|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Położenie kabli od czujnika otwarcia drzwi (lapka wewn.) |
Autor |
Wiadomość |
m3q
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-12-2006, 16:04 Położenie kabli od czujnika otwarcia drzwi (lapka wewn.)
|
|
|
Od pewnego czasu nie włącza mi się światło wewnętrzen po otwarciu drzwi od kierowcy. Dlatego też pytanie:
Czy ktoś posiada jakieś schematy pokazujące którędy przebiegają kable od czujnika drzwi (szczególnie tych od kierowcy) do lapki oświetlenia wewnętrznego? Czujnik jest umieszczony w dolnej części karoserii, gdzie , taki "dzyndzel" wciskany przez drzwi. Czujnik sam w sobie jest raczej ok (daje opór i zwarcie podczas naciśnięcia zwolnienia). Także po otwarciu jakichkolwiek innych drzwi lapka świeci. Na wskaźniku pokazuje siętakże że drzwi są otwarte (deska digital), ale do tego czujnik jest bodajże w zamku od drzwi. Za wszelkie sugestie/schematy od z góry dziękuję. |
_________________ Fiat Tempra '92, 1.9TD (I?), automatyczna klimatyzacja, deska digital.
Wesja silnika 160A6.000, kod wersji 159AI. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-12-2006, 19:03
|
|
|
Schematy są, ale nie ukazują gdzie idą kable. Jednak podpowiem Ci, że kabel od czujnika wychodzi w okolicach słupka (są otwory na wylot do środka auta) i idzie dalej progiem do przodu auta. Zdejmij listwę tą tutaj na progu przy kierowcy. Z przodu jest na uchwyt wciskowy, dalej są 3 śruby i na dole uważaj, pod mocowaniem pasu jak będziesz wyjmował, żeby sobie nie ułamać listwy.
Jak zdejmiejsz podważ troche wykładzinę. Będziesz tam miał wiązkę kabli. Właśnie w tą wiązkę wchodzi kabel od czunika.
Zaś wiązka kabli idąca do lampki biegnie po lewym słupku, pozniej prawie zaraz przy szybie i wchodzi do gniazda lampki.
Kod: |
Oznaczenia kolorów przewodów
A - błękitny
B - biały
C - pomarańczowy
G - żółty
H - szary
L - niebieski
M - brązowy
N - czarny
R - czerwony
S - różowy
V - zielony
Z - fioletowy
AB - błękitno-biały
AG - błękitno-żółty
AŃ - błękitno-czarny
AR - błękitno-czerwony
AV - błękitno-zielony
BG - biało-żółty
BL - biało-niebieski
BN - biało-czarny
BR - biało-czerwony
BV - biało-zielony
BZ - biało-fioletowy
CA - pomarańczowo-błękitny
CB - pomarańczowo-biały
CN - pomarańczowo-czarny
GN - żółto-czarny
GL - żółto-niebieski
G R - żółto-czerwony
GV - żórto-zielony
HG - szaro-żółty
HN - szaro-czarny
HR - szaro-czerwony
HV - szaro-zielony
LB - niebiesko-biały
LG - niebiesko-żółty
LN - niebiesko-czarny
LR - niebiesko-czerwony
LV - niebiesko-zielony
MB - brązowo-biały
MN - brązowo-czarny
NZ - czarno-fioletowy
RB - czerwono-biały
RG - czerwono-żółty
RN - czerwono-czarny
RV - czerwono-zielony
SN - różowo-czarny
VB - zielono-biały
VN - zielono-czarny
VR - zielono-czerwony
ZB - fioletowo-biały
|
|
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
m3q
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-12-2006, 19:10
|
|
|
Do lampki przedniej po słupku, a do tylnej? Gdzieś z tyłu podobno (pod/za siedzieniem tylnim) jest timer wyłączania, wiesz może dokładnie gdzie i jak najprościej się tam dostać (ściągnąć kanapę)?
Wiązkę kabli od czujnika wyciągnąłem już, a gdzie ona dalej idzie? Może masz jakiś schemat?
** Dodano: 22-12-2006, 19:11 **
O dzięki wielkie, przed chwilą nie było schematu |
_________________ Fiat Tempra '92, 1.9TD (I?), automatyczna klimatyzacja, deska digital.
Wesja silnika 160A6.000, kod wersji 159AI. |
|
|
|
|
karols77
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-01-2007, 09:38 lampka wewn
|
|
|
Witam mialem ostatnio to samo poprostu odkrecilem obudowe z tej lampek wewn poruszalem zarowki wszystkie kable ktore tam są , zaczelo dzialac najprawdopodobniej styki od kabli byli zasniedziale. Pozdrawiam |
|
|
|
|
RadekPoz
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-01-2007, 13:40 A klapa w SW?
|
|
|
To ja się podepnę Problem jest taki, że światło w środku nie gaśnie wcale. Check pokazuje mi niedomknięta klapę tylną a nie wiem gdzie jest czujnik.Światło nie gaśnie nawet po kilku minutach więc musiałem wyjąc żarówkę. Czujnik połozenia klapy który wyłącza tylne światło działa. Jakieś pomysły? Czy ma to jakis związek z niedziałającym silnikiem wycieraczki tylnej? Może kable gdzieś połamane? |
_________________ Pozdr
RadekPoz
było Tempra 1.6 Star Wars(pooooszła) |
|
|
|
|
karols77
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-01-2007, 14:43 Re: A klapa w SW?
|
|
|
RadekPoz napisał/a: | To ja się podepnę Problem jest taki, że światło w środku nie gaśnie wcale. Check pokazuje mi niedomknięta klapę tylną a nie wiem gdzie jest czujnik.Światło nie gaśnie nawet po kilku minutach więc musiałem wyjąc żarówkę. Czujnik połozenia klapy który wyłącza tylne światło działa. Jakieś pomysły? Czy ma to jakis związek z niedziałającym silnikiem wycieraczki tylnej? Może kable gdzieś połamane? |
Czujnik prawdopodobnie jesy w centralnym zamku. |
|
|
|
|
RadekPoz
|
Wysłany: 16-01-2007, 15:12
|
|
|
A to fakt, że central w klapie mi nie zawsze działa. Czasem zamykam i klapa jest nadal otwarta, muszę otworzyć auto i jeszcze raz zamknąc i wtedy jest ok. Poszukam przyczyny tam, dzięki. |
_________________ Pozdr
RadekPoz
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 17-01-2007, 00:01
|
|
|
Widzę że masz SW więc jeśli dobrze pamiętam to czujnik od checka jest w lewym zamku klapy. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
RadekPoz
|
Wysłany: 19-01-2007, 16:11
|
|
|
Dzięki za info, wszystko posprawdzam, to pewnie wina tego zamka-zauważyłem że tam jest jakaś rzeźba(jak wszędzie w tym aucie) a dodatkowo klucz w klapie się nie przekręca
ZielonyTBG Zdaje się, że mam ten sam model co Ty. Jaka jest u Ciebie skrzynia? Ja mam manuala, co mnie dziwi biorąc pod uwagę oznaczenia na tabliczce. |
_________________ Pozdr
RadekPoz
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-01-2007, 00:12
|
|
|
Posiadam skrzynie manualną.
A zamek w klapie polecam delikatnie rozebrać i przesmarować bo go można bardzo łatwo zepsuć,a dostać części jest dość trudno.. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|