg sobie wyskakuje!!! Jaki może być tego powód???

Zapieczony "sierżant' znajdziesz o tym na forum bez problemu.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Wysłany: 10-04-2007, 22:29   

ewentualnie któraś z poduszek naderwana, obwisła, silnik na niej ze skrzynią krzywo wisi... jeszcze wisi...

assistance   Moneta

zibikret8 

Wysłany: 10-06-2007, 19:23   

Koledzy mam taka sprawe podczas wymiany klockow po podniesieniu autka z lewej strony wciekło sporo oleju chyba uszczelnienie na poł osi poszlo czy ktos moze to przerabiał i czy to duza robota :dresik:

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 10-06-2007, 20:14   

Niezaleznie która strona to jest sporo roboty bo musisz odręcić półoś żęby ją wyjąć, wtedy z lewej strony dla ułatwienia wymiany uszelniacza odkecasz 4 sruby które trzymaja dekielek w którym osadzony jest uszczelniacz. Niestety strona prawa jest osadzana w korpusie skrzyni i tam juz trzeba sie sporo nagimnastykować.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu