|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brak świateł STOP + ABS |
Autor |
Wiadomość |
Skalniak71
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-08-2009, 10:14 Brak świateł STOP + ABS
|
|
|
Witam. Od razu chciałem zaznaczyć, iż posiadam Fiata Crome, a troche gugli przeszukałem i niestety nigdzie nie znalazłem forum które byłoby poświęcone temu właśnie modelowi. Do rzeczy; od pewnego czasu mam problem ze światłami "stopu" i ABS. Problem pojawiał się raz na jakiś czas, gdy świateł nie było wystarczało zgasić i zapalić ponownie silnik i światełka wracały przeważnie do normy. Jednak ostatnio przez 4 dni non-stop nie było ani abs ani świateł, dopiero gdy zjeżdżałem z krawężnika i zawadziłem podwoziem problem się rozwiązał ale nie na długo. Teraz większa dziura i światła działają lub się wyłączają...przeważnie towarzyszy temu brak ABS-u. Wymieniałem przekaźniki pod maską oraz w skrzynce z bezpiecznikami, sprawdzałem styki w lampach i wyglądają jakby przed chwilą z linii montażowej zjechały... Masa odpowiedzialna z światła nie wiem gdzie się znajduje dlatego jej nie sprawdzałem. I jeszcze jedno, nurkowałem pod kierownice i sprawdzałem co jest grane na pedale ale tam wszystko wydaje się ok. Miał ktoś doczynienia z tym samochodem?
Proszę o pomoc, Pozdrawiam Skalniak71 |
|
|
|
|
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-08-2009, 11:03
|
|
|
Obejżyj kable od ABS przy czujnikach na kołach, tam często styki lecą z uwagi na warunki w jakich pracują |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
Skalniak71
witamy nowego
|
Wysłany: 10-08-2009, 11:06
|
|
|
lazik666 napisał/a: | Obejżyj kable od ABS przy czujnikach na kołach, tam często styki lecą z uwagi na warunki w jakich pracują |
Ale to chyba rozwiąże mi problem ABS-u...jednak priorytet to te zasrane stopy :/ bez tego jeździć to jak siedzieć i czekać aż ktoś we mnie "wycedzi"... |
|
|
|
|
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-08-2009, 11:26
|
|
|
Skalniak71, wiadomo, ale to pierwsze co mi przyszło do głowy, a być może jak sam piszesz jedno z drugim powiązane |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
Skalniak71
witamy nowego
|
Wysłany: 10-08-2009, 11:34
|
|
|
Lepiej mieć ABS niż nie mieć Gdzie z reguły jest masa świateł stop? Skoro jak wjeżdżam w dziure i stan świateł się zmienia to może być wina masy... Patrzyłem w bagażniku ale tam jest masa od czujnika zamknięcia klapy... |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 10-08-2009, 14:55
|
|
|
W tipo pod kanapą z tyłu (w kromce pewno też) jest cały moduł do sterowania ABS-em - tam schodzą się wszystkie czujniki od kół itd. Zobacz bo może wyczepiła się wtyczka i przerywa |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|