Przecieki szyby tylnej. |
Autor |
Wiadomość |
Wujek
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-01-2005, 17:50 Przecieki szyby tylnej.
|
|
|
Niedawno zauważyłem przecieki w bagażniku, okazało się, że powstała nieszczelność w klejeniu szyby. Próbowałem uszczelniać silikonem ale bez skutku. W końcu wkurzyłem się i pojechałem do zakładu trudniącego się montażem szyb samochodowych. Gość powiedział że, trzeba zdemontować szybę wyczyścić stary klej i wkleić na nowo. Naprawa kosztowała mnie 150 zł ale przecieki znikły, nareszcie sucho..........
Pozdrowionka |
_________________ ....Tempra 1.4 i.e...ma nowego właściciela |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-01-2005, 18:07
|
|
|
Piszesz zapewnie o Temprze. Zastanawiam się czy Tipo też jest nękane takimi rzeczami? |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-01-2005, 21:20
|
|
|
Zastanawia mnie jedno mam już drugie tipo i w jednym i drugim mam zacieki na podsufitce z tyłu po prawej stronie. Może to jakaś wada. Coś się skrapla, a może przecieka. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-01-2005, 21:27
|
|
|
W Temprze nie mam takich problemow....
A w Tipo tez sa przeciez klejone?Moze byly bite?Albo jaka wada konstrukcji... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 03-01-2005, 21:45
|
|
|
Uniaki mają tendencję do przecieków dachu. Myślę, że wynika to z bardzo miękkiego nadwozia. Zresztą te auta ogólnie ciekną tak gdzie mogą i nie powinno. Teść miał Uno i ciekło.
Może to samo dzieje się również w Tipo?
Jak się zrobi cieplej to profilaktycznie sprawdzę dach pod podsufitką... |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 03-01-2005, 21:45
|
|
|
Tipki raczej nie były bite na pewno nie w tyłek. Może ktoś jeszcze ma takie zacieki w tipo |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 03-01-2005, 22:41
|
|
|
Arek, najprościej jak odkręcisz czarne plaskito z tyłu i przekonasz się naocznie co cieknie. To tylko kilka śrubek.
Zobacz, bo może pękł na łączeniu słupka z dachem tam gdzie pękają Uniaki. Jeśli to lepiej zaradzić niż żeby auto zgniło. Skąd wiesz czy główny "ciek" nie leci po tapicerce wgłąb profili? |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 04-01-2005, 04:20
|
|
|
Co do przecieków to pierwsze słysze moja włoszka jest szczelna
najprawdopodobniej to była źle osadzona szyba bydz może że autko masz
powypadkowe wtedy to norma ja u siebie nigdy czegoś podobnego nie widziałem
Co do unifiksów mój wujaszek zakupił nówke z końca produkcji uno 2000
i miał przecieki pomiędzy drzwiami a dachem leciało do kabiny dość ostro
powodem najprawdopodobniej były już wyeksplatowane maszyny produkcyjne tego modelu bo ogólnie uno jest dobrym samochodem szczególnie uno turbo !!! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-01-2005, 14:17
|
|
|
ja tez mam slady po przeciekach na przodzie po leweje stronie pod tą osłonka na słonce I TEZ NIE WIEM CZY TO JEST SPOWODOWANE! uszczelka jest wporzadku! |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 16-01-2005, 16:39
|
|
|
Ostatnio wymieniałem całą podsufitkę i dach jest szczelny a zacieki były. |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 16-01-2005, 17:07
|
|
|
A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Ja sie tak urządziłem. Było zimno więc założyłem na noc materiał na przednią szybę i końce założyłem do środka zaykając drzwi jak robi większość kierowców. W nocy padał deszcz i przez szmate do środka nalało sie sporo wody.
Od tamtej pory wolę skrobac szyby niż suszyć auto. |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 16-01-2005, 17:46
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Ja sie tak urządziłem. Było zimno więc założyłem na noc materiał na przednią szybę i końce założyłem do środka zaykając drzwi jak robi większość kierowców. W nocy padał deszcz i przez szmate do środka nalało sie sporo wody.
Oj to ból przy takiej pogodzie ciężko coś wysłuszyć. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-01-2005, 16:27
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Etam z tym zasłanianiem szmatami to dziadostwo ja mam tempre w garażu więc nie mam kłopotu .A jak byś stosował odmrarzacze w aerozolach nie rysują powierzchni szyb i są skuteczne ponoć??????? |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-01-2005, 19:05
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | mkaminski100 napisał/a: | A nie braliście pod uwagę tego że np poprzedni właściciel miał uszkodzoną uszczelkę, albo jechał z niedomknięta klapą?
Etam z tym zasłanianiem szmatami to dziadostwo ja mam tempre w garażu więc nie mam kłopotu .A jak byś stosował odmrarzacze w aerozolach nie rysują powierzchni szyb i są skuteczne ponoć??????? |
Potwierdzam skuteczność w 100% - sam używam od 2 sezonów zimowych. Psikasz na szybkę, a za chwilkę spływają roztapiające się kawałki lodu. Polecam. Jest tylko jedno ale - nie starcza to na długo (ale kosztuje niedużo - w markecie płacę coś ok. 7-9 zł i często dorzucają odmrażacz do zamków) |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 17-01-2005, 19:28
|
|
|
No, ale jeśli masz wilgotną szybę to po starciu wycieraczkami przymarza przy mrozie.
Ja też używam odmrażaczy, ale jedenk jest ok, a inne jeszcze gorsze od wody- na jednym pisze ze trzeba wytrzeć jak odmrozi!! |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-01-2005, 19:48
|
|
|
No wlasnie ja mialem trzy odmrazacze i byly beznadziejne bo komu sie chce po odmrozeniu przy np. 8 stopiach na minusie wycierac mokra szybe, a jesli sie nie wytrze to zamarza jescze gorzej.??
Ja juz wole ja skrobac niz sie babrac w roztopionym blocie. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 17-01-2005, 19:53
|
|
|
Koledzy - ten temat nie dotyczy odmrażaczy! |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 17-01-2005, 20:43
|
|
|
W sumie nie, ale to też typowa usterka: "odmrażacz- ile więcej masz roboty jak chcesz sobie pomóc"
Ja jednak twierdzę, że zacieki na podsufitce były wynikiem niedomknięcia klapy lub uszkodzenia usczelki drzwi, klapy lub szyberdachu.
Jeśli nie cieknie i nie ma przecieków to cudo sie nie zdarzyło...
Nieszczelność na połączeniach jest jednak istotnym problemem w autach o miękkim nadwoziu a to jest niestety niezaprzeczalna wada Fiatów. Dlatego należy uważać. Tipo może nie, ale w Uno woda leje się wszelkimi otworami. Dach, podszybie, przegroda silnika (wlewa się pod nogi), drzwi, klapy... Zresztą wystarczy poczytać fora czy stronę Uno klubu, żeby wiedzieć jak pobawić się w hydraulika |
|
|
|
|
Maciek.
witamy nowego
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-01-2005, 10:58
|
|
|
W moim przypadku zacieki na podsufitówce spowodowane były nieszczelnością w miejscu łączenia anteny z dachem. Pozaciekało na boki aż do drzwi. Podejrzewam ,że musiałem zachaczyć kiedyś anteną o jakąś gzłąź czy coś. |
_________________ Tempra 1.6 '94
gażnik+gaz |
|
|
|
|
pomine
|
Wysłany: 02-05-2005, 19:26
|
|
|
Ja rówież mam problem z tyną szybą cieknie mi woda do bagarznika ale szyba nie była wymieniana i samochód nie był bity bo jestem jego pierwszym właścicielem. Nie jestem do końca pewny czy to uszczelka szyby ale narazie coś kombinuje. He he samochodzik mam juz 10 lat i jestem bardzo zadowolony ale jest mistrzowski jeżeli chodzi o zaskakiwanie mnie kolejnymi małymi usterkami :-). Pozdrawiam :-) |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-05-2005, 19:48
|
|
|
mi do bagażnika w temperce po bokach czasem po kilka kropelek się przedzierało... to były po prostu tylko i wyłącznie uszczelki od bagażnika;
z jednej strony mogą się one odkształcić (jak np się zsuną/przestawią i są zgniatane klapą or sth czasem), z drugiej strony-można je zsunąć z blachy i pod nimi może czasem coś przeciec,a jeszcze inna rzecz - też uszczelkowa - dość łatwo 'wygiąć' niechcący klapę bagażnika jak ktoś ma za mocną rękę, przywali lub znajomy, grube coś i ciężkie :-D siędzie na klapie :-D można ją trochę przekrzywić (zawiasy na przykład), czego nie zawsze widać całkiem, w rękach nawet do wyprostowania (trochę siły), a krzywo osadzona klapa (zamknięta) to też możliwe przecieki;
by było weselej (mi przez uszczelki ciut czasem kapło) woda nie spadala w tych miejscach gdzie gumy coś nie ten tego ale sobie wędrowała w rowakach i kapała wszędzie tylko nie tam gdzie było źródło (by znaleźć przeczynę); o tylenj szybie - nie słyszałem by komuś puściło, ani znajomym ani też mnie; uszczelki za to - zdarza się.... posprawdzaj je może.... |
|
|
|