|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Skrzynia wymieniona - biegi nie wyskakują, ale... |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-03-2007, 10:07 Skrzynia wymieniona - biegi nie wyskakują, ale...
|
|
|
Witam,
ale... pojawił się nowy problem. Mianowicie miałem dzisiaj taką sytuację: jadę sobie dojeżdżam do skrzyżowania (w Warszawie) czekam na zielone światło, światło się włącza, a ja nie mogę wrzucić biegu... żadnego biegu... wyłączyłem silnik - bieg wszedł gładko, odpalam czuję lekkie szarpanie. Przy wciśniętym sprzęgle auto zaczęło powoli ruszać, nadal nie mogłem zmieniać biegów. Zjechałem na pobocze wyłączyłem silnik, odczekałem trochę i jak ręką odjął. Wszystko wróciło do normy... Kuzyn powiedział, że może być tak, że sprzęgło mi się zawiesza, ale sam nie wiem...
Dodam, że w weekend miałem wymienianą skrzynię, mechanik patrzył na sprzęgło i powiedział, że jest dobre...
A co wy o tym sądzicie?
I jeszcze jedna sprawa - wymieniłem skrzynie, biegi górne (1,3,5) nie wyskakują, ale wchodzą dużo płyciej niż biegi dolne. Jaka może być tego przyczyna?
Spsikałem jakies 40min temu cięgna i sierżanta WD40. Wydaje mi się, że się trochę poprawiło, ale nie jestem pewien.
Może ktoś miał już taki problem? |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-03-2007, 18:22
|
|
|
cięgna zobacz czy nie masz pokrzywione jakoś, może mechanior coś usderzył; mi się tak raz stało, że się zblokowała skrzynia ale to jak nietypowo wodziki przeskoczyły, zgiął się może jakiś... to że niektóre wchodzą płyciej/głębiej to albo poduchy wyrobione albo były odkręcane i na nowo powieszona ciut inaczej skrzynia i poduchy ciut przesunięte i wtedy tak to odczuwasz...
spryskać cięgna czemu nie, ale przejrzeć warto, posprawdzaj też w jakim stanie poduszki masz od silnika i skrzyni, a sprzęgło... hmmm... kto wie |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|