|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kapie olej z mechanicznej pompy paliwa |
Autor |
Wiadomość |
wglogowski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-09-2005, 08:45 kapie olej z mechanicznej pompy paliwa
|
|
|
Wymieniłem pompe paliwa (benzyna w oleju) na nową Magneti Marelli. Z otworu odpowietrzenia pompy wydostaje się olej z silnika i kapie na filtr. To chyba nie jest normalne i chcę zareklamować pompe. W sklepie mi powiedzial ze jak zareklamuje to nie da mi od razu nowej pompy bo on na mechanice się nie zna i nie wie czy to jest wina pompy, tylko muszę kupić sobie nową a jeżeli stwierdzą wadę pomy (we fabryce we włoszech!) to mi kase oddadza i potrwa to jakieś 3-6 tygodni, co mnie najbardziej wkurza bo z kasa u mnie krucho jak nigdy. I zastanawiam się co teraz zrobić. Może to kapanie z czasem ustanie?? Kasy na drugą pompę nie mam. Myśle też nad wyjęciem, pompy i czasowym zaślepieniem otworów. Ale wtedy nie będe mogl jezdzić na benzynie. Co radzicie?
A może facet w sklepie robi mnie w balona bo nie znam się na zasadach tego typu reklamacji. A w pudełku z pompą nie było żadnej ulotki ani gwarancji. Mam tylko paragon. |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-09-2005, 19:52
|
|
|
wglogowski, tak dobrze sie nie znama, ale...
Co do gwarancji, to nie wiem czy musza ja wysylac az do Wloch. Przeciez to chyba wraca do dystrybutora i on sie tym zajmuje. Mi sie wydaje ze cos tu kreca.
Trzeba isc stanowczo i mowic ze przecieka i to z ich strony jest "wina" a ja chce miec sprzet dobry i jedynie tak. Moze dadza inna.
Jesli jednak nie beda sie chcieli zgodzic, to moze wykrec pompe i zaslep dziure. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-09-2005, 20:52
|
|
|
też bym tak myślał... idź do sklepu - płaciłeś w końcu za pełnowartościowy towar to lepiej jak już teraz zaczynają kręcić wymieniać od razu jak coś nie tak; a co im nie pasuje to ich problem, nie powinno z pompy kapać; mi po 13 latach z pompy nie kapie nic; (choć malutki przebieg mimo wieku); paragon jest podstwaą tu do reklamacji w sklepie gdzie kupowałeś; warto też zrobić sobie ew xero paragonu w razie problemu, gdyby np chcieli wziąść paragon z pompą (nie dać orginału) a poza tym paragon z czasem wyblaknie na tyle, że na przyszłość gdyby trza znów było powiedzą, iż nieczytelny... |
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 19-09-2005, 07:16
|
|
|
Zaślepiłem otwory w silniku oddałem pompe do reklamacji, wziąłem rewers i czekam na nową. I teraz muszę się polnować żeby gazu nie brakło
Pozdrawiam |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-09-2005, 08:25 Re: kapie olej z mechanicznej pompy paliwa
|
|
|
wglogowski napisał/a: |
A może facet w sklepie robi mnie w balona bo nie znam się na zasadach tego typu reklamacji. |
Za wady odpowiada SPRZEDAWCA, a nie hurtownik! |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 10-10-2005, 10:03
|
|
|
Reklamacja pozytywna, dziś odbieram nową pompę. Mam tylko nadzieje że ta będzie dobra
Pozdrawiam |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
mak_abra
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-10-2005, 14:34
|
|
|
A mi sie jednak wydaje że to może nie być problem samej pompy. Mam pytanie czy szybko się kapnołeś że ci z pompy wycieka paliwo. Chociaż mam nadzieje że jak juz wymienisz na tą co przyszła to będzie ok.
Pozdrawiam |
_________________ Tempra 1,6 SW kombi kombi tylko kombi |
|
|
|
|
Witek
Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 04 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-11-2005, 20:59 do wglogowski
|
|
|
Panowie pompa pompą. Pozostaje się cieszyć że reklamacja pompy została pozytywnie załatwiona. Jednakże ja bym zwrócił teraz szczególną uwagę na to czy na miarce oleju w silniku nie zwiększył się poziom oleju w misce olejowej ( podejrzewam w przpadku eksploatacji tej starej pompy która przepuszczała że mogła benzyna poprzez tą pompę przedostawać się do miski olejowej zwiększając w ten sposób poziom oleju JEŚLI TAK TO PILNIE WYMIENIAJ OLEJ ABY NIE ZATRZEĆ SILNIKA bo benzyna go rozcieńczyła i nie posiada swoich właściwości smarnych)
Następną sprawą to sprawdź czy na korku wlewu oleju od wewnątrz nie osadził sie taki ala mleko biały osad który równiez mówi o ewentualnym przecieku benzyny poprzez tą starą pompę do miski olejowej.
Pozdrawiam Witek
ps
w dawnych czasach byłem posiadaczem opla który miał własnie taką przypadłość że przybywało oleju w misce olejowej niewiadomo skąd? Pojechałem do jednego z ASO gdzie rozgrzebali silnik i przyczyny nieznaleźli. Następnie pojechałem do gaźnikowca który obejrzał i powiedział mi krótko POMPA PALIWOWA DO NATYCHMISTOWEJ WYMIANY bo przepuszcza paliwo część go dając do gaźnika a część do miski olejowej oraz natychmiastowa wymiana oleju w silniku. |
|
|
|
|
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-09-2006, 21:56
|
|
|
Mr. wglogowski, jak odkręcasz i wyjmujesz pompę z bloku silnika, to poleci olej? Wycieka mi spod niej olej na filtr oleju, więc chyba jakiś oring do wymiany, o ile się orientuję... Ale nie wiem czy nie muszę najpierw spuścić oleju z silnika.... :-( |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-09-2006, 06:37
|
|
|
Odkręcaj pompe śmiało.Żaden olej się nie wyleje.Przyłóż bagnet do silnika to zobaczysz gdzie jest olej. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|