|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brak prądu. Pomóżcie bo siły już nie mam!! |
Autor |
Wiadomość |
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 14:23 Brak prądu. Pomóżcie bo siły już nie mam!!
|
|
|
Witam. Rzadko tu bywam ostatnio bo już nie mam siły na ten gówniany samochód( możecie mnie zlinczować za to określenie). Wszystko się psuje co może naprawiam, naprawiam, przejadę 100km i coś nowego a teraz znowu problemy z prądem. Jechałem ostatnio zaczeła gasnąć deska oczywiście ostatni zgasł silnik. Sprawdziłem pod domem, że alternator nie ładuje, kontrolka działa wiec to nie wina zjaranej żarówki, wymieniłem regulator napięcia( rąk dalej nie domyłem) a ładowania dalej brak co to może być bo już nie mam pomysłu. Dodam jeszcze że cholernie cieżko go odpalić za ktorymś tam razem zaskakuje. Pomóżcie, musze to naprawić i sprzedać w cholere ten samochód 2 lata kłopotów i prawie 4tyś w same części włożone ......... |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 14:39
|
|
|
wymień mostek z diodami w alternatorze i wszystko jest ok-koszt 35 zł. (jak sam wymienisz-u elektryka to 60 zł) Najpierw sprawdź przepływ prądu na diodach ale prawdopodobnie to mostek. Sprawdź przewód napięcia od alternatora czy jest ok-najlepiej miernikiem. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 17:52
|
|
|
Przewody wsio jest ok bo wymieniałem jakiś czas temu. A przypadkiem diód prostujących nie ma razem z regulatorem napięcia i szczotkotrzymaczem?? bo to jest alternator magneti marelli, a jeśli nie to gdzie one w alternatorze są?? Trzeba go rozpoławiać czy jak?? I jak sprawdzić diody prostujące?? w jedną powinny puszczać prąd w drugą stronę nie dobrze myślę?? |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 19:01
|
|
|
Diody są osobno. Trzeba rozebrać alternator ale nie pamiętam która puszcza prąd w którą stronę. Radzę udać się z tym do elektryka. Możesz jeszcze sam zobaczyć czy któraś dioda się nie rusza. Jeśli nie wiesz o co chodzi to lepiej nie kombinuj. Wykręć alternator i z nim idź do elektryka. Nie zapłacisz wtedy za wyjęcie alternatora. Mostek z diodami to płytka z przylutowanymi bodajże 4-ma kabelkami do metalowych diod-zobacz czy się któraś nie rusza. Jak tak to lub któraś jest przypalona to mostek jest do wymiany. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-06-2008, 08:18
|
|
|
mniej wiecej tak mostek bedzie wygladal w altku w tipolcach |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-06-2008, 08:21
|
|
|
Wszystko Ci zgasło zapewne z tego powodu, że jak ładowania nie było to prąd z akumulatora szedł.
Aku się wyczerpało stąd wszystko Ci zgasło. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
aro
Wiek: 36 Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 123 Skąd: Gorzyczki
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-09-2008, 19:45
|
|
|
Kolego nie wiem, czy udało Ci się to zrobic, ale jak już coś robisz, to rób to profesionalnie Nie podałeś żadnych danych typu, ile Ci altek ładuje, itp, itd.... Beż tego ani rusz. |
_________________ Lancia Dedra 1.6 - w przyszłości również Lancia:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|