Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przecieki szyby tylnej.
Autor Wiadomość
Wujek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-01-2005, 17:50   Przecieki szyby tylnej.

Niedawno zauważyłem przecieki w bagażniku, okazało się, że powstała nieszczelność w klejeniu szyby. Próbowałem uszczelniać silikonem ale bez skutku. W końcu wkurzyłem się i pojechałem do zakładu trudniącego się montażem szyb samochodowych. Gość powiedział że, trzeba zdemontować szybę wyczyścić stary klej i wkleić na nowo. Naprawa kosztowała mnie 150 zł ale przecieki znikły, nareszcie sucho..........

Pozdrowionka

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 03-01-2005, 18:07   

Piszesz zapewnie o Temprze. Zastanawiam się czy Tipo też jest nękane takimi rzeczami?
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-01-2005, 21:20   

Zastanawia mnie jedno mam już drugie tipo i w jednym i drugim mam zacieki na podsufitce z tyłu po prawej stronie. Może to jakaś wada. Coś się skrapla, a może przecieka.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-01-2005, 21:27   

W Temprze nie mam takich problemow....
A w Tipo tez sa przeciez klejone?Moze byly bite?Albo jaka wada konstrukcji...

mkaminski100 

Wysłany: 03-01-2005, 21:45   

Uniaki mają tendencję do przecieków dachu. Myślę, że wynika to z bardzo miękkiego nadwozia. Zresztą te auta ogólnie ciekną tak gdzie mogą i nie powinno. Teść miał Uno i ciekło.
Może to samo dzieje się również w Tipo?
Jak się zrobi cieplej to profilaktycznie sprawdzę dach pod podsufitką...
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 03-01-2005, 21:45   

Tipki raczej nie były bite na pewno nie w tyłek. Może ktoś jeszcze ma takie zacieki w tipo
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 03-01-2005, 22:41   

Arek, najprościej jak odkręcisz czarne plaskito z tyłu i przekonasz się naocznie co cieknie. To tylko kilka śrubek.
Zobacz, bo może pękł na łączeniu słupka z dachem tam gdzie pękają Uniaki. Jeśli to lepiej zaradzić niż żeby auto zgniło. Skąd wiesz czy główny "ciek" nie leci po tapicerce wgłąb profili?
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 04-01-2005, 04:20   

Co do przecieków to pierwsze słysze moja włoszka jest szczelna
najprawdopodobniej to była źle osadzona szyba bydz może że autko masz
powypadkowe wtedy to norma ja u siebie nigdy czegoś podobnego nie widziałem 8)

Co do unifiksów mój wujaszek zakupił nówke z końca produkcji uno 2000
i miał przecieki pomiędzy drzwiami a dachem leciało do kabiny dość ostro
powodem najprawdopodobniej były już wyeksplatowane maszyny produkcyjne tego modelu bo ogólnie uno jest dobrym samochodem szczególnie uno turbo !!! :D :D :D :D

ego 

Wysłany: 15-01-2005, 14:17   

ja tez mam slady po przeciekach na przodzie po leweje stronie pod tą osłonka na słonce :( I TEZ NIE WIEM CZY TO JEST SPOWODOWANE! uszczelka jest wporzadku!
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 16-01-2005, 16:39   

Ostatnio wymieniałem całą podsufitkę i dach jest szczelny a zacieki były.
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 16-01-2005, 17:07   

A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Ja sie tak urządziłem. Było zimno więc założyłem na noc materiał na przednią szybę i końce założyłem do środka zaykając drzwi jak robi większość kierowców. W nocy padał deszcz i przez szmate do środka nalało sie sporo wody.
Od tamtej pory wolę skrobac szyby niż suszyć auto.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 16-01-2005, 17:46   

mkaminski100 napisał/a:
A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Ja sie tak urządziłem. Było zimno więc założyłem na noc materiał na przednią szybę i końce założyłem do środka zaykając drzwi jak robi większość kierowców. W nocy padał deszcz i przez szmate do środka nalało sie sporo wody.

Oj to ból przy takiej pogodzie ciężko coś wysłuszyć.
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 17-01-2005, 16:27   

mkaminski100 napisał/a:

Etam z tym zasłanianiem szmatami to dziadostwo ja mam tempre w garażu :lol: więc nie mam kłopotu .A jak byś stosował odmrarzacze w aerozolach nie rysują powierzchni szyb i są skuteczne ponoć???????

Hemi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-01-2005, 19:05   

tempra-grafitmetalic napisał/a:
mkaminski100 napisał/a:

Etam z tym zasłanianiem szmatami to dziadostwo ja mam tempre w garażu :lol: więc nie mam kłopotu .A jak byś stosował odmrarzacze w aerozolach nie rysują powierzchni szyb i są skuteczne ponoć???????

Potwierdzam skuteczność w 100% - sam używam od 2 sezonów zimowych. Psikasz na szybkę, a za chwilkę spływają roztapiające się kawałki lodu. Polecam. Jest tylko jedno ale - nie starcza to na długo (ale kosztuje niedużo - w markecie płacę coś ok. 7-9 zł i często dorzucają odmrażacz do zamków)
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 17-01-2005, 19:28   

No, ale jeśli masz wilgotną szybę to po starciu wycieraczkami przymarza przy mrozie.
Ja też używam odmrażaczy, ale jedenk jest ok, a inne jeszcze gorsze od wody- na jednym pisze ze trzeba wytrzeć jak odmrozi!!
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 17-01-2005, 19:48   

No wlasnie ja mialem trzy odmrazacze i byly beznadziejne bo komu sie chce po odmrozeniu przy np. 8 stopiach na minusie wycierac mokra szybe, a jesli sie nie wytrze to zamarza jescze gorzej.??
Ja juz wole ja skrobac niz sie babrac w roztopionym blocie.

assistance   Moneta

Jarek38 

Wysłany: 17-01-2005, 19:53   

Koledzy - ten temat nie dotyczy odmrażaczy!

mkaminski100 

Wysłany: 17-01-2005, 20:43   

W sumie nie, ale to też typowa usterka: "odmrażacz- ile więcej masz roboty jak chcesz sobie pomóc"
Ja jednak twierdzę, że zacieki na podsufitce były wynikiem niedomknięcia klapy lub uszkodzenia usczelki drzwi, klapy lub szyberdachu.
Jeśli nie cieknie i nie ma przecieków to cudo sie nie zdarzyło...
Nieszczelność na połączeniach jest jednak istotnym problemem w autach o miękkim nadwoziu a to jest niestety niezaprzeczalna wada Fiatów. Dlatego należy uważać. Tipo może nie, ale w Uno woda leje się wszelkimi otworami. Dach, podszybie, przegroda silnika (wlewa się pod nogi), drzwi, klapy... Zresztą wystarczy poczytać fora czy stronę Uno klubu, żeby wiedzieć jak pobawić się w hydraulika ;)
     assistance   Moneta

Maciek. 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-01-2005, 10:58   

W moim przypadku zacieki na podsufitówce spowodowane były nieszczelnością w miejscu łączenia anteny z dachem. Pozaciekało na boki aż do drzwi. Podejrzewam ,że musiałem zachaczyć kiedyś anteną o jakąś gzłąź czy coś.

pomine 

Wysłany: 02-05-2005, 19:26   

Ja rówież mam problem z tyną szybą cieknie mi woda do bagarznika ale szyba nie była wymieniana i samochód nie był bity bo jestem jego pierwszym właścicielem. Nie jestem do końca pewny czy to uszczelka szyby ale narazie coś kombinuje. He he samochodzik mam juz 10 lat i jestem bardzo zadowolony ale jest mistrzowski jeżeli chodzi o zaskakiwanie mnie kolejnymi małymi usterkami :-). Pozdrawiam :-)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-05-2005, 19:48   

mi do bagażnika w temperce po bokach czasem po kilka kropelek się przedzierało... to były po prostu tylko i wyłącznie uszczelki od bagażnika;
z jednej strony mogą się one odkształcić (jak np się zsuną/przestawią i są zgniatane klapą or sth czasem), z drugiej strony-można je zsunąć z blachy i pod nimi może czasem coś przeciec,a jeszcze inna rzecz - też uszczelkowa - dość łatwo 'wygiąć' niechcący klapę bagażnika jak ktoś ma za mocną rękę, przywali lub znajomy, grube coś i ciężkie :-D siędzie na klapie :-D można ją trochę przekrzywić (zawiasy na przykład), czego nie zawsze widać całkiem, w rękach nawet do wyprostowania (trochę siły), a krzywo osadzona klapa (zamknięta) to też możliwe przecieki;
by było weselej (mi przez uszczelki ciut czasem kapło) woda nie spadala w tych miejscach gdzie gumy coś nie ten tego ale sobie wędrowała w rowakach i kapała wszędzie tylko nie tam gdzie było źródło (by znaleźć przeczynę); o tylenj szybie - nie słyszałem by komuś puściło, ani znajomym ani też mnie; uszczelki za to - zdarza się.... posprawdzaj je może....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu