Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego
Autor Wiadomość
garfield84 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-06-2007, 18:45   Zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego

Jest to mój pierwszy post na forum zatem witam wszystkich użytkowników! Mam ze swoją temperówką mały problem mianowicie pękł mi zbiorniczek wyrównawczy co to znajduje się nad chłodnicą i rodzi się pytanie czy da się toto posklejać i jak w ogóle wymontować z chłodnicy żeby wymienić na nowe??? W serwisie mi powiedzieli że takowa część nie występuje osobno. Chłodnic do tempry jest kilka a w eper jak wklepię swój VIN i wejdę w układ chłodzenia to mi w ogóle nie to co pod maską mam pokazuje- zbiornik gdzieś tam na rurze, a nie nad chłodnicą, inne mocowanie... Pojechałem do speca od chłodnic a ten mówi że da się zdemontować ale mogą być problemy ze szczelnością układu. Dzwoniłem do innego warsztatu i mi powiedzieli że taki zbiorniczek mają ale nie wiadomo czy do mojego typu chłodnicy. Miał ktoś kiedyś taki problem? Zastanawiam się czy obejdzie się bez wymiany chłodnicy. Jutro będe ją wymontowywał więc prosiłbym o szybką odpowiedź.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-06-2007, 20:32   

Da sie to skleić, a najlepiej to pospawać u kogoś kto się zajmuje naprawą plastyku.

JCB 3CX Contraktor

garfield84 
witamy nowego

Wysłany: 19-06-2007, 21:04   

ciekawi mnie tylko jak długo wytrzyma taki pospawany zbiorniczek... bądź co bądź warunki panujące w układzie są wysoce niesprzyjające dla jakichkolwiek spoiw plastiku...

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-06-2007, 21:10   

Spróbuj poszperać na szrotach (albo Allegro).
Za grosze możesz kupić całą chłodnicę i przełożyć zbiornik.
Jest na wcisk ale będziesz musiał solidnie uszczelnić.
Jeśli dobrze pamiętam to sam zbiornik nie występuje jako osobna część zamienna, tylko w komplecie z chłodnicą.

Spawanie to też rozwiązanie - powinno wytrzymać.
Klej by pewnie nie wytrzymał (temperatura lub / oraz ciśnienie) ale jak ktoś dobrze pospawa...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

garfield84 
witamy nowego

Wysłany: 19-06-2007, 21:21   

Jesli kupię całą chłodnicę to nie będe się bawił już w przekładanie samego zbiorniczka tylko wymienie całą- na allegro znalazłem już za 185 zł nową więc nie jest tragicznie, ale jeśli znalazłbym sam zbiorniczek lub pospawał stary to zaoszczędziłbym trochę kasy... Zatem jutro wymątuję tę chłodnicę i najpierw poszukam speca od plastików. Jeśli powie że jest w stanie to pospawać to pospawamy, jeśli nie to chyba wymienię całą chłodnicę bo dostać sam zbiorniczek to graniczy z cudem...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-06-2007, 22:56   

Szkoda, że w domu nie jestem. Mam uszkodzoną chłodnicę (pękło mocowanie na dole powodując rozszczelnienie się chłodnicy). Za to góra, boki i zbiornik są całe. W sumie oddałbym to za grosze i tak to leży u mnie czekając niewiadomo na co.

Niestety w domu dopiero będe za ponad tydzień i jak już będe to chcę jechać do Poznania, bo muszę wskoczyć do paru sklepów. Jeżeli by Ci się chciało poczekać to miałbyś dostawę gratis ;D

garfield84 
witamy nowego

Wysłany: 20-06-2007, 23:56   

Jak wymontowałem chłodnicę to zobaczyłem dopiero że ten zbiornik jest z zespolony na stałe z plastikowym elementem który biegnie przez całą szerokość chłodnicy. Nie ma możliwości fizycznej żeby oddzielić toto od reszty i niestety jak pisał kolega powyżej nic tam na wcisk nie wyjdzie ani nie wejdzie... Nie znalazłem także nikogo kto by się podjął poklejenia tego starego zbiorniczka.- pękł praktycznie na całej dolnej długości aż do tego miejsca gdzie jest kreska minimalnego poziomu płynu. Musiałem zakupić nową chłodnicę w cenie 250 zł i poświęcić około 2 godzin na wymianę. Moja fabryczna chłodnica przejechała 295 tys km więc w sumie miała prawo już zaniemóc... Co ciekawe nowa jest około 2 razy grubsza od starej i sporo się napociłem żeby bez szkody wcisnąć ją pod maskę... Nie dysponuje warsztatem a wymiany dokonałem pod swoim blokiem. Dziękuje za wszystkim za wsparcie i przydatne porady. Dzięki wiadomościom znalezionym na forum poradziłem sobie z odpowietrzeniem układu. Mam tylko jeszcze jedno pytanie- ciekawi mnie dlaczego jak wpiszę w eper swój vin to pokazuje mi inny rodzaj chłodnicy niż faktycznie mam zamontowany... Już mówię że samochód jest w rodzinie od nowości i dopiero pierwszy raz wymienialiśmy chłodnicę. Podobnie kiedyś było z cylinderkami w przednich hamulcach- kupiliśmy takie jak pokazał eper, a machanicy rozłożyli ręce i powiedzieli że muszą być inne... Mieliście kiedyś takie przygody?

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-06-2007, 09:30   

Właśnie tego się obawiałem, że nikt się nie podejmie spawania.

A co to za Tempra, który rok? Rozumie, że to gaźnik, bo gaźniki mają nad chłodnicą zbiorniczek wyrównawczy - zintegrowany. Wersje wtryskowe mają zbiorniczki oddzielnie, obok.

Cylinderki do swojej T kupowałem w sklepie motoryzacyjnym i nie było problemów, nawet nie podawałem VIN, tylko na komputerze facet pokazał mi - o tak to wygląda - i mówie, że mam identyczne. Bez problemów pasowały.

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-06-2007, 09:37   

garfield84 napisał/a:
Nie ma możliwości fizycznej żeby oddzielić toto od reszty i niestety jak pisał kolega powyżej nic tam na wcisk nie wyjdzie ani nie wejdzie...

Według mnie bez sensu bawić się w wymianę zbiorniczka ponieważ jest integralną częścią chłodnicy, po drugie ciśnienie w układzie sprawia rózne niespodzianki, po trzecie wymiana chłodnicy jest prosta a używka nie jest droga (ja dałem 120 zł bez nakrętki ale niałem starą) i można samemu to zrobić, po czwarte w spawanie i kombinowanie można się bawić tam gdzie skutki ewentualnej awarii nie będą bolesne bo co innego uszczelnianie samej chłodnicy różnymi preparatami a co innego rozerwanie pospawanego zbiorniczka.

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-06-2007, 12:13   

Gibson napisał/a:
po trzecie wymiana chłodnicy jest prosta a używka nie jest droga (ja dałem 120 zł bez nakrętki ale niałem starą) i można samemu to zrobić

Ja bym osobiście proponował dać te 200zł za nówkę (ja swoją kupowałem na allegro ze sklepu w Skawinie - jakiejś niemieckiej firmy). Bo z używkami jest lekka loteria - kupujesz niby wszystko w porządku a na drugi dzień okazuje się, że też cieknie, a różnica znowu między używaną a nową nie jest aż taka straszna :P

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Odpowiedz do tematu