Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wariujaca wskazowka cisnienia oleju
Autor Wiadomość
krapkov 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 10-01-2007, 01:16   wariujaca wskazowka cisnienia oleju

panowie mam problem z moim sedici. Cisnienie oleju zaczelo doslownie swirowac. wskazowka skacze po calej skali i to tak szybko ze prawie jej nie widac. zdazylo sie tak najpierw raz po zapaleniu ze wskazowka cisnienia oleju zaczela swirowac ale po chwili sie uspokoila i juz bylo ok. jednak nastepnego dnia zaczela znowu swirowac i niestety juz sie nie uspokoila. do tego auto stracilo moc i strasznie sie dusi. chodzi dopiero troche rowniej przy wyzszych obrotach. na biegu jalowym chodzi w miare dobrze jednak po dodaniu gazu dusi sie. wskazowka cisnienia oleju ciagle swiruje. poziom oleju mam ok. co moze byc przyczyna?

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 10-01-2007, 07:38   

Hmm jesli piszesz ze nie ma sily sie "wkrecac" i cisnienie oleju wariuje to tak jakby cos bylo nie tak z pompa oleju, nie przykatowales go ostatnio jakos zbytnio?? Moze to juz koniec tego silnika ;/

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

krapkov 

Wysłany: 10-01-2007, 11:07   

fakt moze ostatnio troszke dostal po dupie... wiec mam rozumiec ze czeka mnie remoncik silnika?

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 10-01-2007, 11:44   

krapkov napisał/a:
fakt moze ostatnio troszke dostal po dupie... wiec mam rozumiec ze czeka mnie remoncik silnika?

Wiesz jesli problem bylby tylko z wariujaca wskazowka to zwalony czujnik moglby byc, ale jesli piszesz ze pojawilo sie jednoczesnie mulenie silnika i problem ogolnie z jego praca, to wyglada tak jakby szlak trafil pompe oleju i silnik sie zacieral, podstaw auto do jakiegos dobrego mechanika, bo jesli naprawde pompa sie rozpada albo gdzies panewke obrocilo na wale to im szybciej tym lepiej go rozebrac, jak bedziesz w takim stanie probowal uzytkowac to sie moze zatrzec calkowicie i wtedy dopiero bedzie klopot.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

krapkov 

Wysłany: 10-01-2007, 13:02   

oczywiscie nie zamierzam jezdzic nim juz wcalem bo domyslam sie ze moze byc cos nie tak z olejem i jazda nim moglaby doprowadzic do jego smierci... tak wiec postaram sie zeby jeszcze dzis trafil do mechanika... mysle ze to wlasnie cos z pompa oleju jest nie tak. narazie dziekuje za pomoc. jak silnik zostanie rozebrany to dam znac

** Dodano: 25-01-2007, 22:49 **
usterka rozwiazana bardzo szybko... okazalo sie ze autko chodzilo tylko na 3 garach. walniety byl kabel wysokiego napiecia. kable wymienione i narazie ten problem rozwiazany

Odpowiedz do tematu