Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaki olej
Autor Wiadomość
Przemek1980 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-05-2020, 17:57   jaki olej

jaki olej polecacie do tipo. zbliża się czas na wymianę i zastanawiam się nad zmianą oleju teraz jeżdżę na mobilu 10W50. jak myślicie zostawić ten czy zmienić na jakiś inny. ogólnie nie jeżdzę jakoś bardzo dużo bo ok 12 do 15 tyś rocznie
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-05-2020, 08:43   

U mnie w Tipku odkąd wyjechał z salonu zawsze była Selania 20K czyli olej który zalecał Fiat i na takim też wyjechał z fabryki :lalala: robione na tym było 10-15k km Od przeszło 20 lat pucha wygląda tak samo https://www.petrostar.pl/...w40#w833735088. Skład na pewno się zmienił. Bo pamiętam że wtedy wymiana była co 15 tyś dziś już pisze co 20tyś. Wtedy był klasyfikowany chyba jako półsyntetyk, dziś jako full syntetyk. Generalnie do 1.4 każdy syntetyk 10W40 czy nawet pół syntetyk będzie wystarczający. Jak będziesz jeździł nawet na najtańszym GM'oswskim 10W40 też będzie byle byś pilnował wymiany co 10-15kkm. Ten silnik to tak prosta konstrukcja że nie ma co cudować. Gdybyś miał jakiś współczesny silnik z milionem dupereli i wszystko z cukru to tak tu każde małe odchylenie od producenta ma znaczenie. Ba nawet to co podają producenci aut też o kant dupy potłuc bo jak się kończą interwały ustalane na 30-45kkm to już wiadomo. U mnie w Renówce oliwę zmieniać mam co właśnie 30tyś lub co 2 lata a puszka filtra 2 x mniejsza niż w Tipku :sciana: Oczywiście nie trzymam się tego i zlewam oliwę po 10kkm. Leję w pacyfikacji do mojego silnika czyli RN700 lub 710 full syntetyk 5W40, ale tak trzeba bo choć to dalej nie jakiś wysublimowany silnik to już wariator może odmówić posłuszeństwa jak katuje się go jakimś barachłem. U ciebie śmiało j/w. będzie dobrze.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu