Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Immobilizer fabryczny - działa, nie działa.
Autor Wiadomość
Adam 
witamy nowego

Wysłany: 05-05-2005, 21:28   Immobilizer fabryczny - działa, nie działa.

Od pięciu dni jestem właścicielem Temperówki i mam wielki problem z jej uruchamianiem.
Immobilizer jest fabryczny (w kluczyku), dodatkowo zainstalowany jest autoalarm (chyba przez poprzedniego właściciela).
Po dwóch dniach radości wysiadł centralny zamek (fabryczny). Działał wcześniej tylko z kluczyka. Z pilota (od alarmu) siłowniki kilka razy zamykały i otwierały zamki, ale zawsze drzwi pozostawały niezablokowane. Zamknięcie drzwi z kluczyka powodowały jednocześnie uruchomienie alarmu. Aktualnie alarm uruchamia się tylko z pilota. Po kolejnych trzech dniach użytkowania Immobilizer zaczął robić ze manie balona. Kontrolka na desce zapala się w czasie jazdy, czasami gaśnie a czasami nie. Uruchamianie silnika to loteria, nic nie daje odłączanie akumulatora, nie działa kluczyk "matka" jak również obie kopie. Wcześniej zauważyłem że przy otwartych drzwiach immobilizer nie zawsze się dezaktywował. Samochód udało mi się odpalić kilkakrotnie od chwili awarii. Kontrolka od immobilizera świeci się jak zaklęta i sugeruje przesiadkę do dużej żółto czerwonej limuzyny linii 718.
Czy ktoś ma jakiś pomysł na skuteczne wyłączenie tej paskudnej żółtej lampki ?

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-05-2005, 22:25   

Czy lampka CODE świeci cały czas czy tylko miga?
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 07-05-2005, 19:29   

możeliwe że to po prostu Fiat-owskie figle z przewodami - może gdzies nie do końca stykać i tak sie dzieje że raz działa a raz nie

Adam 
witamy nowego

Wysłany: 09-05-2005, 12:12   

dziura.arek napisał/a:
Czy lampka CODE świeci cały czas czy tylko miga?

Świeciła się i migała. Udało się usunąć usterkę.

Tomilee napisał/a:
możeliwe że to po prostu Fiat-owskie figle z przewodami - może gdzies nie do końca stykać i tak sie dzieje że raz działa a raz nie

Trafny tok myślenia, też wyszedłem z tego założenia. Usterka pojawiła się po przejechaniu ok 150 km. po "idealnie utrzymanych" warszawskich ulicach.

Żaden elektromechanik nie chciał podjąć się usunięcia usterki ze względu na instalację fabryczną. W serwisie Fiata na Jubilerskiej: "Dukiewicz Fiat", błyskawicznie zdiagnozowano usterkę.
Naprawa trwała 20 minut. Przyczyną była uszkodzona kostka elektryczna przy elektrozaworze na pompie paliwowej.

Odpowiedz do tematu