Korek spustowy p³ynu chodz±cego? :-( |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wys³any: 20-11-2005, 13:43 Korek spustowy p³ynu chodz±cego? :-(
|
|
|
Witam !
Nie mam niestety ksiazki do mojego TIPO i chialem sie was zapytac gdzie jest korek spustowy (zlewowy) do plynu chlodzacego w miom bolidzie bo ja nie moge znalesc Mam silniczek 1.4 S Ga¼nik. Mam zamiar wymienic termostat i przy okazjii na zime chce zmienic plyn.Wiec prosze o pomoc lub jakas fotke gdzie to sie znajduje.
Pozdrawiam |
|
|
MupiK
Pomóg³: 15 razy Wiek: 40 Do³±czy³: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Sk±d: Zabrze
Województwo: ¦l±skie
|
Wys³any: 20-11-2005, 14:07
|
|
|
Powienien byc zawor kolo przewodu dolnego w jego okolicy w kazdym razie :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i czê¶ci do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciep³a i inne. W razie pytañ proszê ¶mia³o pisaæ. |
|
|
|
|
Emf
Pomóg³: 26 razy Wiek: 47 Do³±czy³: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Sk±d: Piotrków Trybunalski
Województwo: £ódzkie
|
Wys³any: 20-11-2005, 14:49
|
|
|
Mucha nie ma takiego korka.
Zdejmujesz obejme i tylko w ten sposob odpinajac wezyk spuscisz wode.
Tak jest przynajmniej w 1,6 gaznik.
Mupik nie ma takiego zaworu, bynajmniej w naszych silnikach |
_________________ By³a W³oszka.
By³ Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hemi
Do³±czy³: 04 Gru 2004 Posty: 337 Sk±d: W-wa
|
Wys³any: 20-11-2005, 16:33
|
|
|
http://www.tempra.org/instrukcja/026plyny.html
Tu jest dok³adna instrukcja jak spuszczaæ p³yn ch³odnicz. W kad³ubie silnika jest korek spustowy do "zrzucania" p³ynu... |
_________________ by³:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Do³±czy³: 17 Gru 2004 Posty: 672 Sk±d: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wys³any: 20-11-2005, 16:38
|
|
|
Ten "spust"to chyba czujnik tem umieszczony w silniku. Najlepszym sposobem jest jak ju¿ kto¶ napisa³ zluzowanie obejmy dolnego, grubego wê¿a od ch³odnicy, bo wtedy jest 100% peno¶ci, ¿e ca³o¶æ zleci.
Oczywi¶cie najlepiej wtedy odkrêciæ zawór na przewodach które od silnika id± do wnêtrza samochodu (plastikowey zaworek na gumowym wê¿u). Wtedy zleci bez chlapania. |
|
|
|
|
MupiK
Pomóg³: 15 razy Wiek: 40 Do³±czy³: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Sk±d: Zabrze
Województwo: ¦l±skie
|
Wys³any: 20-11-2005, 17:10
|
|
|
Hmm no ja puszczalem kurcza teraz nie pamietam napewno rury nie zdejmowalem ale to tez niezgorszy pomysl bo pojdzie szybciej :-) moze i przez czujnik to spuszczalem :-) ale wydawalo mi sie ze nie bylo zadnego przewodu hmmm |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i czê¶ci do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciep³a i inne. W razie pytañ proszê ¶mia³o pisaæ. |
|
|
|
|
Basteq
Pomóg³: 2 razy Wiek: 45 Do³±czy³: 23 Lis 2004 Posty: 115 Sk±d: £ód¼
|
Wys³any: 22-11-2005, 17:52
|
|
|
Hymm u mnie jest i by³ u¿yty - problemów nie by³o ¿adnych, wkrêci³em ten sam! |
_________________ By³a 159.A3.046 Tempra, by³a Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
Hemi
Do³±czy³: 04 Gru 2004 Posty: 337 Sk±d: W-wa
|
Wys³any: 22-11-2005, 17:55
|
|
|
Basteq napisa³/a: | Hymm u mnie jest i by³ u¿yty - problemów nie by³o ¿adnych, wkrêci³em ten sam! |
Potwierdzam |
_________________ by³:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Tomilee
Pomóg³: 5 razy Wiek: 46 Do³±czy³: 14 Sty 2005 Posty: 598 Sk±d: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wys³any: 22-11-2005, 19:37
|
|
|
Zawsze mus byæ taki korek do spuszczenia p³yny, spuszczaj±c poprzez obejmê na ch³odnicy nigdy do koñca siê nie spu¶ci - zostanie jaki¶ litr mo¿e trochê wiêcej. Dobrze jest odkrêciæ korek na korpusie i dobrze przep³ukaæ instalacjê, nawet wod± zwyk³± pod ci¶nieniem lub zalaæ jakim¶ odkamieniaczem i wtedy wyp³ukaæ. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Emf
Pomóg³: 26 razy Wiek: 47 Do³±czy³: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Sk±d: Piotrków Trybunalski
|
Wys³any: 22-11-2005, 21:40
|
|
|
Tomilee napisa³/a: | lub zalaæ jakim¶ odkamieniaczem |
Matko w zyciu bym nie wlal tam odkamieniacza :oops:
:oops: |
_________________ By³a W³oszka.
By³ Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Mucha
|
Wys³any: 23-11-2005, 14:18
|
|
|
Dzieki wszystkim na info jednak zrobilem tak ze zdjelem przewod z chlodnicy ten gruby na dole
Pozdrawiam. |
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wys³any: 23-11-2005, 17:50
|
|
|
Mucha napisa³/a: | Dzieki wszystkim na info jednak zrobilem tak ze zdjelem przewod z chlodnicy ten gruby na dole
Pozdrawiam. |
Podczas spuszczania starego plynu trzeba przekrecic na pozycje cieplego powietrza pokretlo w kabinie
Chodzi o to ably plyn zszedl rownierz z nagrzewnicy
Oczywiscie korek wlewowy ma byc otwarty a plyn spuszczamy grubym (dolnym wezem chlodnicy)zdejmujac obejme
Jest to najnizszy punkt
Dobrze jest i wrecz wskazane przeplukanie pod cisnieniem instalacjii
Podczas zalewania i odpowietrzania:
Odpowietrzanie chlodnicy-kurek plastikowy na gornej czesci chlodnicy
A odpowietrzanie nagrzewnicy odbywa sie przez odkrecenie na wezu idacym w strone nagrzewnicy od termostatu
Po odpowierzeniu uzupelnic stan plyny jak wskazane i cieszyc si ze nie zamarznie a jak termostat nowy (tak jak u mnie ) to 90 stopni podczas jazdny na mrozie trzyma i ciepelko jest w autku
Pozdrawiam |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Wersja do druku
|