|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Klimatyzacja/climatronik/klimatronik co potrzeba do montażu? |
Autor |
Wiadomość |
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-06-2010, 10:37 Klimatyzacja/climatronik/klimatronik co potrzeba do montażu?
|
|
|
Panowie, dawca to 1.8, klimatyzacja automatyczna. U mnie jest tylko AHS.
Jakie graty potrzebuję(dokładnie) do montażu tego u siebie.
Chłodnica
skraplacz
osuszacz
sprężarka
przewody
Co jeszcze? Czy jakieś kable/wiązki? Jedna wtyczka pod ahs u mnie jest wolna(może instalacja pod klimę?)
Proszę osoby zorientowane w temacie o wypowiedzi.
Jest już jeden temat o tym, ale tam jest manualna i pokrętła ktoś miał, a jak sprawa wygląda z automatyczną? Niby czujniki temp i wszystko już jest w aucie.
Czy dam radę sam to zmontować później?
Na co zwracać uwagę przy kupnie? |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-06-2010, 18:05
|
|
|
Powiem tak. Opcja jest do zrealizowania, ale czekałoby Cię dużo pracy. Musisz wywalić praktycznie całą deskę i tutaj z przodu praktycznie też zdemontować większość. Druga sprawa, na elementy klimatyzacji trochę wydasz. Najlepiej by było wyrwać taką instalację z auta, które ją miało.
Co do kupna to zwracaj uwagę na sprężarkę. Zobacz czy nie ma luzów, najlepiej ją jakoś pokręcić i posłuchać czy nie szumią łożyska.
Drugie ważne elementy to skraplacz. Trzeba ją dobrze obejrzeć.
Trzeba też pamiętać o czujniku ciśnienia (presostat) - bo nowy jest drogi
Nie pamiętam czy w schematach elektrycznych jest pokazana instalacja klimatyzacji, ale ściągnij i zobacz. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 10-06-2010, 19:30
|
|
|
miszko napisał/a: | Powiem tak. Opcja jest do zrealizowania, ale czekałoby Cię dużo pracy. Musisz wywalić praktycznie całą deskę i tutaj z przodu praktycznie też zdemontować większość. |
Tego boję się najbardziej, że kupię graty i nie ogarnę wszystkiego
miszko napisał/a: | Druga sprawa, na elementy klimatyzacji trochę wydasz. |
To nie są aż tak duże koszty... mogę mieć komplet za 500 zł(+późniejsze nabijanie), kwota do przyjęcia, ale właśnie nie wiem co wchodziw skład takiego kompletu.
miszko napisał/a: | Nie pamiętam czy w schematach elektrycznych jest pokazana instalacja klimatyzacji, ale ściągnij i zobacz. |
Sprawdzę to na pewno.
Dzięki Panie Prezesie |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-06-2010, 19:56
|
|
|
Guzik napisał/a: | To nie są aż tak duże koszty... mogę mieć komplet za 500 zł(+późniejsze nabijanie), kwota do przyjęcia, ale właśnie nie wiem co wchodziw skład takiego kompletu. |
Oby tylko dostać to działające. Nabicie 150zł, po znajomości może za 100zł nabije ktoś.
Dopytaj się czy daje wszystko co ma.
I teraz taka sprawa, że klimatyzacja może być spięta z sterownikiem komputera. W przypadku 1.8 i AHS może tak być. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-06-2010, 20:41
|
|
|
Panel beziesz musiał chyba zmieniać bo z tego co pamiętam to od tyłu z tego pustego guzika nic nie wychodzi. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 11-06-2010, 06:21
|
|
|
Bdm napisał/a: | Panel beziesz musiał chyba zmieniać bo z tego co pamiętam to od tyłu z tego pustego guzika nic nie wychodzi. |
To też wiem.
miszko napisał/a: | Dopytaj się czy daje wszystko co ma.
I teraz taka sprawa, że klimatyzacja może być spięta z sterownikiem komputera. W przypadku 1.8 i AHS może tak być. |
Daje wszystko co tylko potrzebne mi będzie, w tej cenie już. Stąd pytania co konkretnie powinno wchodzić w skład takiego zestawu?
Jakieś kable, przekaźniki też?
** Dodano: 11-06-2010, 15:51 **
Cytat: | Nie jesteś uprawniony do bezpośredniego ściągania pliku z tego linku! |
Nie mogę ściągnąć nic.
Ponawiam prośbę o dokładny spis potrzebnych mi gratów. Nikt nie ma klimy w T/T?? Najlepiej jeszcze 1.8 lub 2.0 ... |
|
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 19-07-2010, 15:03
|
|
|
A mam takie pytanie. Skąd można ściągnąć całą kompletną klime do Tipka?? Czy pasują od innych modeli np delta dedra? |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
Gramatyk
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 10 Kwi 2010 Posty: 188 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-07-2010, 15:47
|
|
|
ostatnio była cała kompletna klima na allegro(licytacja) z delty z 98r ale jak się skonćzyła kwotą coś koło 200zł to gościa chyba to nie zadowoliło bo zakończył i w końcu nikt nie kupił... |
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
|
Wysłany: 19-07-2010, 16:11
|
|
|
Z tego co wiem to:
klima jest taka sama w:
1.8 8v, 2.0 8v, 2.0 16v, 2.0 16vt - jeden rodzaj
1.4 8v, 1.6 8v na pewno - drugi rodzaj
nie posiadam informacji na temat klim z 1.6 i 1.8 16v(tzn wiem jak wygląda w 1.8 16v ale nie wiem jak to się ma do 1.6 16v i 1.6 8v)
w przypadku automatycznej klimy przekaźniki są pod maską, sterownik prawdopodobnie też
ręczna klima to jeszcze mniejszy problem
szukać można we wszystkich konstrukcjach(tipo/tempra/delta/dedra/bravo/brava/marea/coupe itd)opartych na tych silnikach, nie ukrywam że posiadacze wyższych pojemności mają łatwiej
I jeszcze bardzo ważna rzecz! potrzebna jest też nagrzewnica - w wersjach z klimą są dwie! |
_________________ Była:
Tempra 1.6+LPG '90 | Tempra 2.0 '91 | Lancia Delta II 1.6 '94 | Ford Mondeo '98 1.8 zetec | Ford Fiesta '96 1.25 zetec | Lancia Dedra 2.0 8vT | Opel Corsa B 1.0 '99
Jest:
Kia Picanto 1.0+LPG '05 |
|
|
|
|
Guzik
|
Wysłany: 19-07-2010, 17:12
|
|
|
Póki co remont silnika po przeskoczeniu paska po 16tys od wymiany kompletnego rozrządu... |
|
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
|
Wysłany: 30-07-2010, 22:28
|
|
|
lorgbow, To jakie to są te rodzaje co piszesz o nich?? To z czego można dorwać do mojego Tipka z silnikiem 1.4 8v |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
|
Wysłany: 31-07-2010, 08:20
|
|
|
kamyk0077, różne rodzaje w sensie innych sprężarek(różny rozkład osprzętu silnika) i ich napędzania - w 2.0 sprężarki są pod kolektorem dolotowym i nad nimi są jeszcze pompy wspomagania, 1.8 16v mają w sprężarki i cały osprzęt przy silniku inaczej porozstawiane.
Jak pisałem, nie widziałem jeszcze rozkładu w silnikach 1.6 8v i 16v, ale do 1.4 na pewno podejdzie też od 1.6 8v i 1.6 8v MPI - najszybciej klime do takiego silnika znajdziesz w dedrze, choć ostatnio widziałem chyba 2 t/t 1.6 z klimą
Jak dorwę zdjęcia silników 1.6 z klimą to uaktualnię tą wypowiedź
Aha, nie wiem jak sprężarki mają się do reszty - tzn czy nagrzewnice/skraplacze itd są wszędzie takie same, ale na pewno inna sprężarka wymusza inne sterowanie nią |
_________________ Była:
Tempra 1.6+LPG '90 | Tempra 2.0 '91 | Lancia Delta II 1.6 '94 | Ford Mondeo '98 1.8 zetec | Ford Fiesta '96 1.25 zetec | Lancia Dedra 2.0 8vT | Opel Corsa B 1.0 '99
Jest:
Kia Picanto 1.0+LPG '05 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|