|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Wysokie spalanie. |
Autor |
Wiadomość |
ziutor
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 27-01-2007, 15:41 [Benzyna] Wysokie spalanie.
|
|
|
Witam!
Mam Tipo 1.6 DOHC, na trasie jest ok, bo spalanie wynosi około 7l/100km, ale gdy dojeżdżam nim tylko do pracy (jakieś 5 km) czyli na zimnym silniku to spala mi prawie 20l/100km. Po wbiciu wyższego biegu i wcisnięciu gazu dlawi sie, czasem po wrzuceniu na luz gasnie, no i silnik jest zmulony. Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Może ktoś cos poradzi??
Z góry dziekuje za podpowiedzi. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-01-2007, 16:19
|
|
|
poszukaj wszelkiego info o ssaniu w tym automatycznym; potem o dławieniu i przyczynach... jest dość tematów już, powinno pomóc... [szukaj] ^^^ |
|
|
Lipton
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-01-2007, 18:47
|
|
|
masz 1.6 dohc >?>? to masz tylko automatyczne ssanie ktore zapodaje ci zbyt duza mieszanke jedny slowem dusisz silnik
zawsze samochod musi pochodzic po odpaleniu chocaz ta minutke [w sczegolnosci w zime] :yawinkle:
P.S. jakie masz obroty po odpaleniu samochodu |
_________________ był /F/I/A/T/ Tempra95' gleba -65mm grubo ;] niunia
był Ford Focus 1,6zetec
jest Foczka Focus 05' lekki chip w trakcie strojenia[True1 Liptowóz] |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-01-2007, 19:23
|
|
|
auto-ssanie można sobie wyregulować czy prawie całkiem/całkiem zdławić w gaźniku (gdzie dodatkowo jest możliwość ręcznego sterowania jak się automat wyłączy); żeby automat zatkać wystarczy śrubą regulacyjną na pompce od auto ssania wkręcić, tak w gaźnikowcach, nie wiem jak jeśli masz wtrysk, ale co do gaźnikowca to ostatnio pisałem posta ze zdjęciami jak to skręcić by nadmierne ssanie nie zżerało; |
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-01-2007, 21:17
|
|
|
O ile się nie mylę silnik 1.6 dohc to ten 1.6 z 2 wałkami rozrządu i wtryskiem MonoMonotronic.
http://www.tempra.org/ttt/schematy/2.JPG
Za ssanie odpowiada czujnik temperatury wody, czujnik temperatury zasysanego powietrza i sygnał z sondy która musi się z minutę pogrzać aby zatrzeła normalnie działać temp>350 stopni... |
|
|
|
|
ziutor
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 31-01-2007, 14:32
|
|
|
Ja mam wtrysk jednopunktowy Bosha. Obroty zaraz po odpaleniu są na poziomie 2 tys. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-01-2007, 20:23
|
|
|
Fiat ogólnie stosuje wtrysk Bosha.
Jeśli silnik jest zimny to zaraz po zapaleniu ma sie te 2000 a po kilku sekundach obroty powinny spadać.Jeśli tak nie masz to zacznij od wyczyszczenia silnika krokowego a potem potencjometru przepustnicy. A i jeszcze jedno ten silnik powinien posiadać EGR wyczyść go... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|