Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ściski na sprężynach.
Autor Wiadomość
Robert86 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-04-2009, 23:24   Ściski na sprężynach.

Wiem ze zaraz posypią sie na mnie gromy od wszystkich forumowiczów.
Ale postanowiłem obniżyc mojego Tipola bo na wiekszych felgach zrobila sie z niego terenówka. Niestety nie mam 400zl aby wyłozyc na spreżyny bo teraz pora na łatanie podłogi u blacharza, wiec znalazłem na allegro zestaw do obniżenia auta tanim kosztem.
Ja te koszty jeszcze bardziej zredukowalem kupując owe zaciski do lin stalowych 12mm w sklepie metalowym (wymienilem nakretki na samokontrujace).
Zeszło mi na montaż okolo 6 godzin ale Tipek ładnie siadł na glebę - okolo 4 cm.
Przejechałem po tym okolo 50 km po różnych nawierzchniach i dziurach i jestem bardzo zadowolony z efektów - auto jest sztywniejsze i ani razu nie usłyszałem aby zwoje dobiły do zacisków.

Koszt:
zacisk - 2,50 x 8 = 20
nakrętka samokontrująca - 0,5 x 16 = 8

A wiec za 28 zł osiągnałem podobny efekt jak za 400....
Wiem ze to nie to samo, ale do czasu wymiany zawieszenia na nowe amorki i sprężyny tak zostanie.

Czekam na krytykę, ale konstruktywną.

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 17-04-2009, 23:32   

masz może fotki jak to coś wygląda przed i po założeniu ?
I ogólnie jakie zauważyłeś plusy i minusy ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-04-2009, 23:36   

Robert86, jak nie masz teraz 400 zł to poczekaj, aż nazbierasz. Pisząc 400 zł masz na myśli Jamexy? Też nie polecam, ale już lepsze to niż te :sciana: ;D Szczerze? Nie będę Ci prawił morałów na temat: progresywne sprężyny to nie to samo co jakieś sciski, które nie są przeznaczone do pracy w ruchu i pod takim obciążeniem. Napiszę tylko: Twóje auto, Twoja przeróbka, Twoje życie, Twoje będą też tego ewentualne konsekwencje. Spodoba Ci się i wymienisz dopiero jak się coś pourywa? Nie piszę nic więcej, bo nie mam już siły na takich (sorry za kolokwializm) stodołowych majstrów - bo to nie tuning tylko majstrowanie. Rozumiem malowanie desek rozdzielczych, wycinanie katalizatorów - to nie ma wpływu na bezpieczeństwo i sterowność, ale żeby Ci się to 28 zł nie odbiło kiedyś mocną czkawką. Kolejny raz pasuje mi tu wers, który napisał niedawno ego: "jak sie nie ma miedzi to sie na d....e siedzi."

Moneta

Luczu 

Wysłany: 17-04-2009, 23:38   

mrk69 napisał/a:
Twoje życie

innych też w razie wypadku
Jest
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-04-2009, 23:47   

Luczu, racja :!:

A dla Ciebie Robert86, tylko żółta...za to, żeś jeszcze zwojów z springach nie odpiłował :zolta:

Robert86 

Wysłany: 17-04-2009, 23:52   

Cięcie sprężyn nie wchodzi w gre, sciski te moge zdjąc w każdej chwili a sprężyny juz nie dospawam.
Pojezdze pare dni i zobacze jak sie to bedzie sprawować.
Specjalnie szukałem ścisków ze stali o odpowiedniej twardości a nie z jakiś stopów aluminium.
Pojeździmy zobaczymy.

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-04-2009, 08:48   

Robert86 napisał/a:
a ja tylko czekam aż to strzeli na większym wyboju. Takie ściski nie są liczone na obciążenia dynamiczne, wiem coś o tym bo z zawodu jestem inżynierem. Poza tym zagraża nie tylko sobie ale innym uczestnikom ruch też. Dajmy na to przyhaczy jakaś dziurę przy około 100km/h zerwie mu się ten ścisk (zapewne przy gwincie czyli tam gdzie jest najmniej materiału) i nagle odbije jedna stronę w którymś kierunku, straci panowanie nad autem a na drodze przeważnie nie będzie sam, i resztę możecie sobie dośpiewać. Ja to widzę tak nie masz pieniędzy nie obniżaj auta, poczekaj uzbierasz i zrób to zgodnie ze sztuką. Naprawdę dobrze ci radzę, zwieszenie generuje potworne siły.
     assistance   Moneta

Maciek 

Wysłany: 18-04-2009, 09:58   

Jak nie masz kasy to sobie trochę uzbieraj i poczekaj zawsze się jakaś okazja trafi.Ja na przykład swoje sprężyny H&R - 30 kupiłem za 10 euro.
     Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 18-04-2009, 10:12   

Robert86, nie rób jaj że takie rzeczy odwalasz... zrób tak jak pisze Maciek - poczekaj aż będziesz miał więcej kasy i szukaj okazji a nie skręcaj na cybantach...

To przykład wiejskiego tjuningu, zabierasz się za coś co jest zbędne, w sposób głupi i niebezpieczny dla siebie i innych.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 18-04-2009, 15:49   

Robert86 napisał/a:

z całym szacunkiem ale na to co zrobiłeś nie ma konstruktywnej krytyki.

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-04-2009, 17:39   

:sciana: :red_kartka: wywalaj to jak najszybciej z auta, bo sie zabijesz w najgorszym wypadku :red_kartka:
Lepiejjezdzic na terenowym przez te kilka meisiecy niz na takim czyms :roll:

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 29-05-2009, 11:37   Re: Ściski na sprężynach.

Czysta głupota i sam powinieneś wiedzieć dlaczego... :red_kartka:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Luczu 

Wysłany: 29-05-2009, 19:01   

http://poboczem.pl/news/s...-690-zl,1314218 w temacie
Jest
     Moneta

Robert86 

Wysłany: 31-05-2009, 11:29   

Artykuł czytałem juz wcześniej.

Moze i macie racje ze to nie jest madre ani bezpieczne, ale działa.

Przejechałem juz ponad miesiąc i okolo 2000 km z zamontowanymi na aucie sciskami i działa bez zarzutu.

Ale nowe zawieszenie juz idzie wiec sciski wylatują.

schab 

Wysłany: 01-06-2009, 07:52   

Robert86 napisał/a:
(...)na wiekszych felgach zrobila sie z niego terenówka. (...) teraz pora na łatanie podłogi u blacharza(...)

Skoro już dostało ci się za same ściski na sprężynach - to ja jeszcze dołożę swoje trzy grosze w sprawie dwóch innych "grzechów" .
Przy wymianie felg na większe obowiązuje prosta zasada - jeżeli zmienia się średnica felg na większą - profil opony MUSI zmienić się na MNIEJSZY !!! Finalny efekt nie ma prawa zmienić średnicy . I nie chodzi tu tylko o przekłamania licznika , bo to najmniejszy problem ( choć może być kosztowny w przypadku namierzenia przez radar ) . Kolejnym problemem - już większym , choć dalej nie mającym wielkiego wpływu na bezpieczeństwo jest spory spadek dynamiki auta - proporcjonalny do wzrostu obwodu kół . I wreszcie coś , co w połączeniu z obniżeniem auta może skończyć się źle - wyższe koła będą ocierały o nadkola ( a jak znam życie - oprócz tego , że wyższe - to jeszcze pewnie dużo szersze ... ) , co w ekstremalnej sytuacji może spowodować przyhamowanie jednego koła i obrócenie samochodu ! Że nie wspomnę o znacznie większej średnicy zawracania ...
Druga rzecz , na którą zwróciłem uwagę - to dziurawa podłoga . Nikt mi nie powie , że korozja zatakowała tylko podłogę , nie idąc wyżej . Jeżeli nawet zlikwidujesz te nieszczęsne ściski na sprężynach i założysz niższe i twardsze sprężyny - to może się okazać , że przy dobiciu na nierównościach albo wyrwie ci gniazdo amortyzatora , albo oderwie wahacz od reszty ...
A już na marginesie - trochę się zamotałeś w "zeznaniach" ! W pierwszym poście piszesz , że nie stać cię na inne sprężyny , w ostatnim - że "idzie nowe zawieszenie" ...
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 01-06-2009, 12:09   

schab napisał/a:
Skoro już dostało ci się za same ściski na sprężynach - to ja jeszcze dołożę swoje trzy grosze w sprawie dwóch innych "grzechów" .
Przy wymianie felg na większe obowiązuje prosta zasada - jeżeli zmienia się średnica felg na większą - profil opony MUSI zmienić się na MNIEJSZY !!! Finalny efekt nie ma prawa zmienić średnicy . I nie chodzi tu tylko o przekłamania licznika , bo to najmniejszy problem ( choć może być kosztowny w przypadku namierzenia przez radar ) . Kolejnym problemem - już większym , choć dalej nie mającym wielkiego wpływu na bezpieczeństwo jest spory spadek dynamiki auta - proporcjonalny do wzrostu obwodu kół . I wreszcie coś , co w połączeniu z obniżeniem auta może skończyć się źle - wyższe koła będą ocierały o nadkola ( a jak znam życie - oprócz tego , że wyższe - to jeszcze pewnie dużo szersze ... ) , co w ekstremalnej sytuacji może spowodować przyhamowanie jednego koła i obrócenie samochodu ! Że nie wspomnę o znacznie większej średnicy zawracania ...
A tu się w 100% nie zgodzę. Wszystko to co piszesz po 3 x TAK ! ale tylko gdy przesadzimy z rozmiarem kół. Ja wypowiem się na temat swojego przypadku a mianowicie przesiadłem się z opon 165/65 R14 czyli fabrycznych na 185/55 R15 czyli jak ktoś sobie policzy zwiększyłem w ogólnym rozrachunku średnicę koła, nieznacznie bo nie znacznie ale jednak. Zawraca się tak samo, licznik i tak mi przekłamuje jak każdemu tylko że mnie zawyża akurat aktualną prędkość, co działa na korzyść w przypadku starć z foto radarami. Z tym sporym spadkiem dynamiki to już spora przesada ja między wyżej wymienionymi oponami czuje nieznaczną różnicę w dynamice to jak zatankować 95 a 98 na dobrej stacji. Trzeba jeździć tym autem długo by poczuć zamianę. Jeśli chodzi o obcierani kół to sprawdzone w T/T rozmiar 195/50 R15 nie powodował żadnych obcierań nawet przy obniżeniu auta, zresztą sam takie miałem kilka dni i nic się nie dział tylko opony były starte na amen. A teraz moje pozytywne odczucia po zmianie opon wreszcie auto hamuje a nie ślizga się jak na sankach!!! Oponki świetnie trzymają się drogi. Miałem na pokładzie różne 165'tki jedne mniej lub gorzej się trzymały ale żadna nie dorówna obecnej 185. Do tego nie mam abs'u gdy mocniej depnąłem koła się blokowały i zaczynała się jazda teraz auto się ładnie "wgryza" w asfalt.

schab napisał/a:
Druga rzecz , na którą zwróciłem uwagę - to dziurawa podłoga . Nikt mi nie powie , że korozja zatakowała tylko podłogę , nie idąc wyżej . Jeżeli nawet zlikwidujesz te nieszczęsne ściski na sprężynach i założysz niższe i twardsze sprężyny - to może się okazać , że przy dobiciu na nierównościach albo wyrwie ci gniazdo amortyzatora , albo oderwie wahacz od reszty ...
A już na marginesie - trochę się zamotałeś w "zeznaniach" ! W pierwszym poście piszesz , że nie stać cię na inne sprężyny , w ostatnim - że "idzie nowe zawieszenie" ...
Zgadzam się w 101% :lalala: obniżanie starych nastoletnich aut nie jest dobrym pomysłem. Chyba że masz pewność że cały spod jest zdrowy wszystkie mocowania zawieszenia ok wtedy ma to ręce i nogi choć i tak bym dołożył w takim przypadku rozpórki na zawierzenie, żeby trochę usztywnić jak by nie patrzeć już spracowaną ramę.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu