|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Element zawieszenia |
Autor |
Wiadomość |
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-12-2005, 09:38 Element zawieszenia
|
|
|
Witam .Mam prosbe do kolegow.Jak sie nazywa dokladnie czesc zaznaczona na fotografi ktora wchodzi w skad wachacza przedniego Tipo?
zaznaczylem ta miejsce strzalka w otworze gdzie ona ma sie znajdowac w wachaczu
Poprzez przeguby gumowo metalowe polaczony jet do tego drazek idacy w kierunku srodkowej czesci samochodu
http://img208.imageshack....wachacz10mk.jpg
Dzis mierzac lacze elastyczne tlumika zauwarzylem ze jest uszkodzone tj obejma stalowa na tulei gumowej jest calkowicie peknieta i odgieta
I male pytanie-czy mozna z taka usterka pojechac do mechanika wymienic ten element (chodzi mi o to czy jazda samochodem stwarza zagrozenie od strony ukladu kierowniczego)
Laweta czy mozna powoli podjechac z taka usterka na warsztat) |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-12-2005, 10:40
|
|
|
Końcówka drążka stabilizatora przedniego zawieszenia?
Mozesz jechac i wymienić. Czy zagrozenie, chmm przedni stabilizator jak sama nazwa mowi ma "wyrownywac" wachania zawieszenia pomiedzy dwoma wachaczami. Stabilizuje "skakanie" karoserii. Jesli nie mial bys drazka i przejezdzal bys przez spiacego policjanta lub jakies dziury na drodze to napewno bys zauwazyl roznce, autko by skakalo.
Ma to tez na celu poprawe bezpieczenstwa, np. w zakretach. Pomaga stabilizowac i tlumic ruchy zawieszenia, tak zeby kola jak najdluzej przylegaly do powierzchni.
[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:42 ]
netsat, acha na przyszlosc -> Kliknij (poczytaj od połowy tego postu) |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 04-12-2005, 10:47
|
|
|
miszko dziekuje za szybka odpowiedz Jutro sie ta moja usterka zajme
Co do zamieszczania linkow z fotkami i sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales
Dziekuje |
|
|
|
|
|
Tadmic
witamy nowego
|
Wysłany: 04-12-2005, 10:50
|
|
|
Pomiędzy stabilizatorem a wahaczem występuje łącznik stabilizatora i to jest element o który pytasz. W katalogu Fiata ten element naztwa się "podpora" i ma numer katalogowy 60570627. Do tego dochodzą dwie podkładki 7601643 i odbojnik gumowy 7601642.
Warto wymienić cały komplet.
Pozdrawiam.
Tadmic |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-12-2005, 10:51
|
|
|
Acha, jeszcze na to mówią "Łącznik stabilizatora".
netsat napisał/a: | sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales |
Cieszę się
[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:51 ]
Tadmic, ale sie zgraliśmy Akurat też odpisywałem.... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 04-12-2005, 11:01
|
|
|
miszko napisał/a: | Acha, jeszcze na to mówią "Łącznik stabilizatora".
netsat napisał/a: | sposobami jak to zrobic poczytalem tak jak wskazales |
Cieszę się
[ Dodano: Nie 04 Gru, 05 10:51 ]
Tadmic, ale sie zgraliśmy Akurat też odpisywałem.... |
Dziekuje koledzy za pomoc
Milej niedzieli zycze |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-12-2005, 11:42
|
|
|
Bez stabilizatora mozna normalnie jezdzic, i w przypadku spiacego policjanta nie ma on wplywu na prace zawieszenia, wlasnie dlatego bo oba wachacze pokonuja taka sama przeszkode...
...dokladnie odwrotnie gdybysmy przejezdzali przez policjanta tylko jedna strona - bez stabilizatora auto bedzie sie niemilosiernie bujac. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-12-2005, 12:05
|
|
|
a czy sa jakies efekty uboczne,jeśli te gumy co sie łączy stabilizator z wahaczem mam juz wygniecione? moze przez to mi cos stukac w zawiasie? |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-12-2005, 09:45
|
|
|
ego napisał/a: | a czy sa jakies efekty uboczne,jeśli te gumy co sie łączy stabilizator z wahaczem mam juz wygniecione? moze przez to mi cos stukac w zawiasie? |
Kiedys mechanik specjalizujacy sie w Fiatach powiedzial mi, ze nie slyszal o przypadku by cos stukalo przez zuzyty lacznik stabilizatora... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-12-2005, 11:09
|
|
|
Jak narazie to luzów na tym nie mam,ale jak zmieniałem wahacze,to te gumki nie wygladały najlepiej |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 05-12-2005, 13:06
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Kiedys mechanik specjalizujacy sie w Fiatach powiedzial mi, ze nie slyszal o przypadku by cos stukalo przez zuzyty lacznik stabilizatora... |
Jednak nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Sam na własnym przykładzie przekonałem się, ze zużyte łączniki stabilizatora a konkretnie ta część łącznika, która wchodzi na drążek skrętny powoduje stukanie.
ego napisał/a: | to te gumki nie wygladały najlepiej |
Te gumki to groszowe sprawy, ja wymieniłem podczas wymiany wahacza, zawsze tak robię. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-12-2005, 14:27
|
|
|
M@ciej napisał/a: |
Jednak nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Sam na własnym przykładzie przekonałem się, ze zużyte łączniki stabilizatora a konkretnie ta część łącznika, która wchodzi na drążek skrętny powoduje stukanie.
|
Tez to wymienilem, bo wygladalo kiepsko - wieszaczek + gumki. Ale zawieszenie nie przestalo wtedy stukac |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 05-12-2005, 19:59
|
|
|
Wlasnie tyle co wrocilem z garazu po wymianie lacznika stabilizatora
Kupilem kompletny-cena 30 zl prod.wloskiej Troche mialem problemow gdyz sruba byla zapieczona i normalnie nie dala sie odkrecic tymbardziej ze gorna czesc lacznika byla peknieta i sie obracala.Uciolem pilka tarczowa -elektryczna stara srube i po problemie.Z uszkodzonym lacznikiem stabilizatora (calkowicie pekniety kablak metalowy na drazku stabilizatora)przejechalem dzis ponad 60 km i przyznam ze samochod niezbyt dobrze sie prowadzil (byl niestabilny przy wiekszych predkosciach pow.80/h i przodem auta troche kolysalo zwlaszcza na zakretach
Ale usterka juz usunieta
Pozdrawiam
Marek |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-12-2005, 21:18
|
|
|
tak, może Ci przez to stukać :-) stabilizator który goni jakkolwiek w wahaczu jak się przekonałem, niedokręcony (!)
/ BTW: tak potrafią spaprać w drogim serwisie, jak jedyny raz nie miałem czasu zrobić czegoś sam, wymienić wahacz, pojechałem i nie dokręcili :-| /
czy poluzowany , też przez zgniecione jakieś podkładki, gumy itp. hałasuje na niektórych nierównościach, nawet nie zawsze łatwo określić czy to dokładnie on... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|