|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Fiat tipo 1.6 kolektor wydechowy proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
stefanziolko
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-11-2011, 01:59 Fiat tipo 1.6 kolektor wydechowy proszę o pomoc
|
|
|
Witam proszę o pomoc, w wyborze kolektora, kupiłem juz jeden który nie pasuje, w ciemno na allegro nim zobaczyłem jak wygląda moj kolektor , niestety takiego jak ja mam nie moge znaleść , na allegro są dwa podobne ale różnią się dwoma małymi szczegółami
to jest to mój kolektor ( to co zaznaczyłem strzałką to jest coś czego nie ma w kolektorze nr 1 z allegro
Na kolektorze nr 2 z allegro z kolei wystaje jakaś śruba u mnie też tego nie ma, oczywiście nie me tez wejscia na taką śrubę (zaznaczone strzałką)
[/img]
kolektor nr 1 z allegro
kolektor nr 2 z allegro
Czy jakiś z tych kolektorów bedzie pasował??? z góry dzieki za odp. |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-11-2011, 07:59
|
|
|
Wszystkie kolektory do silników DOHC 8V - zarówno do silnika 1,6 , jak 1,8 i 2,0 mają takie same mocowania do głowicy i dwururki . Jak się zdążyłeś przekonać - różnią się dodatkowymi elementami . Ten otwór ze śrubą - na zdjęciu z Allegro służy do podłączenia układu EGR ( recyrkulacji spalin ) , którego to układu u ciebie nie ma , albo jest gdzie indziej podłączony . Wystarczy wkręcić w ten otwór krótką śrubę ( ~1,5 cm gwintu ), z podkładką i dodatkowo posmarować ją przed wkręceniem pastą do uszczelnainia wydechów . |
_________________ Były:3 Zastavy 1100; Fiat Ritmo 65, 85, 90, 100; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Fiat 126; Brava 1,6; Citroen Saxo; Lancia"Y"1,4; Dedra SW 1,8; 2,0 16V; Tempra 2,0 4x4; Alfa 156 SW 2,0 JTS; Są: Zastava 1100; BMW 328, 340 i 528; Delta 2,0 16VT 4x4: Alfa 159 2,4 Q4 |
|
|
|
|
bart128
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Wrz 2007 Posty: 262 Skąd: Krakow
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-11-2011, 08:15
|
|
|
sruba na kolektorze z 2.0 zaznaczona strzalka jest to fragment ukladu recyrkulacji spalin, ktorego twoje 1.6 nie ma, wystarczy zaslepic. Generalnie kolektory od silnikow dohc tipo/tempra { dwa walki rozrzadu w glowicy} sa wspolwymienne pomiedzy 1.6, 1.8 i 2.0, roznia sie srednicami wewnetrznymi oraz wystepowaniem lub nie EGR-u lub innych nadlewow gwintowanych do przykrecania innych elementow pomocniczych jak oslony termiczne kolektora itp. |
_________________ Solo italiana automobili da Cracovia |
|
|
|
|
stefanziolko
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-11-2011, 16:51
|
|
|
czyli rozumiem że oby dwa będą dobre??? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|