Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam wszystkich!
Autor Wiadomość
maciekt8 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-09-2005, 19:42   Witam wszystkich!

Na wstępie witam Wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowy i planuję zakupić sobię fiata TIPO lub bardziej bym wolał TEMPRE. W obecnej chwili mam skode ale fiatem temprą mojego taty też troche się poruszam i stwierdziłem że to bardzo fajny wózek. I teraz mam kilka pytań odnośnie tego auta. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie jakie są typowe usterki tych aut i ceny części chodzi mi tutaj np o sprzęgło oryginalne kompletne czy np amortyzator przedni. A może znacie adresy jakiś hurtowni z cześciami. Dziś znajomy mi powiedział że sprzęgło to koszt około 550zł więc tutaj trochę się załamałem bo do skody favroit oryginał komplet 250 to jest jednak różnica. I teraz prosiłbym o wupowiedź. W temprze którą od czasu do czasu jeźdzę zaczęło stukać coś z prawej strony zaczęła brać olej strzeliła chłodnica, tłumik przekorodował, z przodu oprócz stukania przy bujaniu samochodu słuchać jakby skrzypienie z obu stron, przy tylnej klapie w okolicach zamka zauważyłem kropkę korozji. Wcześniej padł czujnik temperatury i sonda lambda. Więc nie wiem czy się pakować w takie auto albo to jest wyjątkowo pechowe. Jest to 91 rocznik silnik 1.6 na jednopunktowym wtrysku z katalizatorem a przebieg 170000km. Proszę o jakies wypowiedzi w tej kwestii bo mam dylemat czy kupować takową TEMPRE. Z góry dzięki wielkie za wszystki odpowiedzi Pozdrawiam

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-09-2005, 20:21   

maciekt8 napisał/a:
ceny części chodzi mi tutaj np o sprzęgło oryginalne kompletne czy np amortyzator przedni. A może znacie adresy jakiś hurtowni z cześciami

O części możesz się zwracać do mnie.

maciekt8 napisał/a:
Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie jakie są typowe usterki tych aut

Poszukaj na forum, już temat był ruszany.
Ogólnie korodują tylne nadkola.
Z tego co napisałeś, to "żadne niepokojące" (czytaj normalne) objawy/usterki. Wynikają one ze zużycia.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-09-2005, 20:36   

po prostu wypada dbaćo autko (choć czasem finanse nie pozwalają na bieżąco niestety ...)

ale gdy coś się na tyle zużywa , że stuka itp - jeśli wymieniasz w miarę szybko - to nic się więcej nie posypie, autko długo pożyje....
co innego gdy zajeżdżasz autko i wymieniasz części gdy poprzednie już przekroczyły granicę żywotności... wtedy można mówić że się psuje :-D

polecam temperkę - gdy się zadba - długo posłuży... zamienniki są, co województwo/region to inne sklepy, ale raczej większość znajdziesz o wiele taniej niż 'specjaliści' mówią....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-09-2005, 20:48   

Hmm zdecydowanie polecam :-)
Ja kupilem wmiare zadbana i jak narazie jest looozik raczej staram sie robic wszystko nabierzaco coby sie nie nagormadzilo problemow bo potem maja tendencje do wykladniczego kumulowania sie :( sorki zaduzo sie ucze ostatnio :(
Co do sprzegla to cena kosmiczna widizalem sache za 360 u nas :D
A ty jacenty po ile masz przeslij mi info na pm bo przymierzam sie do wymiany
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

geezy 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-09-2005, 19:01   

Mhm, Tipo to też bardzo fajny wózek :) . Moje było kupione z przebiegiem 74 000 km, a teraz ma ok. 190 000, a minęło pięć i pół roku. Jeśli chodzi o sprzęgło, to na pudełku jest napisane Valeo i kosztowało nieco ponad 300,- (kompletne), niedawno było wymieniane, czyli wytrzymało mniej więcej tyle ile wymieniłem wyżej. Chłodnica też strzeliła ale dlatego, że wpadł do niej pies, dość spory, który notabene przeżył to bliskie spotkanie. Poszedł zderzak i parę innych rzeczy ale część nam zwróciło ubezpieczenia AC.
Tłumik, no...koroduje, ja jeżdzę na trzecim - podobno to wina gazu, który założyłem po pierwszym pół roku jeżdżenia.
Czy kupować...To są fajne wozy, ale nic nie jest wieczne, jak jeździ, to się zużywa, a szkoda - mogłoby tylko jeździć no nie ? :)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-09-2005, 19:05   

geezy napisał/a:
. Chłodnica też strzeliła ale dlatego, że wpadł do niej pies, dość spory

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Moze biedakowi goraco bylo ;)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu