TERMOSTAT GDZIE JEST |
Autor |
Wiadomość |
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-11-2005, 20:23 TERMOSTAT GDZIE JEST
|
|
|
GDZIE JEST TEN CO...Z... P.... TERMOSTAT GDYŻ MUSZĘ GO WYMIENIĆ PROSZĘ OSZCZEGÓŁOWY OPIS JEGO LOKALIZACJI I SPOSÓB WYJĘCIA 1,.6 CAT I.E 91r
[ Dodano: 01-11-2005, 19:29 ]
i punktowy wtrysk |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-11-2005, 20:34
|
|
|
Na przykladzie Tipka i to jeszcze na gaźniku, ale w 1.6 monowtrysku jest w tym samym miejscu.
Poznasz to bez problemu. Dochodzi tam gruba rura od chlodnicy (ta rura z góry). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-11-2005, 20:44
|
|
|
Bedziesz go miał pod aparatem zapłonowym, przykręcoeny do głowicy - tak jak na zdjęciu od Miszko.
A co do samej wymiany to postępujesz następująco:
- spuszczasz płyn chłodzący
- odkręcasz przewody wodne(2 szt.) dochodzące do termostatu
- odkręcasz termostat(2 śrubki)
- przykręcasz wszystko na swoje miejsce i zalewasz płynem chłodzącym
Udajesz się na zasłużony browarek za dobrze wykonaną robote |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
koper
|
Wysłany: 02-11-2005, 07:58 dzięki
|
|
|
dzięki |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-11-2005, 09:49
|
|
|
romano napisał/a: |
Udajesz się na zasłużony browarek za dobrze wykonaną robote |
... i wrzucasz swoje spostrzezenia na forum |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-11-2005, 12:34
|
|
|
Acha w manualach w downloadzie bodajze w Hayens albo Porter, jest opis wraz z zdjeciami pokazujacy jak nalezy rozbierac.
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | ... i wrzucasz swoje spostrzezenia na forum |
Oczywiscie Czekamy! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
koper
|
Wysłany: 03-11-2005, 07:38 sorki sorki
|
|
|
ale na razie musicie poczekać na opis bo właśnie od wczoraj wachacze wymieniam i może dzisiaj skończe.Jak te stare wytne szlifierką kątową to zabiorę się za termostat Jak zobaczycie kiedyś człowieka w niebieskiej temprze z wielkim siniakiem nad okiem to znaczy,że wymieniał wachacze w T i p.....ł go w czache klucz 15 |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-11-2005, 16:16
|
|
|
koper pamietaj ze sa 2 rodzaje termostatow. roznia sie tylko ksztaltem ale jak bedziesz kupowal nowy to wez stary na wzor. jezeli ci szfankuje to prawdopodobnie odkleily sie 2 pierscienie gumowe uszczelniajace przeplyw. bez tych pierscieni mozna jezdzic. troche mniejsza skutecznosc termostatu ale dziala. przetestowalem na sobie. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
Ragnarok
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-11-2005, 19:39
|
|
|
mam pytanie czy nie ma innego sposobu na kupienie termostatu niż branie starego na pokazanie dla mnie jest to chora sytuacja, ale mam podobny problem. musze wymienic termostat i nikt jak narazie nie umie mi pomóc.
w sklepie pan sprzedawca sprawdził w swoich katalogach i znalazł dwa rodzaje. na moje pytanie czym sie różnią zrobił tak -
powiedziałem że to mnie nie użądza na co padło stwierdzenie że może zamówić obydwa i coś sie wymyśli
narazie podziękowałem.
potem po krótkiej dyskusji przyszedł jakiś mechanik i stwierdził że mimo że auto jest z 94 roku to silnik może być z 93 i to dlatego.
w katalogach zdjęcie jest jedno dla obydwu typów. |
_________________ Lancia Dedra LS 1,9TD rocznik 1994 |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-11-2005, 20:48
|
|
|
Ragnarok, ja mam podobną sytuację z klockami hamulcowymi, poduszkami pod silnikiem, tulekjami wahaczy itp itd etc.... często rozkładają ręcę i mówią, że w katalogu jest napisane: może pasować to lub to ....
Ale teraz już to chrzanię. Najczęściej zaopatruje się w sprzęt w hurtowni InterCars. Mają duży asortyment, fajny katalog on-line no i ... nie mam czasu jeździć po innych sklepach :/
Jak jest kilka możliwych wersji danej części to, o ile mam kasę, kupuje wszystko, zakładam właściwy, a następnego dnia bez żadnego problemu zwracam pozostałe produkty, odbieram kasę i jest git Ot takie prawo konsumenta
Dzięki temu nie mam sytuacji, ze samochód nie jest na chodzie i musze się tłuc środkami komunikacji miejskiej po hurtowniach tracąc kupę czasu i nerwów. |
|
|
|
|
Ragnarok
|
Wysłany: 05-11-2005, 20:59
|
|
|
Bronek ale to jest rada dla mnie lub innych czy poprostu tylko informacja
bo nie wiem czy każdy może u nich kupować w ten sposób czy Ty masz ekstra warunki bo jeśli tak to w tym momencie to nie rozwiązuje sytuacji.
nie wiem czy w sklepach nie mają jeszcze dostępu do katalogów online chociażby tak jak w sklepach komputerowych |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 05-11-2005, 21:18
|
|
|
Ragnarok, prawo chroniąc Ciebie jako konsumenta zezwala Ci na zwrócenie zakupionego towaru do sklepu - zdaje się, ze jest na to tydzień czasu. Nie mam wynegocjowanych żadnych ekstra warunków. Poprostu hurtownia jest duża i im to szczerze mówiąc zwisa czy któs tak robi czy nie. Wiadomym jest, ze w małym sklepiku sprzedawca będzie Ci robił kłopoty gdy wykonasz taki manewr.
Polecam katalog InterCars:
http://ekatalog.intercars.com.pl/
Są tam często fotki części - warto tam zaglądać. |
|
|
|
|
Ragnarok
|
Wysłany: 05-11-2005, 21:32
|
|
|
w sumie racja z tym zwracaniem części.
może przy okazji podam linka do posta gdzie opisałem mój problem, bo niewiem czy zakładać tutaj nowego
http://lanciapolska.org/m...iewtopic&t=2427 |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 06-11-2005, 09:47
|
|
|
TEMPRAWG, po części masz rację, lecz w większość specjalistycznych katalogów (czyt. używanych w hurtowniach) podaja numery części w zależności od roku produkcji auta, typu silnika i pojemności oraz rodzaju zawieszenia.... i mimo wszystko są problemy z doborem części - niedokładność katalogów!? a może fantacja projektantów?!
A jeżeli chodzi o dostępność: większość części nie pasuje tylko i wyłączenie do temperówki '90 albo 91 1.6 seda ale do całej gamy samochodów ze stajni FIATA i nie tylko! Tak więc taka część leżąca na półce jak nie trafi do nas, to do kogoś innego.
Ja do tej pory, pomijając blachy, miałem tylko jedną sytuację, że kazano mi poczekać 24h na sprowadzenie.... kompletnego sprzęgła - na szczęście okazało się, że majster magik na czas wykrył prawdziwą przyczynę kłopotów i koszt naprawy zamknął się robocizną 20zl |
|
|
|
|
spirool
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 06-11-2005, 20:35
|
|
|
[quote="TEMPRAWG"]panowie czasy gdzy szlo sie do sklepu po jakas czesc i sie ja dostawalo od reki juz minely.
teraz jeden rodzaj samochodu w zaleznosci od silnika, roku produkcji maja rozne podzespoly
np:
tempra 90 - klocki hamulcowe male
tempra 91 - klocki hamulcowe (JUZ) DUZE
Witam Kolego TempraWg mam pytanie bo ostatnio zmienialem klocki u siebie tempra 1.6 sedan i tarcze koles kazal mi zmierzyc srednice tarczy zmienilem dal mi takie same i do tego klocki ale od poczatku strasznie piszcza myslalem ze musza sie dotrzec no ale juz ponad 1400km piszcza i tak jakby lataja w zacisku np na zakretach tak jakby klocek sam sie przechylil i tarl o tarcze mozliwe zze sprzedawca dal mi zamale klocki????????????aha i na dolkach slychac taki metaliczny dzwiek jakby klockiuderzaly w zacisku. |
_________________ Temperki Super Autka ;]]] |
|
|
|
|
bronek
|
Wysłany: 06-11-2005, 20:50
|
|
|
spirool napisał/a: | od poczatku strasznie piszcza myslalem ze musza sie dotrzec no ale juz ponad 1400km piszcza |
to zależy od rodzaju klocków - te tańsze zawsze będą piszczały...
[ Dodano: 06-11-2005, 20:51 ]
spirool napisał/a: | tak jakby lataja w zacisku np na zakretach tak jakby klocek sam sie przechylil i tarl o tarcze |
niemożliwe - wynika z budowy zacisku i mechanizmu działania
[ Dodano: 06-11-2005, 20:55 ]
spirool napisał/a: | mozliwe zze sprzedawca dal mi zamale klocki????????????aha i na dolkach slychac taki metaliczny dzwiek jakby klockiuderzaly w zacisku. |
a to lepiej bym sprawdził. Klocki z reguły różnią się kształtem oprawy, ale generalnie są podobnej wielkości. Sam wymieniałeś klocki? U mnie nówki nie wchodzą na miejsce starych - muszę najpierw przyszlifować zacisk, żeby zetrzeć syfy+rdze - może robiłeś to samo ale troszkę za mocno?
Walenie klocków to naprawdę dziwna sprawa - lepiej to sprawdź. A czy nie odczułeś pogorszenia drogi hamowania?? |
|
|
|
|
|