Dymienie nia bialo... |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 12:46 Dymienie nia bialo...
|
|
|
Ostatnio w zimne dni zauwazylem, ze nawet po rozgrzaniu sie silnika autko nadal dymi na bialo. To znaczy tak jak by ciagle para wodna leciala. Przyjrzalem sie innym autom i obserwuje podobne "zjawisko". Po przelaczeniu ba benzyne na rozgrzanym silniku bialego dymku nie ma, jedynie jak jezdze na gazie. W lato to tylko zaraz po odpaleniu taki dymek lecial, a teraz w zime, to nawet jak juz mowilem silnik jest rozgrzany.
Macie tez podobnie? Az tyle... pary wodnej sie wytraca? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-11-2005, 13:32
|
|
|
Miszko to norma w zimne dni.
U mnie tez jest z tylu "zadyma" |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 14:18
|
|
|
Nie mam gazu co prawda w Tipku ale w Audi mialem i to norma ze dymi na bialo na gazie z rana. |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 14:30
|
|
|
Miszko nie przejmuj się, ja mam dokładnie tak samo od sześciu lat |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 27-11-2005, 18:00
|
|
|
Mam tak samo i się troszkę tym zaniepokoiłem, ale widocznie tak być musi. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-11-2005, 20:59
|
|
|
U mnie też dymi ale raczej jest to wina uszczelki pod głowicę, która się już kończy.
Jeszcze rok temu, gdy uszczelka była w jako takim stanie to nic na biało nie dymiło... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 21:28
|
|
|
Radke napisał/a: | U mnie też dymi ale raczej jest to wina uszczelki pod głowicę, która się już kończy. |
Chmm, a po czym to zauwazasz? Ubywa plynu w chlodnicy? Plyn w oleju?
Silnik chodzi normalnie?
U mnie silnik chodzi ok, choc na gazie po 40tys.przebiegu na LPG czuc roznice, ze juz tak nie ciagnie na benzynie. No ale co zrobic. Nie bede placil >4zł za Pb95. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 28-11-2005, 08:43
|
|
|
Ubywa płynu chłodniczego - około 0,5 litra na 1.000 - 1.500km
A z rury wydechowej to leci sporo wody - więcej, niż może się z paliwa wytrącić.
Silnik chodzi normalnie. |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-11-2005, 09:52 Re: Dymienie nia bialo...
|
|
|
miszko napisał/a: |
Macie tez podobnie? Az tyle... pary wodnej sie wytraca? |
Moj dymi straszliwie Czasem jak jade na jeszcze chlodnym silniku nic nie widze przez tylna szybe (poza zadyma). Obrazowo zadyma wyglada tak jak ta z komina-chlodnicy w elektrocieplowni |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 28-11-2005, 18:18
|
|
|
Mam pytanie, czy pęknięta uszczelka pod głowicą ma wpływ na pomiar ciśnienia sprężania ?
Coś mi sie wydaje, że u mnie problem z dymieniem leży po stronie uszczelki głowicy.
Dymi mi na zimnym i na rozgrzanym zarówno na gazie i benzynie, ale tylko na postoju podczas jazdy jest wszystko ok.
Ubywa mi płyn chłodniczy, wczoraj miałem poziom min. a dzisiaj juz jest poniżej zbiorniczka(przejechane kilkadziesiąt km). Reszta funkcji życiowych w normie - płyn i olej wyglądają normalnie, nie ma żadnej mazi itp. typowych objawów miesznia się oleju i płynu, samochód też jeżdzi normalnie.
Ostatnie kilka razy zaczął mi palić na trzy cylindry a po kilku sekundach pracuje już normalnie.
Jak zdiagnozować ze 100% pewnością czy mam walniętą uszczelkę.
Jutro się umówiłem z kumplem na pomiar kompresji stąd moje pytanie na początku. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 29-11-2005, 00:50
|
|
|
Mi tez pali na trzy cylindry na benzynie, dlatego na gazie odpalam |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 29-11-2005, 15:34
|
|
|
miszko napisał/a: | Ostatnio w zimne dni zauwazylem, ze nawet po rozgrzaniu sie silnika autko nadal dymi na bialo. To znaczy tak jak by ciagle para wodna leciala. Przyjrzalem sie innym autom i obserwuje podobne "zjawisko". Po przelaczeniu ba benzyne na rozgrzanym silniku bialego dymku nie ma, jedynie jak jezdze na gazie |
Dymi cały czas w zime ponieważ po spaleniu gazu pozostaje ci CO2 i H2O
I to właśnie H2o paruje cały czas. W lato tego nie widac bo jest mniejsza różnica temperatur. I to z tego powodu że z LPG wydziela się H2O szybciej wymieniamy wydechy |
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 29-11-2005, 22:39
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | Dymi cały czas w zime ponieważ po spaleniu gazu pozostaje ci CO2 i H2O |
Nic dodać nic ująć. Na gazie wydziela się dość dużo tego H2O.
Kiedyś w zimie kolega nie mógł odpalić swojego Punciaka. Nic nie pomagało. Zaciągnął go do mechaniora ale ponieważ ten nie mógł znaleźć usterki auto zostało w warsztacie. Na drugi dzień ku zaskoczeniu zarówno mechanika jak i właściciela auto zaczęło palić normalnie. Niestety po nocy spędzonej pod chmurką znowu za nic nie chciało odpalić. Przyczyna: w tłumiku było tyle wody, że jak na mrozie zamieniła się w lód (a jak wiadomo robi się go więcej niż było wody) zatykała tłumik.
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2005 22:42 ]
romano napisał/a: | Ubywa mi płyn chłodniczy, wczoraj miałem poziom min. a dzisiaj juz jest poniżej zbiorniczka(przejechane kilkadziesiąt km). Reszta funkcji życiowych w normie - płyn i olej wyglądają normalnie, nie ma żadnej mazi itp. typowych objawów miesznia się oleju i płynu, samochód też jeżdzi normalnie. |
Ja bym raczej poszukał dziury gdzieś indziej. Przy takich ubytkach uszczelka byłaby już nieźle walnięta, a wtedy autko raczej nie jeździło by normalnie i raczej wogóle niezbyt długo by pojeździło. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 29-11-2005, 23:20
|
|
|
2 ostatnie posty dobrze to podsumowuja
ja dodam od siebie ze nie bez powodu gaz jest wlasnie EKOLOGICZNY
Jest czystszy, spaliny szybciej sie skraplaja, a wegiel w wiekszym procencie opada wraz z ta para wodna.
Mniej sie jej tworzy w lato i jest gorzej widoczna, gdyz skraplanie to zjawisko zachodzace na skutek ochlodzenia gazu jakim jest nieskroplona para o wysokiej temperaturze - czyli spaliny z teoretycznego punktu widzenia.
Czasteczki wegla z zalozenia szkodza srodowisku - wszystko w caleznosci od tego czy mamy do czynienia z czystym weglem, z czadem czyli tlenkiem wegle CO, czy dwutlenkiem wegla CO2. ten ostatni jest najmniej szkodliwy a i przeciez to samo sami wydychamy. To pierwsza roznica
Druga roznica polega na tym iz gdy nawet te szkodliwe czasteczki tlenku wegla zostana wydobyte w niskiej temperaturze juz jako prawie woda - to opadna i nie zaszkodza bezposrednio atmosferze - tak sie powinno dziac w przypadku dobrego seryjnego wydechu.
Odwrotnie jest gdy spaliny maja duza temperature - porzadny przelot w turbiaku - albo jeszcze lepiej spaliny w conajmniej polowie niedopalone majace ponad kilkaset stopni przy podtrzymaniu turbiny - to sie nazywa wojna z ekologami. Wszystko unosi sie bezposrednio do atmosfery i zanieczyszcza swiat, w tym przypadku w szkodliwej postaci C lub CO. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 01-12-2005, 17:07
|
|
|
No widzisz jaki ja mądry |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 07-12-2005, 18:47
|
|
|
ja nie zauważyłem by ash tak na biało dymiło, jak się rozgrzeje to tak nie widać tego, póki zimny to tak, pray leci dość...... może też kwestia regulacji instalacji LPG... |
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-03-2006, 23:43
|
|
|
ROMANO!WIEMGDZIE TKWI PROBLEM!!uSZCZELKA POD GŁOWICA JEST GIT>NIE DOTYKAJ!!!!!!!PRZEPUSCIŁ CI KANAŁ WODNY NA KOLEKTOŻE SSACYM!!!!!!MIAŁEM TO SAMO PO SCIAGNIECIU KOLEKTORA OKAZAŁO SIE ZE DZIURA KOLEKTORA (JEDNA)JEST PRAWIE CAŁKIEM ZATKANA KAMIENIEM!!!ZIMNY PALI NA 3 A JAK SIE ZAGRZEJE PALI NORMALNIE!nIE PCHAJ SIE W KOSZTY,SCIAG KOLEKTOR SSACY I ZOBACZYSZ!uSZCZELKA POD KOLEKTOR KOSDZTUJE 8ZŁ!!!!!!2 GODZINKI ROBOTY!!!!!!! |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 03-03-2006, 12:55
|
|
|
Kamil, już dawno o tym zapomniałem a z samochodem wszystko jest w porządku. |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-03-2006, 23:18
|
|
|
ale byłoby na przyszłość dla innych bardzo miło gdyby ktoś ze zdjęciami pokazał jak szybko i bezpiecznie taką uszczeleczkę wymienić i przeczyścić co nieco przy okazji... jak kosz tylko 8zł (lub około) to chyba warto... |
|
|
|