|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amortyzatory DACO |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-06-2006, 22:25 Amortyzatory DACO
|
|
|
Witam,
Ktoś miał styczność z tymi amortyzatorami?
Padły mi już na tyle (przejechały ~170tys. km) i musze wymienić.
Znalazlem chyba najtaniej na allegro - po 53zł - DACO.
Co to za amorytzatory? Ma ktoś je? Jak sie spisują?
Pzdr |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
BYQ
Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 12 Cze 2005 Posty: 88 Skąd: Kraków/Jasło
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-06-2006, 09:47
|
|
|
miszko, ja je mam w Clio (tył), zrobiłem na nich 10tyś pouki co suche i sprawne
Kupowałem i przedstawiciela tej firmy w Krakowie na ulicy Centralnej i tam gościu powiedział ze jakością są lepsze jak COFAP ( stwierdził to na podstawie ilości serwisów). Twarde (przynajmniej na początku). |
|
|
|
|
MarcinWrocław
|
Wysłany: 19-06-2006, 09:24
|
|
|
Powiem tak - jak założyłem w Vectrze na tył amorki tańsze o 30 zł(chciałem na flaszke przyoszczedzic) to załowałem zaraz po pierwszej jeżdzie..... Ok, działaja, i niby jest wszystko pieknie.. Ale hałas sie z nich wydobywający jak tak wku.... ze nie mogłem tego słuchac... A po drugie na amorkach bym ni eoszczędzał - podobnie jak np. na klockach... Wiesz jak jest - mokra nawierzchnia, zakret, troche dziur i coś wypada z zakretu... Na kiepskich amorkach nie zazdrościłbym Ci tej sytuacjii.... A wydać 100 na dwa, to juz wole dać 200 i mieć pewniejszą kontrole nad autem.. Zwłaszcza jeśli mówimy o przodzie.. |
_________________ była.... Temperówka, 92 1.6
była.... Vectra A '95 1.6 + LPG
była Vectra X18XE - nareszcie z klimą!!
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive |
|
|
|
|
BYQ
|
Wysłany: 19-06-2006, 10:31
|
|
|
MarcinWrocław napisał/a: | hałas sie z nich wydobywający jak tak wku.... ze nie mogłem tego słuchac... |
Kurde pierwszy raz słysze zeby komuś amortzatory hałasowały? Może jak niemają tłumienia to mogą stukać, a jak nowe to nic przecie nie słychać. Chyba ze hałasowały ci łożyska w kolumnie MCpersona, albo co innego jeszcze.
A co do amorów to dają 2 lata gwarancji bez limitu przebiegu,wiec nawet jak by sie coś działo z nimi to wracają na serwis.
Jest jeszcze jedna możliwość, jeżeli niemasz kasy, albo chcesz pod siebie specjalnie amory. Są firmy gdzie robią amortyzatory twarde, miekkie,beton jakie sobie zechcesz koszt około 90zł. Gwrancja 6 miesiecy. |
|
|
|
|
MarcinWrocław
|
Wysłany: 21-06-2006, 08:46
|
|
|
Hmm.. kolumna nie mogła hałasować, bo jej nie ma..!! To był Opel, a tam z tyły jest belka poprzeczna i amorki ze sprezynami.. A trzeba zauw\ażyc ze przed wymianą nic nei hałasowało - tyle że autem juz bujało na dziurach.. Aczkolwiek jesli założycie takie amorki i bedą dziłac to ja tez takie chcem!! Moja Temperówka przy pełnym pokładzie juz sie na poprzecznych fałdach buja... jak okręt Flagowy Królewskiej Marynarki:):) |
|
|
|
|
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-06-2006, 09:03
|
|
|
Wiatam! też kupilem tanie amorki DACO ale nie pamietam czy na przód czy tył bo wymieniałem i tu i tu. napewno są tanie... ale jesli mam je na tyle to nie polecam! wymieniłem z tyłu amortyzatory i sprężyny, mam butle w kole zap. i jak 2 osoby siądą z tyłu + jakieś bagaże to na wybojach dobija mi tył! no i oczywiście buja tak że można choroby morskiej dostać! zaoszczedziłem na cenie no i na jakości. nie popełnie więcej tego błędu. pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
BYQ
|
Wysłany: 21-06-2006, 19:03
|
|
|
MarcinWrocław napisał/a: | Hmm.. kolumna nie mogła hałasować, bo jej nie ma..!! |
Ja z fusów nie wróże czy to był przód czy tył, poprostu nie napisałeś. A co do stuków to w takim razie jeżeli jest to głośny huk na dziurze to proponuje przyglądnąć sie Silentblokom z tyłu. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-06-2006, 19:25 Re: Amortyzatory DACO
|
|
|
Miszko - na allegro masz też amortyzatory MM po 55 zł/szt. Gość ma nick MMarket (prowadzi sklep w Łodzi) i od niego kupiłem takie same na jesieni zeszłego roku. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-08-2006, 20:57 Re: Amortyzatory DACO
|
|
|
miszko napisał/a: | Witam,
Ktoś miał styczność z tymi amortyzatorami?
Padły mi już na tyle (przejechały ~170tys. km) i musze wymienić.
Znalazlem chyba najtaniej na allegro - po 53zł - DACO.
Co to za amorytzatory? Ma ktoś je? Jak sie spisują?
Pzdr | Witam serdecznie.Też sie zastanawiam nad kupnem tych amorków,tyle że mocniejszych do kombi.Są dostępne u tego samego człowieka którego miszko namierzył za 63 zł.Nie widzę podsumowania dyskusji wię ponawiam temat....Pozdr. |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
Limciu
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-08-2006, 20:02
|
|
|
Kupiłem do mojego 2.0 16v od tego gościa wszystkie cztery amorki. Są gazowo-olejowe i tak tanie, że aż nie chce się wierzyć. Długo je oglądałem i nie znalazłem nigdzie Made in China, PRC czy Korea. Wygląda na to, że są niemieckie albo francuskie. Nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów po założeniu, ale jeżdżę na nich dopiero miesiąc. Może to ryzyko takie coś zakładać, ale jak nie ma kasy a nie chcą wbić przeglądu ... |
|
|
|
|
chrislas
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-09-2006, 10:33 DACO
|
|
|
Potwierdzam to co pisze wyżej Kret. Kupiłem ten szajs od pewnej pani z Allegro - 2szt. gazowych DACO (tył) do Tipo. Badziew okrutny. Tył samochodu bujał się góra-dół że na rzyganie się zbierało. Przejechałem może 500 km i pojechałem na shock-tester. Test potwierdził widoczne organoleptycznie bujanie: jeden amortyzator 19% sprawności, drugi 29% (minimum dopuszczalne to 30% !!!). Mechanik zdziwił się że amory wyglądają na nowe ! (cóż - były "nowe" - jakieś 500km i miesiąc od zamontowania...). Pani z Allegro generalnie wypina się na reklamacje, nie odpowiada na maile itp.
Zmieniłem na Kayaby a' 90 PLN,- teraz jak nacisnąć tył to wraca do spoczynku aperiodycznie a nie oscylacyjnie góra-dół-góra-dół... Chyba wyleczyłem się od kupowania produktów "znanych i renomowanych firm" np. na Allegro - miałem wcześniej podobne doświadzczenia z wahaczami... |
|
|
|
|
MarcinWrocław
|
Wysłany: 16-09-2006, 15:59
|
|
|
Czyli sugerujecie, że Marelli jest lepszym wyborem niż Daco. Cena Daco - 53 zł, Marelli 63 zł.. A wymienic musze na "wczoraj" bo już sie czuje jak na okrecie... |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-09-2006, 13:08
|
|
|
MarcinWrocław napisał/a: | Czyli sugerujecie, że Marelli jest lepszym wyborem niż Daco. Cena Daco - 53 zł, Marelli 63 zł.. A wymienic musze na "wczoraj" bo już sie czuje jak na okrecie... |
Napisz do MMarket - myślę, że cena 55 zł/szt za MM się nie zmieniła. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|