|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amortzatory jakie ????? |
Autor |
Wiadomość |
krzysztof484
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 10:48 Amortzatory jakie ?????
|
|
|
Witam ! wieść niesie że na nasze drogi najlepsze są amortyzatory "olejowe" czy to prawda o tym sądzicie ? W temprze z której korzystam jest obniżone zawieszenie
Eibach,U.Willms czy do tego rodzaju zawieszenia są specjalne amortzatory? jak tak to jakiej firmy są w miarę dobre. Proszę o doradztwo i wymianę uwag? |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-07-2007, 12:01
|
|
|
Akurat stwierdzenie że olejowe są lepsze to według mnie jakiś babol bo nie ma w zasadzie żadnych dowodów na to że któreś z tych rozwiazań jest lepsze.
Do obnizonego zawiasu powinny być również specjalne amotki ze wzgledu na to że takie utwardzone zawieszenie ma mniejszy skok niż fabryczne stąd na fabrycznym amorku byłaby tendencja to częściowego tłumienia drań na spężynie.
W miare dobre amorki, do sportowego zawieszenia .. hm trudno powiedzieć, nowe to każde dobre Eibach, Koni, Bilstein, Sachs - odrazu mówie że nie są to elementy tanie nie stety |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 12:07
|
|
|
Sprawdź na stronie producenta czy do danych sprężyn nadają się seryjne amorki, ja na swoje mam homologacje-niemiecką- i producent dopuszcza normalne amortyzatory. (obie sprężyny -40mm) Słyszałem też ze do tej wartości nie trzeba sportowych (które dodatkowo usztywnią zawias) |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-07-2007, 12:13
|
|
|
slavol napisał/a: | Sprawdź na stronie producenta czy do danych sprężyn nadają się seryjne amorki, ja na swoje mam homologacje-niemiecką- i producent dopuszcza normalne amortyzatory. (obie sprężyny -40mm) Słyszałem też ze do tej wartości nie trzeba sportowych (które dodatkowo usztywnią zawias) |
Każda szanująca się firma do sportowych sprężyn ma dedykowane amorki i nie uznaje półśrodków, no chyba że tylko w polsce. Żeby zawias działał jak należy to twardsza, krótsza sprężyna = krótszy skok amorka i nic pod tym względem nie oszukasz. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 12:18
|
|
|
slavol napisał/a: | producent dopuszcza normalne amortyzatory |
To chyba wyjaśnia o co mi chodziło Oczywiście że dedykowane są lepsze.
A moje są "szanujacej się firmy" i seryjne są dopuszczone - mam papier. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 14:15
|
|
|
Cytat: | Witam ! wieść niesie że na nasze drogi najlepsze są amortyzatory "olejowe" czy to prawda o tym sądzicie ? W temprze z której korzystam jest obniżone zawieszenie
Eibach,U.Willms czy do tego rodzaju zawieszenia są specjalne amortzatory? jak tak to jakiej firmy są w miarę dobre. Proszę o doradztwo i wymianę uwag? |
Najlepszy byłyby amortyzatory bilstein b8 lub koni sport które właśnie są dedykowane do krótszych sprężyn tylko cena nie przystoi do wartości auta.
Z własnego doświadczenia z tańszych rozwiązań polecam amortyzatory Delphi z serii de Carbon performance.
Sam mam sprężyny Eibacha i takie amory dedykowane ale do Tipo 2,0 16v i po przejechaniu 15000km tłumienie było na poziomie 80% teraz mam nalatane 20tkm i zero problemów a zawieszenie nie jest przesadnie twarde jak dla mnie jest prawie w sam raz na polskie drogi.
Oznaczenie amortyzatora V35 5711 13
kupowałem przez http://www.sklepmoto.pl/ w cenie 180zł/szt na przód bo wszędzie indziej było dużo drożej, ale teraz zerknąłem na stronkę i nie widzę w ofercie amortyzatorów delphi.
a tak wygląda amor
|
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
cornelito
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-07-2007, 16:50
|
|
|
A jam mam seryjną zawiechę do tego nowe amorki SACHS na przodzie i KYB na tyle i naprawdę nie narzekam jest tak jak być powinno. Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek przeróbek w samochodach nawet tak wydawało by sie banalnych jak obniżenie zawieszenia.
Oryginalne rozwiązania są najlepsze i koniec. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|