Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dymienie nia bialo...
Autor Wiadomość
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-11-2005, 12:46   Dymienie nia bialo...

Ostatnio w zimne dni zauwazylem, ze nawet po rozgrzaniu sie silnika autko nadal dymi na bialo. To znaczy tak jak by ciagle para wodna leciala. Przyjrzalem sie innym autom i obserwuje podobne "zjawisko". Po przelaczeniu ba benzyne na rozgrzanym silniku bialego dymku nie ma, jedynie jak jezdze na gazie. W lato to tylko zaraz po odpaleniu taki dymek lecial, a teraz w zime, to nawet jak juz mowilem silnik jest rozgrzany.

Macie tez podobnie? Az tyle... pary wodnej sie wytraca? :)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-11-2005, 13:32   

Miszko to norma w zimne dni.
U mnie tez jest z tylu "zadyma" ;)

assistance   Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-11-2005, 14:18   

Nie mam gazu co prawda w Tipku ale w Audi mialem i to norma ze dymi na bialo na gazie z rana.
     assistance

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-11-2005, 14:30   

Miszko nie przejmuj się, ja mam dokładnie tak samo od sześciu lat :)
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

romano 

Wysłany: 27-11-2005, 18:00   

Mam tak samo i się troszkę tym zaniepokoiłem, ale widocznie tak być musi.

Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-11-2005, 20:59   

U mnie też dymi ale raczej jest to wina uszczelki pod głowicę, która się już kończy.
Jeszcze rok temu, gdy uszczelka była w jako takim stanie to nic na biało nie dymiło...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-11-2005, 21:28   

Radke napisał/a:
U mnie też dymi ale raczej jest to wina uszczelki pod głowicę, która się już kończy.

Chmm, a po czym to zauwazasz? Ubywa plynu w chlodnicy? Plyn w oleju?
Silnik chodzi normalnie?

U mnie silnik chodzi ok, choc na gazie po 40tys.przebiegu na LPG czuc roznice, ze juz tak nie ciagnie na benzynie. No ale co zrobic. Nie bede placil >4zł za Pb95.

Radke 

Wysłany: 28-11-2005, 08:43   

Ubywa płynu chłodniczego - około 0,5 litra na 1.000 - 1.500km
A z rury wydechowej to leci sporo wody - więcej, niż może się z paliwa wytrącić.
Silnik chodzi normalnie.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-11-2005, 09:52   Re: Dymienie nia bialo...

miszko napisał/a:

Macie tez podobnie? Az tyle... pary wodnej sie wytraca? :)

Moj dymi straszliwie :lol: Czasem jak jade na jeszcze chlodnym silniku nic nie widze przez tylna szybe (poza zadyma). Obrazowo zadyma wyglada tak jak ta z komina-chlodnicy w elektrocieplowni :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

romano 

Wysłany: 28-11-2005, 18:18   

Mam pytanie, czy pęknięta uszczelka pod głowicą ma wpływ na pomiar ciśnienia sprężania ?

Coś mi sie wydaje, że u mnie problem z dymieniem leży po stronie uszczelki głowicy.
Dymi mi na zimnym i na rozgrzanym zarówno na gazie i benzynie, ale tylko na postoju podczas jazdy jest wszystko ok.
Ubywa mi płyn chłodniczy, wczoraj miałem poziom min. a dzisiaj juz jest poniżej zbiorniczka(przejechane kilkadziesiąt km). Reszta funkcji życiowych w normie - płyn i olej wyglądają normalnie, nie ma żadnej mazi itp. typowych objawów miesznia się oleju i płynu, samochód też jeżdzi normalnie.
Ostatnie kilka razy zaczął mi palić na trzy cylindry a po kilku sekundach pracuje już normalnie.
Jak zdiagnozować ze 100% pewnością czy mam walniętą uszczelkę.
Jutro się umówiłem z kumplem na pomiar kompresji stąd moje pytanie na początku.

Moneta

Emf 

Wysłany: 29-11-2005, 00:50   

Mi tez pali na trzy cylindry na benzynie, dlatego na gazie odpalam :lol:

assistance   Moneta

Chiquita 

Wysłany: 29-11-2005, 15:34   

miszko napisał/a:
Ostatnio w zimne dni zauwazylem, ze nawet po rozgrzaniu sie silnika autko nadal dymi na bialo. To znaczy tak jak by ciagle para wodna leciala. Przyjrzalem sie innym autom i obserwuje podobne "zjawisko". Po przelaczeniu ba benzyne na rozgrzanym silniku bialego dymku nie ma, jedynie jak jezdze na gazie

Dymi cały czas w zime ponieważ po spaleniu gazu pozostaje ci CO2 i H2O :) :)

I to właśnie H2o paruje cały czas. W lato tego nie widac bo jest mniejsza różnica temperatur. I to z tego powodu że z LPG wydziela się H2O szybciej wymieniamy wydechy

assistance

Jarek38 

Wysłany: 29-11-2005, 22:39   

Kamilbanan napisał/a:
Dymi cały czas w zime ponieważ po spaleniu gazu pozostaje ci CO2 i H2O

Nic dodać nic ująć. Na gazie wydziela się dość dużo tego H2O.
Kiedyś w zimie kolega nie mógł odpalić swojego Punciaka. Nic nie pomagało. Zaciągnął go do mechaniora ale ponieważ ten nie mógł znaleźć usterki auto zostało w warsztacie. Na drugi dzień ku zaskoczeniu zarówno mechanika jak i właściciela auto zaczęło palić normalnie. Niestety po nocy spędzonej pod chmurką znowu za nic nie chciało odpalić. Przyczyna: w tłumiku było tyle wody, że jak na mrozie zamieniła się w lód (a jak wiadomo robi się go więcej niż było wody) zatykała tłumik.

[ Dodano: Wto 29 Lis, 2005 22:42 ]
romano napisał/a:
Ubywa mi płyn chłodniczy, wczoraj miałem poziom min. a dzisiaj juz jest poniżej zbiorniczka(przejechane kilkadziesiąt km). Reszta funkcji życiowych w normie - płyn i olej wyglądają normalnie, nie ma żadnej mazi itp. typowych objawów miesznia się oleju i płynu, samochód też jeżdzi normalnie.

Ja bym raczej poszukał dziury gdzieś indziej. Przy takich ubytkach uszczelka byłaby już nieźle walnięta, a wtedy autko raczej nie jeździło by normalnie i raczej wogóle niezbyt długo by pojeździło.

Pele_Tipo 

Wysłany: 29-11-2005, 23:20   

2 ostatnie posty dobrze to podsumowuja

ja dodam od siebie ze nie bez powodu gaz jest wlasnie EKOLOGICZNY
Jest czystszy, spaliny szybciej sie skraplaja, a wegiel w wiekszym procencie opada wraz z ta para wodna.
Mniej sie jej tworzy w lato i jest gorzej widoczna, gdyz skraplanie to zjawisko zachodzace na skutek ochlodzenia gazu jakim jest nieskroplona para o wysokiej temperaturze - czyli spaliny z teoretycznego punktu widzenia.

Czasteczki wegla z zalozenia szkodza srodowisku - wszystko w caleznosci od tego czy mamy do czynienia z czystym weglem, z czadem czyli tlenkiem wegle CO, czy dwutlenkiem wegla CO2. ten ostatni jest najmniej szkodliwy a i przeciez to samo sami wydychamy. To pierwsza roznica

Druga roznica polega na tym iz gdy nawet te szkodliwe czasteczki tlenku wegla zostana wydobyte w niskiej temperaturze juz jako prawie woda - to opadna i nie zaszkodza bezposrednio atmosferze - tak sie powinno dziac w przypadku dobrego seryjnego wydechu.

Odwrotnie jest gdy spaliny maja duza temperature - porzadny przelot w turbiaku - albo jeszcze lepiej spaliny w conajmniej polowie niedopalone majace ponad kilkaset stopni przy podtrzymaniu turbiny - to sie nazywa wojna z ekologami. Wszystko unosi sie bezposrednio do atmosfery i zanieczyszcza swiat, w tym przypadku w szkodliwej postaci C lub CO.

Chiquita 

Wysłany: 01-12-2005, 17:07   

No widzisz jaki ja mądry :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

assistance

unknown 

Wysłany: 07-12-2005, 18:47   

ja nie zauważyłem by ash tak na biało dymiło, jak się rozgrzeje to tak nie widać tego, póki zimny to tak, pray leci dość...... może też kwestia regulacji instalacji LPG...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-03-2006, 23:43   

ROMANO!WIEMGDZIE TKWI PROBLEM!!uSZCZELKA POD GŁOWICA JEST GIT>NIE DOTYKAJ!!!!!!!PRZEPUSCIŁ CI KANAŁ WODNY NA KOLEKTOŻE SSACYM!!!!!!MIAŁEM TO SAMO PO SCIAGNIECIU KOLEKTORA OKAZAŁO SIE ZE DZIURA KOLEKTORA (JEDNA)JEST PRAWIE CAŁKIEM ZATKANA KAMIENIEM!!!ZIMNY PALI NA 3 A JAK SIE ZAGRZEJE PALI NORMALNIE!nIE PCHAJ SIE W KOSZTY,SCIAG KOLEKTOR SSACY I ZOBACZYSZ!uSZCZELKA POD KOLEKTOR KOSDZTUJE 8ZŁ!!!!!!2 GODZINKI ROBOTY!!!!!!!

romano 

Wysłany: 03-03-2006, 12:55   

Kamil, już dawno o tym zapomniałem a z samochodem wszystko jest w porządku.

Moneta

unknown 

Wysłany: 03-03-2006, 23:18   

ale byłoby na przyszłość dla innych bardzo miło gdyby ktoś ze zdjęciami pokazał jak szybko i bezpiecznie taką uszczeleczkę wymienić i przeczyścić co nieco przy okazji... jak kosz tylko 8zł (lub około) to chyba warto...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu