|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem z pilotem do alarmu |
Autor |
Wiadomość |
cornelito
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-08-2006, 21:05 problem z pilotem do alarmu
|
|
|
Moj problem polega na tym, ze przez wlasna glupote pokrecilem śrubka znajdujaca sie w pilocie (potencjometr chyba) i od tej pory pilot nie uruchamia ani nie wyłacza alarmu. Mam pytanie czy taki pilot da sie jeszcze ustawic zeby dzialal. Dodam ze jest to alarm wraz z centralnym firmy silicon. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-08-2006, 22:23
|
|
|
Może pokręciłeś potencjometrem zmiany cześtotliwości nadawania. Spróbuj kręcić i naciskać guziki. Może złapie... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-08-2006, 11:10
|
|
|
hehe, rozstroiłeś sobie najprawdopodobniej, to powodzenia...
zazw. potencjometr , w zasadzie może nawet nie potencjometr a kondensatorek jako trmer tam jest;
czy to potencjometr czy kond, to zazw tylko do zmiany częstotliwości nośnej; baaardzo czuły i baaardzo dokładnie musi być ustawiony by było Ok;
casem nawet jak Ci pechowo mocno upadnie pilot i się przestawi , rozstroi to też masz taki problem lub np z daleka pilot działa a z bliska nie; najlepiej mieć znajomego najlepiej elektronika z najlepiej oscyloskopem; spróbować zmierzyć na jakiej częstot. obecnie nadaje pilot; najprawdopodobniej jak większość tych pilotów u Ciebie powinna nośna wynosić 433 MHz, choć są i inne standardy, zależy co to masz za pilot, alarm;
a jak nie masz możliwości i sprzętu to pozostaje Ci kręcić i spróbować się 'wstroić' próbując co chwilkę nadawać; a kręcić naprawdę po troszeczku; no, chyba, że twój alarm ma mały 'zapas' wyprzedzenia kodów i się jakimś cudem rozjadą kody z pilota alarmu jak za dużo razy ponaciskasz ale w rzeczywistości nigdy się z tym nie spotkałem jeszcze ... jeśli masz ze zmiennym kodem... jak kod stały to możesz stroić i próbować do woli; |
|
|
cornelito
|
Wysłany: 20-08-2006, 06:46
|
|
|
Juz znalazlem przyczyne, jest nia uszkodzony układ scalony.
[ Dodano: 22-08-2006, 15:50 ]
Znalazlem chyba dobra firme zajmujaca sie naprawa alarmow, nazywa sieELCO-EXIM i miesci sie w Wawie przy ul. Lubelskiej. Zadzwonilem do nich i powiedzialem jaki mam problem. Koleszka szybko mi odpowiedzial co musze wymienic i ile ta czesc bedzie kosztowac, ale najlepiej jak przyjade to odrazu dostroi pilot. Z gadki musze przyznac ze mialem do czynienia z profesjonalista. ChYba jeszcze w tym tygodniu do nich podjade. |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
|
Wysłany: 20-02-2007, 08:45
|
|
|
cornelito
I jak oceniasz ich kompetencje? Mieszkam blisko i właśnie mam chęć odinstalowania alarmu, więc szukam dobrego warsztatu.
pozdrawiam |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|