|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie chce odpalać... |
Autor |
Wiadomość |
alien12
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-09-2007, 18:54 Nie chce odpalać...
|
|
|
Dawno mnie tu nie było bo walczyłem z autkiem i przez tydzień wszystko było ok. Instalacja gazowa częściowo naprawiona, nie wiem jeszcze ile gazu pali ale jest wyraźnie mocniejszy niż był wcześniej (wcześniej na gazie nawet malczanki mnie mogły brać na autostradzie). Autko pięknie zapalało aż pewnego ranka zgasł po kilku sekundach od odpalenia. Kręcę i nic, kręcę znowu i nic, za trzecim razem przytrzymałem długo i odpalił ale jak stary ropniak bo stopniowo zaczął zaskakiwać i jak odpalił to wszystko było ok tj bez problemów wchodził na obroty nieważne czy na benzynie czy na gazie. Jak odpali to nie ma problemów, jedzie dobrze jak nigdy. I od paru dni ciągle tak samo. Jak odpali to wszystko ok. Nie wiem czy tak samo źle paliłby na gazie bo mi automatycznie zapala na pb i na gaz przełącza dopiero po przekroczeniu określonych obrotów. Pomóżcie ponownie tylko nie piszcie żebym poszukał bo szukałem i wszystkie takie problemy opisane są dla gaźników a ja mam monowtrysk (1,6 dohc dgt czy jakoś tak). Nie mam już siły do tego autka, właściwie to najchętniej bym go chyba sprzedał. |
|
|
|
|
valdmidi
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 64 Skąd: tarnów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-09-2007, 21:13
|
|
|
Prawdopodobnie masz walnięty przekaźnik pompy paliwa. Znajduje się na grodzi czołowej przedziału silnika, na prawo od zbiornika płynu wspomagania. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-09-2007, 23:15
|
|
|
Ja mam podobny problem co kolega, autko nie chce odpalać na PB. Jak odpali to nie trzyma niskich obrotów tak że abym mógł w miarę komfortowo się przemieszczać to po odpaleniu ,usze deptać na gaz by się przełączył na LPG?? Jaki jest tego powód??? |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
alien12
|
Wysłany: 24-09-2007, 07:38
|
|
|
Mam kolejne spostrzeżenia: nowy wymieniony elektrozawór gazu nie trzyma gazu, jak otwarłem rano maskę aby jeszcze kompa zresetować to na zaworku była skroplona para wodna i tylko tam (a nowy sk........ miał być). Po resecie kompa odpala lepiej (czytaj: zamiast po minucie to po 30 sekundach). Ubek: mi po odpaleniu obroty trzyma bez problemu, problem tylko oz odpaleniem. Ale mam taką myśl: może jak mi gaz wpuszcza na postoju do kolektora to ten gaz wypycha powietrze. I jak chce odpalić to silnik zamiast mieszanki paliwa z powietrzem dostaje mieszankę gazu z powietrzem a to się palić za chiny ludowe nie będzie i dopiero jak pociągnie tam powietrze to odpala. Wiem, wiem dziwne już tłumaczenia szukam ale nic innego wymyślić nie potrafię. Valdmidi: przekaźnik pompy działa, nawet pompę słyszę cichutko zaraz po przekręceniu kluczyka (tak przy okazji filtr, pompa paliwa wymienione, przewody paliwa skontrolowane i przedmuchane). Ps wiem że to nie jest odpowiedni dział ale to tak przy okazji ile można dostać za tipo (podłoga do spawania, lakier do wymiany i taki problem z odpalanie, reszta ok)? |
|
|
|
|
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-09-2007, 08:06
|
|
|
Jak to czytam to chyba raczej masz coś nie tak z instalacją elektryczną. Na pewno gdzieś masz poważne przebicie na mase skoro musisz resetować tak często komputer. A benzyne to masz w baku? Dobrze jest czasem przejechać z 20-30km na benzynie, zamiast ciągle jeżdzić na gazie. Może masz już zapieczony wtrysk dlatego są problemy z odpalaniem. |
|
|
|
|
alien12
|
Wysłany: 24-09-2007, 20:41
|
|
|
Pb zawsze mam w baku (z racji tego że na pg odpala) a tak profilaktycznie to pół baku, sprawdzę jutro po pracy czy nie ma jakiś upływów na instalacji ale przecież to nie powód żeby mi się gaz na postoju ulatniał? |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 25-09-2007, 14:32
|
|
|
Jesli nie tzryma ci elektrozawór gazu to w czasie odpalania silnik otrzymuje dawke gazu i dawke paliwa i wtedy bedzie ci chodził jak disel o ile zapali . Proponuje Ci wymianę tego elektrozaworu lub podmianke na ten stary co miałeś jesli oczywiście jest dobry . Pozdrawiam |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
alien12
|
Wysłany: 25-09-2007, 20:30
|
|
|
gazownik w ramach gwarancji wymienił parownik, wszystkie przewody gazu, elektrozawór, wszystko wyregulował i wygląda że jest ok, mam nadzieję że chociaż dobrze to wyregulował i nie będzie zbyt dużo palił. Jeszcze nie zapala tak jak powinien ale da się wytrzymać. Może to autko jeszcze potrzymam jakiś czas ale z drugiej strony dzisiaj znalazłem takiego ładnego forda Probe... dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam, temat uznaję za zamknięty.
Problem: nie chce odpalać, jak odpali to chodzi bardzo dobrze, czuć gaz
Rozwiązanie: zepsuty elektrozawór podawał na postoju gaz do kolektora ssącego co uniemożliwiało odpalenie po kilkugodzinnym postoju |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|