|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
tłumik Polmostrów |
Autor |
Wiadomość |
pokwis
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-12-2006, 20:11 tłumik Polmostrów
|
|
|
Witam was kupilem wczoraj tłumik środkowy i dwururkę od kolektora do tego
obejma i uszczelke w sobote planuje wymienic ale zastanawiam sie jak to ze soba połączyc
na zdjeciach sa pokazane jeszcze jakies sprężynki (M 262 2 sztuki) i chyba sruby ( A 515 2 sztuki )Morzecie mi podpowiedzieci co to jest dokładnie. Mechanik coś gadał o jakimś pierscieniu ale nie bardzo wiem o co mu chodzilo bo nic takiegi nie widać za tych fotkach
i czy są do tego potrzebne jakieś uszczelki
Zdjęcia wydechu sa na tej stronce http://www.tlumikisamocho...7233-p-812.html
P.S gdzie to można kupić i czy sa jakieś zamienniki POZDRAWIAM |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-12-2006, 20:30
|
|
|
Połączenie "portek" z pierwszym tłumikiem nie może być skręcone na sztywno, gdyż szybko by się łamało. Właśnie do tego służą owe śruby i sprężyny.Takie połączenie zachowuje niezbędną szczelność i jest przy tym dostatecznie elastyczne.Uszczelka, o której wspominasz to pewnie taki pierścień w kształcie stożka wykonany jak gdyby z plecionki.Ma to zastosowanie właśnie w tego typu połączeniach. Ten patent był masowo stosowany w Polonezach. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
pokwis
|
Wysłany: 06-12-2006, 21:47
|
|
|
Ok powoli łapie to.
Ale ten pierscień trzeba jakoś przyspawać do rury czy wystarecz wsadzić tylko i wszystko skręcić .Czyli jak kupie te sprężyny i śruby od poloneza to bedzie pasowało.
Jeżeli mógłdym to poprosił bym o jakiś dokładniejszy schemat |
_________________ Tipo 1.4 LPG 160.A1.048 |
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-12-2006, 22:38
|
|
|
Ten pierścień wkłada się pomiędzy kołnierz, którym kończą się "portki" a kołnierz od rury pierwszego tłumika.Śrubami poprzez sprężynę skręcasz to razem i to wszystko. Postaram się znaleźć dokładniejszy rysunek. Od Poloneza powinno pasować, niemniej najlepiej przekonasz się mając to wszystko w ręku. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
pokwis
|
Wysłany: 07-12-2006, 08:45
|
|
|
Ok wielkie dziei za pomoc
Rano byłem u tłumikarza kupułem pierścień taki druciany do tego śruby i sprężyny
wszystko za 25 zł
Wytłumaczył mi jak to poskładać wszystko smiesznie proste i w sobote zaczynam działać
POZDRAWIAM |
_________________ Tipo 1.4 LPG 160.A1.048 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|