Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] podczas jazdy slychac wybuch/strzal z rury wydecho
Autor Wiadomość
armen 

Wysłany: 27-12-2006, 22:49   [Benzyna] podczas jazdy slychac wybuch/strzal z rury wydecho

Witam.
Mam Tempre, rocznik 94, silnik 1.6 z gaznikiem...

moj problem polega na tym ze gdy jade i puszczam pedal gazu czasam slychac wybuch/strzal z wylotu rury wydechowej.... to sie tylko pojawia gdy silnik jest juz rozgrzany...
podejrzewam ze gaznik jest rozregulowany i juz bylem z tym u kilku mechanikow tylko zaden nie chce ruszac tego typu gaznikow....
czy ktos moze wie co jest z tym nie tak... bede w stanie sam to naprawic??

z gory dzieki za odpowiedz.

pozdro
     assistance   Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-12-2006, 22:53   

Pewnie jest za bogata mieszanka..
Pojedz do gaźnikowca to CI wszystko wyreguluje.

** Dodano: 27-12-2006, 22:59 **
A może zapłon się przestawił też? Tego nie jestem pewien..
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-12-2006, 23:12   

Gaźnik rozregulowany lub za szybki za późny zapłon. Jak już Ci się otwierają zawory dochodzi do zapłonu mieszanki i stąd te wybuchy.

Może to też być spowodowane spalaniem stukowym, np. auto bierze dużo oleju i spala go w cylindrach. Na głowicy robi się osad. Po odpowiednim nagrzaniu powoduje samozapłon mieszanki. Można to łatwo wyczuć. Jak wyłączysz zapłon kluczykiem i silnik jeszcze "przestrzeli" na cylidrach to będziesz miał nagar na głowicy. Jeżeli ładnie gaśnie, to po pierwsze ustawienie zapłonu, po drugie gaźnik rozregulowany.

Zadbaj też o dobre świece, wymień je na nowe + kable WN + kopułka i palec rozdzielacza.

Jak nie ustanie to, to zajmij się tym zapołonem. Podstawę kopułki można regulować, ale jak się na tym nie znasz to lepiej podjedź do mechanika.

armen 

Wysłany: 27-12-2006, 23:38   

wczoraj zauwazylem gdy z rana odpalilem silnik rura wydechowa wypluwala jakas czarna ciec... zastanawialem sie wlasnie czy to nie olej... kilka dni temu wymienilem olej i kable WN (zauwazylem ze byly zle podlaczone do kopulki wiec poprawilem), wykrecilem swiece (byly cale czerne wiec przeczyscilem) nie znam sie na tym az tak dobrze i nie mam pojecia czamu byly az tak czarne, tak samo rozebralem kopulke i ja przeczyscilem (zmartwilo mnie to ze jest luzna) i ja mam zamiar wymienic bo jak juz mowiles moze powodowac nierowny zaplon. w prawdzie silnik po tych zabiegach zaczol plynnie chodzic i bez problemu odpala za kazdym razem, tak samo jak go gasze nie czuje zeby cos bylo nie tak.

mialem nadzieje ze bede w stanie sam to naprawic ale widze ze nie ma szans...

jutro pojade do autoryzowanego machnika fiata zeby wylegulowal gaznik i postaram sie wymienic kopulke i palec rozdzielacza. na pewno to nie zaszkodzi a moze wrecz przeciwnie... pomoze... :)

a moze bedziesz wiedzial czemu swiece byly az tak czarne?
     assistance   Moneta

Gaszek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-12-2006, 05:57   

muszę się przyznac ze mam też to zjawisko. Z tym że ja nie zamierzam tego ruszać gdyż w połączeniu z moim niezbyt szczelnym układem wydechowym powstaje fajny dzwięk przy chamowaniu silnikiem :badgrin:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-12-2006, 11:22   

armen, a świece wymieniałeś? Mówiłeś, że były czarne. Może ktoś od dawna ich nie wymieniał? Wymień je na nowe, kup zwykłe jednoelektrodowe. Za całą paczkę (4 świce) zapłacisz 40-50zł.

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-12-2006, 16:18   

armen napisał/a:
a moze bedziesz wiedzial czemu swiece byly az tak czarne?

Za bogata mieszanka czyli źle wyregulowany gaźnik, albo mocno zabrudzony filtr powietrza.
Na początek zrób rzeczy najprostsze wymień świece i filtr powietrza.
A strzały z rury wydechowej mogą być też spowodowane przez przepalony/nieszczelny tłumik

Moneta

FRED 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 31-12-2006, 01:59   

Panowie, powoliiii, jeżeli z rury strzela, a z dup.. leci czarne, to mieszanka jest za UBOGA, lub pojawiła się nieszczelność na ukladzie kolektor - głowica, lub na gaźniku. Mieszanka bogata wali w dekiel, anie w rurę. Weź przyklad z 1-2-6-p, wkręć śrubę mieszanki, to na zejściu z obrotów będzie prychał w tłumiku. A z gaźnikiem(regulacją) nie ma problemu, to nie Ford na stałym ciśnieniu. Odrobina chęci i ........
Problem polega na tym jak "gościa" policzyć. Za regulację czy naprawę ? Pierwsze -BEEE, drugie- CACY.
Jak będziesz w okolicy Krakowa to ......
Jeszcze jedno - pod autko i sprawdz szczelność wydechu!!!

romano 

Wysłany: 01-01-2007, 20:53   

Fred, jest dokładnie na odwrót, za bogata mieszanka powoduje strzelanie w wydech, czarny dym, zakopcone świece.
Za uboga natomiast strzelanie w dolot, przegrzewanie się silnika.

Moneta

schab 

Wysłany: 01-01-2007, 21:52   

romano napisał/a:
Fred, jest dokładnie na odwrót, za bogata mieszanka powoduje strzelanie w wydech, czarny dym, zakopcone świece.

Romano ma rację ! Ale ja stawiałbym na zapłon . Już zresztą ktoś z poprzedników nieśmiało to sugerował .
A radziłbym rozwiązać problem w sposób następujący : wymienić filtr powietrza i świece . Zapalić silnik i poczekać , aż się nagrzeje - najlepiej sprawdzając ręką rurę pomiędzy termostatem , a chłodnicą - kiedy się otworzy termostat ( przy okazji dowiesz się , czy działa prawidłowo ) . Wsiąść do auta , rozpędzić go do prędkości 30-40 km / h , włożyć 4 lub 5 bieg i wcisnąć gaz w podłogę . Jak usłyszysz spalanie stukowe ( bo wbrew obiegowym opiniom nie jest to klekot zaworów ) - trzeba zapłon lekko opóźnić , a jak nie słychać klekotu - przyspieszać ( w kilku próbach po kilka stopni ) - aż usłyszysz stukot . Wtedy należy cofnąć kopułkę do poprzedniego położenia , przy którym klekotu nie było ( albo był lekki ) i tak zostawić . Tak da się zapłon ustawić lepiej , niż na stroboskop , czy lampkę - bo uwzględniając przyspieszenie zapłonu w obciążonym silniku .
Natomiast w związku z tym , że nie mamy 100% pewności , że to nie coś innego - warto przed podjęciem regulacji zaznaczyć położenie początkowe aparatu zapłonowego robiąc kreskę nożem , czy maznąć lakierem . Jak nasze próby nie pomogą - przywracamy pierwotne położenie zapłonu , uzbrajamy się w walizkę pieniędzy i udajemy do "fachowców" , którzy być może też wam nie pomogą , ale każą sobie za to słono zapłacić ...
     assistance

armen 

Wysłany: 01-01-2007, 23:43   

pojechalem do mechanika i jemu udalo sie ustawic gaznik i zlikwidowac strzaly z rury.... takie rzeczy jak filtr powietrza, kable WN i olej wymienilem jakies dwa tygodnie temu a mechanik powiedzial ze swiec jeszcze nie trzeba wymieniac...

z tego co mi powiedzialo byla odlaczona jakas rura od uzadzenia odsierodkowego czy jakos tak, rozzegulowany gaznik i zostal wymieniony palec rozdzielacza. po tych zabiegach juz nie slysze strzalow.

nie sprawdzalem jeszcze czy rura nadal czyms pluje ale musze wymienic dwururke wychodzaca z kolektora bo nie tak dawno byla zaspawana dziura w niej....

wszystkim dzieki za pomoc ;)

SZCZESLIWEGO NOWEGO ZYCZE!!!! :D
     assistance   Moneta

FRED 

Wysłany: 02-01-2007, 01:39   

romano napisał/a:

Jeśli masz rację(a nikt nie jest nie omylny, może ja się mylę), to jaka jest mieszanka -pomijając branie oleju - przy niebieskim dymie z rury ???
Zakopcone świece na czarno, to jest jeszcze inny problem.
Np.-przy padnientej uszczelce kolektora ssącego świece będą jakie ??? (czarne,zakopcone)
A wtedy mieszanka jest...... za uboga !!!! (lewe powietrze) I taki będzie komunikat z czytnika sterowika wtrysku.

Więc -bogata, czy uboga ???
A czemu "gzaiarzom" wali w dekiel ? Bo na dolocie jest nadmiar paliwa, nie sądzisz ?
Czemu zakłada się tam zawory anty-wybuchowe ? Bo jest za UBOGI ??? Więc co strzela ? :sciana: :zolta: :lol:

** Dodano: 02-01-2007, 01:55 **
Jeszcze jedno.
ARMEN napisał wyraźnie"odłączona rura od urządzenia odśrodkowego", a stamtąd on ciągnie lewiznę, i jest za ubogi.
Tutaj trzeba by się zagłębić, w temat kompensacji ciśnienia między górą, a dołem przepustnicy- na którym to fakcie, oparta jest praca na biegu jałowym, i kanały obejściowe, biegu jałowego.
Nie będę tu przytaczał, co dzieje się, gdy z rury wydostaje się nie spalony tlen, i czyste paliwo(analiza poniżej zera), bo po to właśnie wymyślono sondę (czujnik nadmiaru tlenu). :idea:

schab 

Wysłany: 02-01-2007, 07:56   

FRED napisał/a:

ARMEN napisał wyraźnie"odłączona rura od urządzenia odśrodkowego", a stamtąd on ciągnie lewiznę, i jest za ubogi.
Tutaj trzeba by się zagłębić, w temat kompensacji ciśnienia między górą, a dołem przepustnicy- na którym to fakcie, oparta jest praca na biegu jałowym, i kanały obejściowe, biegu jałowego.

Jeżeli była odłączona jakaś rura - to na pewno nie od "uzadzenia odsierodkowego", bo tam nie przychodzi żadna rura , tylko urządzenia podciśnieniowego . Napływ świeżego powietrza zuboża mieszankę - ale w większym stopniu odczuwalny będzie w takim przypadku opóźniony zapłon , którym owo urządzenie podciśnieniowe zarządza !
A wymiana palca rozdzielacza i "regulacja gaźnika" - to w tym przypadku dorabianie legendy do tego co zrobił "pan mechanik" - bo co miał powiedzieć ? Założyłem ci chłopie rureczkę - należy się 100 zł ...
Nauka kosztuje !
     assistance

armen 

Wysłany: 02-01-2007, 12:15   

nawet jeli tak naprawde podlaczyl tylko rurke czy cos takiego to nie mam co nazekac bo zawolal tylko 50 zl :) a silniczek chodzi ladnie i plai mniej benzynki :)
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 03-01-2007, 21:05   

FRED napisał/a:
Jeśli masz rację(a nikt nie jest nie omylny, może ja się mylę), to jaka jest mieszanka -pomijając branie oleju - przy niebieskim dymie z rury ???
Zakopcone świece na czarno, to jest jeszcze inny problem.
Np.-przy padnientej uszczelce kolektora ssącego świece będą jakie ??? (czarne,zakopcone)
A wtedy mieszanka jest...... za uboga !!!! (lewe powietrze) I taki będzie komunikat z czytnika sterowika wtrysku.

Więc -bogata, czy uboga ???
A czemu "gzaiarzom" wali w dekiel ? Bo na dolocie jest nadmiar paliwa, nie sądzisz ?
Czemu zakłada się tam zawory anty-wybuchowe ? Bo jest za UBOGI ??? Więc co strzela ?

Co do bogatej i ubogiej mieszanki, przy bogatej czarne naloty i szary/czarny dym spowodowany jest niespalonymi cząstkami węgla/sadzy a przy ubogiej rośnie temperatura w cylindrze co powoduje zbyt duże nagrzanie się np stożka elektrody i może dojść do zapalenia się mieszaaki zanim zostanie sprężona, taka tam teoria :) oczywiście mogę się mylić.
Co do gazowników to już temat na całkiem inne opowiadanie, odkąd przestałem do nich jeździć skończyły się wszystkie problemy z gazem :D
Ale najczęściej strzelanie przy lpg spowodowane jest zlym składem mieszanki, albo źle dopasowaną instalacją.
Już mniejsza z tym co powoduje strzały w dolot a co w wydech, ważniejsze jest mieć odpowiedni skład mieszanki i sprawny układ zapłonowy to wtedy nie będzie problemów

Moneta

FRED 

Wysłany: 04-01-2007, 02:32   

"Już mniejsza z tym co powoduje strzały w dolot a co w wydech, ważniejsze jest mieć odpowiedni skład mieszanki i sprawny układ zapłonowy to wtedy nie będzie problemów"

AMEN :lol:

Odpowiedz do tematu