|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z elektryką- pomocy;/ |
Autor |
Wiadomość |
BuniA_DST
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-06-2009, 12:30 Problem z elektryką- pomocy;/
|
|
|
Witam- więc tak mam problem właściwie ze wszystkim co jest w środku;/ ale od początku odpaliłem Tipola i ruszałem włączyłem światła i tyło "Tyyyk" i koniec kontrolka od świateł zgasła więc myślę pewnie żarówki przepalone. Ale okazało się ze nie, nic z wyposażenia środka nie działa( wentylacja, światła, radio, zapalniczka, awaryjki, wycieraczki- no wszystko wszystko). Jedyne co działa to tylko kierunki, i spryskiwacze Auto pali i jeździ normalnie, bezpieczniki tez sprawdzałem wszystkie i nic jest niby ok sprawdzałem nawet te w silniku i tez jest ok
Powiedzcie co to może byc, przekaźnik jakiś, czy co takiego...
Aha i witam wszystkich bardzo gorąco( bo jestem nowy) i bardzo dziękuje za wszelką pomoc |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-06-2009, 22:18
|
|
|
BuniA_DST napisał/a: | bezpieczniki tez sprawdzałem wszystkie i nic jest niby ok | no to niby czy na pewno? Wyjmowałeś je? czasem wydaje się ze są całe a przepalają się tak ze nie widać tego gdy są wsadzone. Powinieneś po kolei wyjmować i sprawdzać, dla pewności |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
BuniA_DST
witamy nowego
|
Wysłany: 22-06-2009, 08:12
|
|
|
Wyjmowałem wszystkie 4 razy, ale jeszcze dzisiaj sprawdzę dla pewności miernikiem.
A czy możliwe jest zęby przez jeden bezpiecznik nie działało nic w aucie, czy to raczej padła ta duża czarna kostka(przekaźnik?), bo już sam nie wiem co mogło być przyczyną
** Dodano: 23-06-2009, 11:00 **
LUDZIEEEEEEE czy nikt naprawdę nie wie co to może być?;/ bezpieczniki sprawdzone- są całe, nie wiem jak sprawdzić te czarne kostki- to może być ich wina!!!!!?????
Skrzyneczke odkręcałem i czyściłem wszystko wygląda ok;/
A jeżeli nie to ktoś na pewno miał juz taki problem (czy nie??) |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-06-2009, 18:16
|
|
|
od świateł mogły paść przekaźniki, E13 czy e12, nie pamiętam, są na schematach ,w postach też opisywane...
od biedy w stacyjce jak się przerwie jeden obwód to dałoby się , że auto odpali a dużo rzeczy nie zadziała (bo normalnie podczas odpalania masz zasilanie na rozrusznik, zapłon itp ale odcinane np wycieraczki, ogrzewanie szyby itp co by nie przemęczyć akumulatora jak rozrusznik kręci);
poszukaj opis stacyjki i zewrzyj kable w niej tak, jak powinny być zwarte podczas normalnej jazdy;
pin 3 z 4 (czyli C z CA) zwarte do zasilania (bodajże R) itp.... poszukaj opisu;
no i przekaźniki - mogły polecieć; |
|
|
BuniA_DST
witamy nowego
|
Wysłany: 28-06-2009, 11:00
|
|
|
Dzięki za pomoc- 3 dni temu rozebralem i zlozylem i działa Nie rozumiem- ale te Fiatowe elektryki chyba tylko tak sie naprawia rozłożyc, złożyc i działa dzieki wszystkim za pomoc i temat mozna zamknąc;] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|