|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jaki olej |
Autor |
Wiadomość |
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-05-2006, 08:43 Jaki olej
|
|
|
Witam, chcę zeminic olej w silniku a nie wiem jaki poprzedni wlasciciel lał i się nigdy nie dowiem ponieważ chłopakowi się zmarło. Czytałem na forum że jak wleje nieodpowiedni to może dojść do rozszczelnienia silnika. Co wlać żeby żadnych niespodzianek nie bylo. Autko ma przejechane 96tkm a i przedwczoraj istalacja gazowa założona. Pozdrawiam |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2006, 10:23
|
|
|
Jesli nie wiesz to najbezpieczniej bedzie wlac olej mineralny.
Gorzej jak bylo jezdzone wlasnie na takim oleju, a przeszedl bys na syntetyczny.
Wtedy raczej silnik Ci sie nie rozwali, ale uszczelnienie - olej syntetyczny lepiej wyplukuje nieczystosci - moze "puscic". To znaczy brud osadza sie w miejsach np. uszczelek i tam go uszczelnia.
Tylko jest druga sprawa. W efekcie spalania benzyny powstaja duze ilosci sadzy. To ona wlasnie tez sie osadza w oleju i ona powoduje to uszczelnianie sie.
Natomiast przy spalaniu gazu sadza sie nie tworzy. Golym okiem bys zauwazyl jak by Ci ktos podsunal 2 probki oleju zyzytego, jednej gdzie ciagle Pb bylo uzywane, a drugiej gdzie LPG. Zuzyty olej przy Pb, bedzie doslownie czarny jak smoła.
A przy LPG bedzie ciemny, ale nie zabrudzony tak sadzą. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ManiekPIM
|
Wysłany: 11-05-2006, 13:44
|
|
|
Dzięki Miszko za wyczerpującą odpowiedź pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-05-2006, 14:47
|
|
|
a jakiejść naklejki na aucie, ramie, bloku silnika czy gdziekolwiek się nie doszukałeś? choćby zapapranej, z marką i rodzajem oleju jeśli robił wymiany w jakimś serwisie to czasem chce im się naklejać naklejkę z rodzjem oleju i przebiegiem/datą następnej wymiany... a może to autko bywało w jakimś konkretnym serwisie gdzie go pamiętają?
jak nie masz jak ustalić to mineralny pozostaje... jakiś dobry wybrać, niekoniecznie super drogi; dorższy dobry może mobil...hmmm... a z tańszych ale dobrych (w zasadzie spoko) polecam Elf Sport SRI choćby 15W40. Ja podobny mam długo i jest super... |
|
|
ManiekPIM
|
Wysłany: 11-05-2006, 17:09
|
|
|
Heh, znalazlem Selenia, przyklejona była ale nie widzialem bo zakurzona. Ale jest tylko marka i jeszcze jakas niemiecka. Więc chyba pozostanie mi tylko ten mineralny. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:01
|
|
|
Zalej jakis rozsadny mineral i bedzie OK
Pamietaj tylko o regularnych wymianach i filtrze i nie bedzie zadnych problemow
W tej chwili wszystkie oleje sa ok to nie jest sredniowiecze !!:D |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
ManiekPIM
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:10
|
|
|
MupiK napisał/a: | Zalej jakis rozsadny mineral i bedzie OK
Pamietaj tylko o regularnych wymianach i filtrze i nie bedzie zadnych problemow
W tej chwili wszystkie oleje sa ok to nie jest sredniowiecze !!:D |
To podaj mi jakiś konkretny i co najważniejsze tani ,,model" oleju jaki byś polecił w moim przypadku |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:22
|
|
|
Co tu dużo polecać ja uważam , że każdy markowy produkt jest dobry, wiadomo są lepsze i gorsze. Kiedyś chciałem zaoszczędzić i wlałem gówno z Lidla efekt: po 4 tyś olej miał konsystencje brudnej wody, prawie wcale sie nie lepił. Teraz już 2-gą zmianę jeżdżę na shellu Helix (żółtym-mineralnym) jestem zadowolony, olej tryma lepkość do końca (ponad 15tkm) chociaż nie wierzę że silnik czuje "orzeźwienie" jak to w reklamie mówią...
Mysle że krajowe produkty Lotos, Orlen) będą się dobrze sprawowały oby miały 15W40
Jedynie Barddzo Odradzam olej firmy olej z lidla, biedronki ,itp |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:31
|
|
|
mówię Ci, jako opcję choćby; spróbuj Elf sport SRI 15W40, nie z marketu ale normalnego sklepu, to wiadomo; nie tylko moja temperówka na takim goniła (i goni) i jest ok; normalnie nie jest drogi, a jak masz jakieś sklepy/hurtownie i co najlepsze może jeszcze znajomego sprzedawcę co daje rabaty to może dostaniesz bardzo tani, ja płaciłem 15zeta/litr, naprawdę super cena, ale to z rabacikiem, hurtowo, normalnie najtaniej widziałe dwadzieściaparę za litr... baniaki 5l, czy promocyjne bywały 4+1 są tylko tańsze ciut jeszcze... |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-05-2006, 07:11
|
|
|
ManiekPIM napisał/a: |
To podaj mi jakiś konkretny i co najważniejsze tani ,,model" oleju jaki byś polecił w moim przypadku |
Orlen Platinum 15W40 kl. SL ok. 57 zł/ 4l. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-05-2006, 08:56
|
|
|
Ja używałem wcześniej Lotos Syntetyczny 5W40, cena za 4l cos ponad 100zł.
Teraz używam Lotos Mineralny 15W40 i cena około 50-55zł.
Z obydwu byłem zadowolony. Ja wymieniam olej co 10k km. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-05-2006, 10:36
|
|
|
Kiedyś śmigałem na oleju Tedex i ładnie silniczek wyglądał(FSO 1500).Teraz śmigam na Lotosie mineralnym 15W/40 i też jest w miare. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 12-05-2006, 14:15
|
|
|
Hmm lotos/mobil/shell ostatnio bardoz dobre maja olowskie tak slyszalem
Selenia/castrol
Kazdy z nich bedzie ok
Tak jak napisal mikus wystrzegaj sie olejow z lidla i no-name !!
Acha sprawdz tez czy czasem sprzedawca niechce ci wcisnac oleju starego takiego przeterminowanego bo tkaie cuda tez juz widzialem a tkai olej to nic dobrego mimo ze tani :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
tad42
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-05-2006, 14:55 olej
|
|
|
Z olejem przy tych silniczkach nie ma co szalec. Ja co 10 000km wymieniam mineralny Lotos 15W/40 i sprawuje sie super. Koszt 5 litrow to 50-55 zl. Naprawde polecam...
//Moje Tipo 1.4i 91r. przebieg 123000km.
pozdrawiam wszystkich |
_________________ tp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|