Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] tipo 1.4 ie problem z silnikiem
Autor Wiadomość
kris65 

Województwo: Other
Wysłany: 17-05-2007, 23:15   [Benzyna] tipo 1.4 ie problem z silnikiem

Witam,
mam problem, nie wiem co jest grane ale podczas jazdy niezaleznie z jaka predkoscia silnik gasnie tak jakbym wylaczyl zaplon by po chwili zapalic strasznie szarpiac. Podczas postoju gdy zgasnie nie mam problemu z uruchomieniem. Dzieje sie to od niedawna, chce to naprawic, mam obawy o pasek rozrzadu, boje sie by sie nie zerwal lub przeskoczyl podczas tego szarpania. Moze ktos wie co jest przyczyna? Z gory dziekuje nowy

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-05-2007, 05:48   

to musi Ci przerywać zapłon... musisz sprawdzić kjego elementy, świece i kable może, ale jak całkiem gaśnie to prędzej rozdzielacz i kabel 'wspólny', cewka (czy tam coś nie przerywa) i w końcu , nie pamiętam jak we wtryskach, ale masz tam chyba digiplex czy inny moduł sterowania zapłonem, wtedy czy np dobrze kabelki do niego idą(wtyczka nie przerywa) i czy ma dobry kontakt z masą którą bodajże z tyłu przez obudowę bierze...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

pawciogo 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-05-2007, 09:29   

a moze silnik krokowy?

tad42 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 31-05-2007, 22:39   

Mozna jeszcze sprawdzic pompe paliwową i jej przekaźnik (jesli to jest wtrysk oczywiscie)

macko 

Wysłany: 05-06-2007, 22:39   

witam wszystkich jestem tu nowy w moim tipo bylo to samo okazalo sie ze to potencjometr polozenia przepustnicy(cpp) a dlugo walczylem z moim tipkiem zanim okazalo sie ze to ten czujnik pozdrawiam jak dojdziesz co bylo to napisz :)

kris65 

Województwo: Other
Wysłany: 23-06-2007, 13:46   

macko napisał/a:
witam wszystkich jestem tu nowy w moim tipo bylo to samo okazalo sie ze to potencjometr polozenia przepustnicy(cpp) a dlugo walczylem z moim tipkiem zanim okazalo sie ze to ten czujnik pozdrawiam jak dojdziesz co bylo to napisz :)

wyczyscilem cpp i cholera jestem zadowolony z pracy silnika, obroty 800, rowno pracuje i odpala niesamowicie, jestem zadowolony chociaz nie do konca bo czasami sam gasnie i wtedy mam malutki problem z odpaleniem, ale trwa to chwilke, wiec szukam dalej, jak znajde przyczyne dam znac :D

** Dodano: 13-07-2007, 17:11 **
wymienilem nowy cpw, nowa cewke, nowy regulator napiecia bo stary dawal 16.5v, zresetowalem kompa i z poczatku bylo milo zadnych szarpniec, praca silnika wzorowa ale.... do czasu. Teraz rano odpala bez problemu ale jak nie depne gazu to gasnie, chyba jakis czujnik odpowiedzialny za temp, brak ssania ale ktory? Zamowilem czujnik temp zasysanego powietrza i czujnik temp.wody,wsółpracujący z jednostką sterującą pracą silnika. Dodam ze jak silnik sie nagrzeje do 90( korki, czerwone swiatlo) to zasczyna wariowac z obrotami gasnie szarpanie i dosc czesto mam klopoty z odpaleniem :sciana: rece opadaja :sciana:Moze ktos mi cos jeszcze doradzi?

Odpowiedz do tematu