|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Słowacja - potrzebna info. |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-01-2009, 11:09 Słowacja - potrzebna info.
|
|
|
Planuje mały wypad na kilka dni na słowację, nigdy tam nie byłem i w związku z tym mam kilka pytań:
I TECHNICZNE
1. Oni tam maja lpg?
2. Potrzebuję jakieś specjalne wyposażenie (łańcuchy, kamizelka) ?
3. Jakieś różnice w przepisach drogowych?
4. Wjeżdżam tam już teraz bez kontroli granicznej zielonej karty itd. ?
5. Jakie są ograniczenia w przewożeniu ?
II. TURYSTYCZNE
1. Gdzie najlepiej jechać? Nie wybieram się na narty tylko raczej pozwiedzać, połazić po górach, może jakieś gorące źródełko zaliczyć. Wolałbym w miarę blisko granicy.
Mile widziane jakieś linki |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-01-2009, 11:15 Re: Słowacja - potrzebna info.
|
|
|
yoyo napisał/a: | Planuje mały wypad na kilka dni na słowację, nigdy tam nie byłem i w związku z tym mam kilka pytań:
I TECHNICZNE
1. Oni tam maja lpg?
2. Potrzebuję jakieś specjalne wyposażenie (łańcuchy, kamizelka) ?
3. Jakieś różnice w przepisach drogowych?
4. Wjeżdżam tam już teraz bez kontroli granicznej zielonej karty itd. ?
5. Jakie są ograniczenia w przewożeniu ?
II. TURYSTYCZNE
1. Gdzie najlepiej jechać? Nie wybieram się na narty tylko raczej pozwiedzać, połazić po górach, może jakieś gorące źródełko zaliczyć. Wolałbym w miarę blisko granicy.
Mile widziane jakieś linki |
Lpg mają, co do wyposażenia to samo co u nas czyli trójkąt (haha) gaśnica apteczka kamizelka itp. poszukam na necie bo gdzieś ostatnio czytałem artykuł właśnie o wyjazdach do naszych sąsiadów, pisało tam co najlepiej zabrać i czego się spodziewać na drogach, od odkąd słowacja jest w euro to na granicy nikt cie nie kontroluje wiec wystarczy dowód no i alkoholu możesz i całego tira przywieść bo jak pisałem na granicy nikt ci tego nie sprawdzi. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2009, 11:18
|
|
|
Bdm$ka napisał/a: | alkoholu możesz i całego tira przywieść bo jak pisałem na granicy nikt ci tego nie sprawdzi |
to akurat bzdura bo wystarczy że przypadkiem służba celna cię wyhaczy bez powodu i popłyniesz za przemyt. To że granic nie ma to nie znaczy żę nie ma celników. Są jeżdżą i kontrolują. (oczywiście nie osobówki bo za klika butelek cie nie ścigną) |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-01-2009, 11:22
|
|
|
Sucre79 napisał/a: | Bdm$ka napisał/a: | alkoholu możesz i całego tira przywieść bo jak pisałem na granicy nikt ci tego nie sprawdzi |
to akurat bzdura bo wystarczy że przypadkiem służba celna cię wyhaczy bez powodu i popłyniesz za przemyt. To że granic nie ma to nie znaczy żę nie ma celników. Są jeżdżą i kontrolują. (oczywiście nie osobówki bo za klika butelek cie nie ścigną) |
chyba się sucre nie zrozumieliśmy , znajomy pracuje ze słowakami, raz na dwa tygodnie zjeżdżają na weekend do domu, oczywiście wracają z pełnymi torbami trunków , polecam gruszkową w butelkach 0,5 u nich nazywa się to Hruśka. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 26-01-2009, 11:25
|
|
|
Z kontrolą mniej więcej wiem jak jest, nawet pod moim blokiem mogą mnie skontrolować i jeśli mam za dużo bez banderoli to mogą robić problemy, dlatego pytam ile jest legalnie a ja sobie ten limit tylko troszeczkę przekroczę
Znalazłem też takie coś:
Kod: | Jak informuje Narodowe Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce z dniem 1.11.2006 weszła na Słowacji w życie nowa Ustawa nr 578/2006 dotycząca wymaganego stanu technicznego i obowiązkowego wyposażenia samochodu.
Kontrolowane przez policję będą:
- hamulce;
- rura wydechowa;
- wydzielanie spalin;
- ważność badań technicznych;
- układ kierowniczy;
- ustawienie świateł i kierunkowskazów;
- koła samochodowe;
- stan opon;
- amortyzacja;
- podwozie.
Do obowiązkowego wyposażenia samochodu osobowego należą:
1. zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
2. zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
3. podnośnik samochodowy;
4. klucz do demontażu kół samochodowych;
5. koło zapasowe;
6.. linka holownicza;
7. trójkąt ostrzegawczy;
8. kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
9. apteczka samochodowa. |
Kod: | Turystów obowiązują ograniczenia ilościowe dotyczące wwozu towarów przeznaczonych do osobistego użytku i nie podlegających odsprzedaży. Przewożone towary uznaje się za przeznaczone „do użytku osobistego”, jeżeli nie przekraczają określonych ilości, np.
papierosy – 200 szt.,
cygaretki – 400 szt.,
cygara – 200 szt.,
tytoń – 1 kg,
spirytus – 10 l,
wino ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto) – 20 l,
wino – 90 l (w tym maksymalnie 60 l wina musującego),
piwo – 110 l.
Osoby które nie ukończyły 17. roku życia, nie mogą przewozić wyrobów alkoholowych ani tytoniowych. |
nie pisze tylko czy jeśli wwozę 110l piwa to spirolu juz nie mogę czy to można sumowac ? |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
|
Wysłany: 26-01-2009, 12:41
|
|
|
http://www.old.sacr.sk/mapa-stranok?lang=pl można zerknąć co gdzie jest |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-01-2009, 18:54
|
|
|
yoyo, generalnie na Słowacji czujesz się jak w Polsce, limitami alkoholowymi nie ma co się przejmować oczywiście w granicach zdrowego rozsądku, na granicach brak jakiejkolwiek kontroli.
Lpg ogólnie dostępne, przepisy drogowe mniej więcej takie jak w Polsce, zresztą przekraczając granicę będziesz miał tablice z ograniczeniami, na autostrady obowiązują winiety, ale z nich raczej nie będziesz korzystał.
Jeżeli chodzi o jakieś atrakcyjne rejony to polecam okolice Liptowskiego Mikulasza, blisko zarówno do kąpielisk termalnych jak i w góry czy też można pozwiedzać jaskinie.
Więcej na: http://slowacja.hej.pl/atrakcje/mi_lmi.htm |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 26-01-2009, 20:41
|
|
|
romano, mikulas brałem pod uwagę, ale chyba zdecyduję się na poprad |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 27-01-2009, 08:15
|
|
|
yoyo napisał/a: | chyba zdecyduję się na poprad |
Już kilka razy się wybierałem do Popradu i ani razu się nie udało, ale znajoma była i mówiła, że jest piknie i warto pojechać |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-01-2009, 12:35
|
|
|
Poprad - świetna sprawa, naprawdę polecam. Blisko góry i zajebisty Aquapark - tani jak barszcz;)
Tylko uważaj na Słowackich kierowców, jeżdżą gorzej od nas;) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-01-2009, 13:12
|
|
|
byłem w lipcu na słowacji w łaśnie tutaj http://slowacja.hej.pl/atrakcje/mi_lmi.htm
Ładne tereny na obrzeżach miasteczka jest super. Ceny mieli niskie ( ale pieczywo drogie ) teraz weszło euro to nie mam pojęcia jak z tym jest. Wtedy np. złoty bażant w zależności od wersji kosztował chyba od 1,7zl. do 2.3 zł. Najtańsze piwo chyba 70 gr. Ceny słodyczy itp podobne jak u nas. Niedaleko tego miasteczka jest http://www.tatralandia.sk...p?menu=&lang=pl super aquapark ale ceny też super ... :/ Jeżeli chodzi o obiady to za 8 zł. można mieć zupę i 2 danie ( polecam zapiekany ser z frytkami i surówką ... mniam ). Policja mnie nie zatrzymała ale z wyposażenia podawanego na stronach internetowych miałem tylko kamizelkę. Obowiązkowa jest apteczka i tutaj ważna sprawa ... nie najtańsza - musi mieć znaczek ( nie pamietam jaki ) ale że jest dopuszczona do użytku w UE.
Wg. mnie mają poryte krzyżówki :/ jak pojedziesz to zrozumiesz ,,, co by tu jeszcze ... aha - ja w lato miałem niezłego stresa jadąc przez te góry ... teraz bym się nie odważył Tam trzeba mieć normalne auto z normalnymi hamulcami ( wiem używałem ich jak najmniej głównie hamowałem na 2, 3 ale i bez tego pod koniec odmówiły posłuszeństwa i trzeba było poczekać aż ostygną) jak mi się coś przypomnie jeszcze to dopiszę ... |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 27-01-2009, 18:01
|
|
|
LUCIACIA, na mikulasz namawia mnie kumpel który była tam w wakacje a teraz jedzie z nami, ale moja żonka wyczytała że w popradzie można konno pojeździć i to przeważyło, aczkolwiek jedno miasteczko od drugiego to prawie rzut beretem, więc zawsze można się wybrać |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 28-01-2009, 00:15
|
|
|
yoyo, tam gdzie byłem czyli w mikulasie ... też można konno pojeździć i to po górach |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|