|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Otwieramy biznes ? |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-04-2011, 08:07 Otwieramy biznes ?
|
|
|
Witam, czy może spróbowałby ktoś otworzyć jakiś biznes ? Wypadałoby trochę pomyśleć o przyszłości i zacząć coś robić. Czy jest ktoś może ze śląska chętny coś pokombinować ?
Np. auto szrot opłaca się takie coś? Bo totalnie nie wiem w którym kierunku celować. Pomieszczenie sklepowe mam ok. 30 m2. Więc może się przydać do czegoś.
Kolejny pomysł to wykupić działkę za kredyt i postawić garaże i wynajem czy coś podobnego hm ? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-04-2011, 08:53
|
|
|
Ja myślałem ostatnio o biznesie, ale niestety nie mam jeszcze tak dużego kapitału na zainwestowanie, natomiast obserwuję jak ludzie zarabiają. Wykupują działki rolne przy drodze na terenach podmiejskich, potem dzielą je na kilka działek budowlanych i sprzedają. Jest na tym ogromna przebitka, przynajmniej 3-4krotna, ale wypadałoby mieć na zainwestowanie z 50 tys zł, poza tym odrolnienie działki nie jest takie proste, przydałoby się mieć jakieś kontakty, układy, znajomych, żeby wiedzieć komu posmarować aby sprawy nabrały tempa, żeby nie było problemów itp. Nawet mam już upatrzoną działkę |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 03-04-2011, 10:53
|
|
|
no własnie to jest dobre, ale np. jakbyś chciał jakieś domki wybudować i wynajmować to wtedy juz trzeba mieć dużo kasy... A to podzielisz działkę i chcesz sprzedawać tak ? Ja bym chciał najchętniej coś co może się rozwijać. Najlepiej jakaś firma. |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-04-2011, 12:50
|
|
|
Co do szrotu, to w Polsce nie ma tak łatwo.. Musisz mieć pozwolenie z urzędu, dostarczyć zaświadczenia o zdolności składowania odpadów toksycznych jak oleje czy opony itp. Masz lokal, rozejrzyj się jakie w okolicy są inne sklepy, czego jest przesyt, a co by się przydało. Jeżeli masz smykałkę w motoryzacji, pojeździj po producentach. Otwórz sklep motoryzacyjny.
Ja chciałbym otworzyć swój warsztat, ale to za parę lat dopiero. Mechów już mam, znajomi planują odejść z dotychczasowego warsztatu. Problem w tym, że w okolicy jest mnóstwo "warsztatów u Pana Miecia". Więc pewnie gdzieś poza Wawką. Zacznij od czegoś małego, w co nie będziesz musiał zainwestować sporej kasy na początek. Jak nie wypali to nie będziesz wiele stratny, a jak się rozkręci to idziesz dalej powodzenia. |
_________________ Był:
Tipo 1.4 94r
Chevrolet Spark 0.8L 2008r
Tempra 1.6 LPG 91r
Jest:
ZTM |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 03-04-2011, 19:46
|
|
|
szczerze to jakbym miał otwierać sklep czy coś to najchętniej z czymś co by ludzie przyjeżdżali nawet z drugiej połowy polski, tak żeby było tego mało lub mało dostępne... Albo coś sprowadzać, tylko co ... cięzko coś otworzyć bo wszystkiego juz dużo jest ... |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 03-04-2011, 20:24
|
|
|
A ja opowiem przykład nietypowy - kolega studiuje w Rzeszowie prawo i tam z jego roku kombinują różne pomysły na biznes, nawet takie najbardziej nietypowe.
Gościu zaczął produkować lepy na muchy - tasiemka posmarowana klejem. W lokalnych sklepach brali po 5-10 sztuk na miesiąc, także na piwo nawet nie starczało, ale ogłosił się na internecie, odezwali się do niego Chińczyki i wzięli pewną partię produktu, potem coraz więcej, gościu kupił maszyny do produkcji, a oni brali to całymi tirami, także nie wiadomo gdzie na co jest zapotrzebowanie.
Drugi dostał od ojca pewną sumę pieniędzy na rozkręcenie interesu, zaczął sprowadzać towary z Chin, na początek mała ilość, totalne pierdółki - różne figurki, karty do gry, zabawki, maskotki, ozdoby itp. Dziś sprowadza to całymi kontenerami - taką ma przebitkę.
Znowu u mnie w akademiku znałem gościa który dostał od ojca 5 tys zł na zainwestowanie w giełdę. Siedział nad tym naprawdę długo, po kilka godzin dziennie i po roku miał już 30 tys zł. Później zaczął grać zbyt agresywnie, zbyt pewnie, przestał poświęcać na to czas i zostało mu 3 tys za które kupił laptopa i został bez grosza.
Tu są przykłady z życia wzięte, także widzisz sposobów na biznes jest multum, tylko trzeba próbować |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
|
Wysłany: 03-04-2011, 21:03
|
|
|
mój sąsiad po szkole otworzył skup zlomu i po roku kupił nową RAV 4, nie wiem ile to kosztuje ale dorobił sie, na początku po kontenerze tygodniowo wywoził a teraz ma plac w samochodach czekajacych na rozbiórkę, na częściach tez sie dorobił bo tanio sprzedaje np. koła po 10zl i wywozi 4-6 kontenerów tygodniowo |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-04-2011, 21:52
|
|
|
VEndriuV, otwórz sklep z dopalaczami jedyny w polsce |
_________________ Był:
Tipo 1.4 94r
Chevrolet Spark 0.8L 2008r
Tempra 1.6 LPG 91r
Jest:
ZTM |
|
|
|
|
Kalwi89
Wiek: 35 Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 45 Skąd: Boguszów-Gorce
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-04-2011, 11:12
|
|
|
Spróbuj może coś z dziedziny budowlanej np. " Tanie Malowanie ", malować każdy potrafi, więc specjalnych zdolności do tego nie potrzeba. Później możesz dołożyć kompleksowe remonty mieszkań ( też nie jest trudne ).
Jeśli chodzi o kasę, to możesz starać się o dofinansowanie z UE - teraz chyba jest + - 15 tyś zł. Jeśli zrobisz sobie grupę inwalidzką ( nawet lekką ) i stworzysz miejsce pracy to możesz dostać od UE nawet 40 tyś zł. Za każdego zatrudnionego pracownika z grupą dostaniesz coś kasy, a i co miesiąc dostaniesz za niego coś kasy od Państwa.
Przedstawiłem Ci mój plan, który mam zamiar wdrożyć w życie całkiem niedługo |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-04-2011, 11:58
|
|
|
Z UP możesz dostać około 18 tys. zł, ale musisz być bezrobotnym i założyć biznes. Do tego dużo papierkologii i kontroli.
Z UE możesz dostać 40tys. zł z programu chyba 6.4. Wymaga wiedzy jak to napisać, papierkologii jeszcze więcej. Łatwo nie jest, ale są możliwości.
Przy skupie złomu musisz mieć plac, ludzi, którzy Ci ten złom rozbiorą. Po kontenery przyjedzie Ci odbiorca. Dalszy sąsiad rodziców tak zrobił.
Minus taki, że wali młotami, szlifierkami i pali palnikami. Więc biznes raczej gdzieś ciut na boku, aby sąsiadów nie wkurzyć. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-04-2011, 22:02
|
|
|
meter30 napisał/a: | Wykupują działki rolne przy drodze na terenach podmiejskich, potem dzielą je na kilka działek budowlanych i sprzedają. Jest na tym ogromna przebitka, przynajmniej 3-4krotna, ale wypadałoby mieć na zainwestowanie z 50 tys zł, poza tym odrolnienie działki nie jest takie proste |
meter30, za 50 tys. to można kupić ziemię pod budę dla psa
U nas, a Piotrków to miasto 80-tysięczne więc nie jakaś wielka aglomeracja, cena działek (poza miastem oczywiście bo w mieście cena ma trzy cyfry) oscyluje w granicach 50zł.
I to w promieniu 15 km od miasta!!!
Jak łatwo wyliczyć za 50 tys. przy dobrych wiatrach miałbyś 1000m2 ziemi, toż podzielenie tego to już profanacja bo co najwyżej 5 bud dla psów się postawi
Na ziemi można było zarobić kiedyś - znam osoby, które obecnie na ziemi, którą zakupiły/odziedziczyły mają 20-30-to!!!! krotną przebitkę w ciągu 5-6lat!!
Cena ziemi wartej kiedyś 50tys. dziś oscyluje w granicach 1-1,5 MILIONA zł.!!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 06-04-2011, 22:13
|
|
|
Emf napisał/a: | meter30, za 50 tys. to można kupić ziemię pod budę dla psa |
Alle to chyba piszesz o cenach działek budowlanych, bo np u nas w województwie hektar działki rolnej 3 klasy gleby kosztuje w granicach 9 tys zł |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 06-04-2011, 22:34
|
|
|
meter30, kupujesz rolną i odralniasz kawałek ziemi na której będzie stał dom
Hektar za 9 tys. to ..... no nie wiem ale chyba po pierwsze brak jakiegokolwiek dojazdu po drugie brak możliwości uzbrojenia bo to przecież wychodzi 90 groszy za metr kwadratowy!!! |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 06-04-2011, 22:53
|
|
|
Emf, W tym roku kupiliśmy 0.7 ha za 12,5 tys i jest to cena wyjątkowo wygórowana, ale tu chodziło o spuściznę dziadkową (cena nie grała roli), działka przy drodze "z możliwością zabudowy przyzagrodowej do 60m od drogi", w centrum wsi, wszędzie na około domy, takie są ceny działek rolnych |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 06-04-2011, 23:09
|
|
|
meter30, kurde jakby taką działkę od Was dało się "przetransportować" do nas
U nas jakbyś wystawił działkę za taką cenę to na sprzedaż czekałbyś ...... no zapewne nie dłużej niż kilka minut |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|