Pytanie odnośnie używania świateł |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-08-2007, 12:47 Pytanie odnośnie używania świateł
|
|
|
Ostatnio sie zastanawiałem, czy jadąc polną drogą w ciągu dnia musze mieć zapalone światła? i tak ich nie zapalam, ale tak dla formalności...
to samo tyczy się "Obszarów Zabudowanych" a te nie są zaliczane do dróg publicznych... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-08-2007, 15:50
|
|
|
Nie wiem czy obowiązek jazdy na światłach dotyczy dróg gruntowych. Trzeba poczekać na jakiegoś szpeca od kodeksu drogowego.
Natomiast obszar zabudowany to jedno a drogi przebiegające przez obszar zabudowany to inna sprawa i na nich jeździmi ze światłami włączonymi. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 24-08-2007, 17:05
|
|
|
No właśnie niewiadomo, bo ostatnio gdzieś była rozmowa, ze straz miejska, nie mogła interweniować na osiedlowej uliczce, bo to nie była droga publiczna->[juz nie pamietam jak to doładnie było], tylko zastanawiam sie czy w kodeksie jest napisane słowo "na drogach publicznych" |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 24-08-2007, 17:14
|
|
|
Nie wiem czy droga osiedlowa nie jest drogą publiczną ? jakby był znak wyraźny z tabliczką droga prywatna to co innego... chociaż trudno powiedzieć, a znajac nasze prawo to pewno wszystko zależy od interpretacji ...... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-08-2007, 18:44
|
|
|
Z racji tego że nie dawno znałem prawko to sięgnąłem do mojej cudownej książęczki pt "Podręcznik kierowcy" i cytuje:
Droga publiczna: - droga zaliczona na podstawie ustawy o drogach publicznych do jednej z kategorii dróg z której może korzystać każdy, zgodnie z jej przeznaczeniem, z ograniczeniam i wyjątkami w tej ustawie lub innych przepisach szczególnych.
To nam w sumie nic nie mówi...ale...
Droga wewnętrzna: - droga nie zaliczona do żadnej z kategorii dróg publicznych (ogólnodostępna droga niepubliczna), w szczególności droga w osiedlu mieszkaniowym, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez podmioty gospodarcze, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami. Droga ta jest oznaczona odpowiednimi znakami(...)
MiKuS - nawet jeśli droga polna nie jest drogą publiczną, to wydaje mi się że nie zwalnia to z przestrzegania przepisów ruchu drogowego...droga jak każda inna i światla powinny być:D A nawet jeśli zwalnia...to i tak bym radził zapalać...a nóż w drodze będzie dziura i po zawieszeniu...:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-08-2007, 20:46
|
|
|
MiKuS napisał/a: | Ostatnio sie zastanawiałem, czy jadąc polną drogą musze mieć zapalone światła? i tak ich nie zapalam | Proponuję jeszcze, żebyś nie włączał kierunkowskazów i wykręcił żarówki od stopów. Od tylnych pozycji w sumie też możesz. Zobacz ile zaoszczędzisz na żarówkach, akumulatorze i benzynie! WOW!
Sh4rKy, jeśli nie masz do powiedzenia nic mądrego to nie mów wcale. Obrażanie kolegi za pytanie któe zadał jak sam napisał "ale tak dla formalności..." napewno nie pomoże w podnosieniu poziomu merytorycznego forum. |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 25-08-2007, 10:28
|
|
|
stefan napisał/a: | droga jak każda inna i światla powinny być:D A nawet jeśli zwalnia...to i tak bym radził zapalać...a nóż w drodze będzie dziura i po zawieszeniu...:) |
w ciagu dnia światła nie pomogą ci ominac dziury, a po zmierzchu, to wiadomo, że się światła włącza.
Sh4rKy napisał/a: | Proponuję jeszcze, żebyś nie włączał kierunkowskazów i wykręcił żarówki od stopów. Od tylnych pozycji w sumie też możesz. Zobacz ile zaoszczędzisz na żarówkach, akumulatorze i benzynie! WOW! |
A Ty juz wykręciłeś?
Jestem przeciwnikiem używania świateł mijania w mieście (W ciągu Dnia) ale jakoś przebolewam to, ze "trace" tak wiele energii na włączanie kierunków.
A stopu tez nie musze wykręcac, bo staram się przewidywać sytuacje na drodze i hamuje biegami, a w przypadkach hamowania awaryjnego, kurczę przez ileś sekund palą się 2 żarówki 21W chyba wkręcę tam 5W
W moim proteście odnośnie używania świateł w miescie nie chodzi w sumie o zwiekszone zużycie energii bo jest w zasadzie znikome, tylko o sens ich używania, jazda 50,40,30 Km/H i po co to? stanie w korku i upewnienie sie na klapie poprzedzającego samochodu, ze napewno pala mi sie światła...
...Aby nie było wątpliwości dodałem do pierwszego posta słowa "w ciągu dnia" |
|
|
|
|
stefan
|
Wysłany: 25-08-2007, 11:37
|
|
|
Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później... |
|
|
|
|
Sh4rKy
|
Wysłany: 25-08-2007, 22:50
|
|
|
Jasne, jasne, zlinczujcie mnie najlepiej. Jakby mikus nie hamował na czerwonym a ja bym napisał co o takim zachowaniu sądzę - też bym dostał ostrzeżenie?
Czy dopisanie w poście "tak dla formalności" włącza osobie piszącej tryb "god mode"? No żarty sobie Panowie admini robicie. Ale tak, tak, popierajcie takich bezmózgów, oby w takim razie wasze dzieci wpadły pod koła mikusa, który sobie nie włącza świateł..... |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 26-08-2007, 09:13
|
|
|
Z przyjemnoscią rozjadę te dzieci, których nie nauczono, przechodzic po pasach
Weź się człowieku zastanów, czy zanim wprowadzono obowiązek używania świateł to co, w mieście notorycznie przejeżdzano przechodniów? Z tym pierwszym zdaniem, to taka zalosna ironia, ale jesli chcesz gdziekolwiek przejść przez ulice, to chyba rozglądasz się na prawo, lewo i jakoś przez tyle lat nikt nie miał problemu żeby nie zauważyć pojazdu w ciagu dnia. |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 26-08-2007, 09:36
|
|
|
stefan napisał/a: | Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później... |
Jaką widoczność samochodu?? Ostatnio wlaśnie trąbili, że ze statystyk policyjnych wynika, że zmiana przepisów odnośnie włączonych świateł nie przyczynila sie do spadku wypadków na Polskich drogach a wręcz jest więcej :) |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
stefan
|
Wysłany: 26-08-2007, 09:47
|
|
|
Nie patrz na statystyki, a po prostu popatrz czy samochód z włączonymi światłami, jest bardziej widoczny niż z wyłączonymi. Dla mnie jest bardziej widoczny i to mi wystarczy:) |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 26-08-2007, 12:33
|
|
|
Sh4rKy, chyba ci troche makówke przygrzało przez ostatnie dni i nie wiesz co piszesz albo głupa rżeniesz. Ostrzeżenie dostałes za bezpośrednie obrażanie innego użytkownika. Jeśli nie potrafisz trzymac nerwów na wodzy to propnuje jakieś sporty siłowe żeby się wyżyć a dopiero później usiądź przed komputerem i dołącz do dyskusji. Nikt Cię tutaj nie linczuje, każdy ma prawo do wyrażenia swojej opini ale wyzywanie kogoś nie jest ani w zgodzie z zasadami panującymi na forum ani z dobrym wychowaniem.
Dodam tylko jeszcze fragment ogólnego zbioru zasad które zaakceptowałeś rejestrująć się na forum.
Kod: | Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów, które mogą być sprzeczne z prawem. |
Myślę że pierwsze sześć słów ostatecznie rozwieje twoje wątpliwości co do przyczyny otrzymania ostrzeżenia przez Twoja osobę. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sh4rKy
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-08-2007, 07:41
|
|
|
stefan napisał/a: | Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później... |
Zobaczy cię wcześniej , ale przez zapalone światła nie będzie w stanie precyzyjnie ocenić ani odległości , ani prędkości z jaką się poruszasz ...
Były prowadzone takie badania ( nie w naszym kraju ) , ale ich wyniki umknęły w ogólnej wrzawie na temat : zapalać - nie zapalać ! |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 28-08-2007, 08:30
|
|
|
Sh4rKy napisał/a: | Jak taki jesteś służbista i szanujesz zasady to czemu łamiesz kodeks drogowy i świateł nie włączasz?
|
Służbistą nie jestem ale światła włączam więc w czym problem?
Sh4rKy napisał/a: |
Hipokryta. |
W sumie to kolego sam świadczysz o sobie skoro za grosz kultury nie posiadasz. Pewno nie wiesz co oznacza "hipokryta". |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-08-2007, 11:00
|
|
|
mnie i tak powalają ludzie którzy wieczorami lub nawet w nocy potrafią wyjechać na miasto i nie zapalić wogóle świateł albo tylko postojówki ... jak koleś zapali tylko postojówki to połowa biedy bo i tak go widać a utrudnia jazdę tylko sobie ... ostatnio kumpel miał taki patent że w nocy wyjeżdżał z drogi podporządkowanej na główną no i rozgląda się a tu tylko z prawej nadciąga autobus który i tak zaczyna hamować żeby zatrzymać się na przystanku ... kumpel powoli rusza a tu zza autobusu wyskakuje koleś bez świateł i grzeje grubo ponad 100km/h normalnie śmierć w oczach.... na szczęście nic się nie stało ale gdyby koleś w niego uderzył to policja by pewnie powiedziała że wina kumpla bo nie widział tamtego .... a tamten koleś by powiedział że światła miał zapalone i nie wie w czym problem ..... nie do sprawdzenia bo w takim wypadku i tak by skasował cały przód razem z lampami ......... |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 28-08-2007, 11:57
|
|
|
schab napisał/a: | stefan napisał/a: | Sens jest taki że poprawiasz widoczność samochodu... I zauważ że nie każdy w mieście jeździ 30-50 km/h...ba...w moim to prawie nikt nie jeździ z takimi prędkościami:D Więc chyba lepiej żeby ktoś lecący 90km/h zobaczył Cie wcześniej niż później... |
Zobaczy cię wcześniej , ale przez zapalone światła nie będzie w stanie precyzyjnie ocenić ani odległości , ani prędkości z jaką się poruszasz ...
Były prowadzone takie badania ( nie w naszym kraju ) , ale ich wyniki umknęły w ogólnej wrzawie na temat : zapalać - nie zapalać ! |
Zgadzam się z kolegą schab. Pracuję jako kierowca i nie raz przy próbie wyprzedzania zastanawiam się czy dam radę Widzę samochód jego światła długa prosta ale nie mogę ocenić jego prędkości z jaką się zbliża |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 28-08-2007, 13:50
|
|
|
avenger85 napisał/a: | a tamten koleś by powiedział że światła miał zapalone i nie wie w czym problem ..... nie do sprawdzenia bo w takim wypadku i tak by skasował cały przód razem z lampami ......... |
Własnie ku memu zaskoczeniu, kiedys oglądałem jakiś program, i można zweryfikować czy światła były zapalone w momencie stłuczenia żarówki, byle znaleźć jakikolwiek odłamek szkła z zarówki. Myslę, że u nas, w polsce, też się takie technologie stosuje... |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 28-08-2007, 14:04
|
|
|
Jest możliwość zweryfikowania czy światla były zapalone w czasie wypadku.
Jeżeli się stłucze żarowke jak jest zapalona to żarnik się nadtapia, a jak nie jest zapalona to nie ma śladów nadtopienia. To Tak w skrocie :) |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 28-08-2007, 23:20
|
|
|
może i da się sprawdzić no ale szkoda żeby skasować auto tylko dlatego że jakiś burak nie zapalił świateł |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
tadziu47
Pomógł: 1 raz Wiek: 77 Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 63 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-08-2007, 07:50
|
|
|
może i da się sprawdzić no ale szkoda żeby skasować auto tylko dlatego , że jakiś burak nie zapalił świateł
Podzielam pogląd Kolegów ; ROM 72 , avenger 85 |
|
|
|
|
tuningowo.com
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 21:50
|
|
|
W Niemczech nie ma obowiązku włączania świateł nawet przez cały rok , na autostadach można jechac ile dusza zapragnie i ludzie dają radę |
|
|
|
|
stefan
|
Wysłany: 04-09-2007, 14:37
|
|
|