Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obudowa Filtra Powietrza
Autor Wiadomość
MaXXMisiek 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 25-11-2006, 00:03   Obudowa Filtra Powietrza

Witam. Pytanko wielu z was przyprawi pewnie o uśmieszek na twarzy ale jak kto nie wie to najlepiej zapyta by zmieniac swój kolor z zielonego na inny :)

Mianowicie . Czym grosi jazda z pękniętą obudową filtra powietrza? Obudowa razem z filterkiem jest nie nad silnikiem a po jego lewej stronie przynajmniej tak mi sie wyjade a wygląda to mniej więcej tak

A pękła górna częś po strzale LPG i kawałczek wielkości 2x5PLN odpadł

Da sie to jakos poskleja i czy musi to byc szczelne??

Pozdrawiam

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-11-2006, 08:35   

Moim skromnym zdaniem, jeśli uda Ci się to załatać w taki sposób aby ta łata nie wpadła do środka, to śmiało możesz łatać.
Nie ma tam jakiś strasznych podciśnień a idea filtra jest oddzielenie większych zanieczyszczeń - więc jeśli łata szczelnie zasłoni obudowe to nie ma problemu.
Tymczasowo i prowizorycznie można by nawet wziąć kawałek kartonu większego od tej dziury, przyłożyć i odiwnąć dokoło taśmą wzdłuż każdego boku. Też będzie działać *]

Swoją drogą na allegro można chyba znaleźć niedrogo obudowę filtra.

Pozdrawiam

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-11-2006, 19:07   

byle Ci tylko obok/poza filtrem syfy nie leciały do silnika. Byle wszystko przechodziło przez filtr jak powinno to możesz jeździć; połataj czymkolwiek niezbyt elastycznym i pooklejaj taśmą i będzie OK jak dzurak mała, a jak bardzo mała to nawet kawałek plastiku dopasuj, kropelką i OK :D byle było szczelne; podciśnienia pewne tam niby są i niby ani zbyt odtkane ani przytkane nie powinno to być, choć wpływ minimalny... po prostu złataj dobrze i będzie OK
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bob96 

Wysłany: 25-11-2006, 19:33   

Miałem podobny problem :o obudowa była dość solidnie popekana. Pokleiłem ją kropelą zakupioną w kiosku za 1,50 zł. Potem założyłem klapke antywybuchową żeby przy następnym wystrzale w razie czego znowu nie narobiło się szkód i do dziś jest OK.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-11-2006, 16:16   

bob96 napisał/a:
Potem założyłem klapke antywybuchową

o potem za późno ;D takie cos powinno sie montowac od razu,a dla bezpieczeństwa można jeszcze sciągnąć obejme z węża do obudowy filtra powietrza...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MaXXMisiek 

Wysłany: 27-11-2006, 12:13   

ego napisał/a:
o potem za późno ;D takie cos powinno sie montowac od razu,

He he he szkoda tylko że u mnie klapki są dwie i to nie pomogło. Po ogledzinkach wyszło że wypluło mi całą boczną sciankę. Dzionek jeżdziłem z dziura i Tipek mulił sie jak MPK w godzinach szczytu. Wczoraj :) (pomimo że niedziela) załatałem kartonem i taśmą klejącą i śmiaga jak F1. A dziś znaszłem na parkingu wyplutą ściankę więc powrót do klejenia :)

Ale zastanawia mnie dlaczego się tak przymulil skoro ani tam wielkiego ciśnienia czy czeguś tam? Czyżby ciepłe powietrze znad silniczka mu nie smakowało i to było by przyczyna zamulenia ??

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-11-2006, 13:02   

Zmieniło się podciśnienie w dolocie przez co zmniejszyła się ilość zasysanego gazu do silnika.
     assistance   Moneta

MaXXMisiek 

Wysłany: 29-11-2006, 20:11   

czyli czysto teoretycznie

pęknięta obudowa = mniejsze ciśnienie i mniej zasysanego gaziku = oszczędności na paliwku ;D

unknown 

Wysłany: 30-11-2006, 20:47   

no niekoniecznie, mniej zassa, ale jak nie leci ładnie i szybko do silnizcka a pod ciśnieniem wypluwa się z reduktora to może jakosik inaczej ciut ulecieć lub gorzej się przepalić... hmmm... a poza tym rozwalona obudowa = szansa nałapania syfu do silnika + jazda jak np 126p na 4ce pod górę :D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu