|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Drzące tipo |
Autor |
Wiadomość |
szymon18a

Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 98 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-12-2007, 00:41 Drzące tipo
|
|
|
Kolejny problem z moim makaronem.Mianowicie gdy silnik pracuje na wyższych obrotach lub z nich schodzi sporo rzeczy zaczyna mi drzeć i buczeć?Wiecie może dlaczego tak się dzieje?Poza tym mam wrażenie że silnik wolno schodzi z obrotów. 1.8 (835c2.000) |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-12-2007, 11:23
|
|
|
drży coś ja kwpadnie w rezonans, podokręcaj
a może przy schodzeniu z obrotów po prostu nie kręci się równo silniczke tylko ma drgawki bo np co któryś zapłon wypada i nie na wszystkie gary chodzi raz na ileś cykli?
jest ich tak dużo, a jeszcze przy schodeniu z obrotów, że nie wyczujesz ,ale mogą przez to być jakieś skoki/drgania ponadnormatywne... to jakbyś coś miał z zapłonem;
druga sprawda - w jakim stanie masz poduszki silnika i skrzyni? może warto wymienić, bo to b. możliwe, że wszystko 'tak se lata'... |
|
 |
szymon18a

|
Wysłany: 16-12-2007, 13:14
|
|
|
Drży np. pedał sprzęgła, w środku jest głośno, dziwnie buczy.Jak mogę sprawdzić stan poduszek??Pozdrawiam |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-12-2007, 00:56
|
|
|
stan poduszek.. po[szukaj] na forum PODUSZKI dla dokadniejszych opisów;
najprostszt test w skrócie to zaciągnięcie ręcznego, podniesienie obrotów, wrzucenie jedynki i z wciśniętego sprzęgła puszczanie gwałtowne - 'rzucanie' sprzęgła i zaraz wysprzęglanie by auto chciało się wyrwać do przodu (a jest na ręcznym), druga osoba przy otwartej masce patrzy na silnik; jak masz poduszki wyrąbane to silnik będzie goni po aucie, jak nie są wyrąbane to lekko może odchylał, wiadomo o co chodzi chyba... |
|
 |
Tomilee

Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 19-12-2007, 22:38
|
|
|
Jeżeli czuc na kierownicy (przy wolnych obrotach) drżenie to może być to kołysanie silnika albo od poduszki - walnięta albo cały zespół napędowy chodzi - kończą ci się panewki (zobaczy czy przy 2500 obr nie terkocze ci nadmiernie silnik. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
 |
szymon18a

|
Wysłany: 20-12-2007, 19:14
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.Co do silnika to nie jest w za dobrym stanie.Stukają panewki,mechanik stwierdził że w przyszłym roku remont mnie czeka albo wymiana:/ Może to być od źle założonego rozrządu?czy silnik 835c2.000 ma te wałki wyrównoważające??
Tomilee co będzie jak się skończą?sprawdzałeś swojego tipacza ile ma od 0 do 100? i ile Ci pali? WESOłYCH śWIąT |
|
|
|
 |
PIETREK

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 21-12-2007, 19:42
|
|
|
Ma wałki i to prawdopodobnie one sie przestawiły |
_________________ TEMPERKA 1.8 SW ,KŁOPOT ALE ILE RADOŚCI |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|