Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie auto do 4 tyś
Autor Wiadomość
next 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-06-2007, 17:37   Jakie auto do 4 tyś

Tak wiem suma nie wielka... no ale czymś muszę jeździć.
Myślałem nad starszą audicą 80 bądź 100 (oczywiście starszy rocznik)Mam wymagania silnik max 1.8 (mile widziane 1.4 albo 1.6) no i 4 - 5 drzwiowe zagazowane bądź takie co wiele nie spala.. Myślałem tez nad oplem astrą...
Jakie ciekawe auto znajdę do 4 tyś ? Co polecacie coś w miarę bezawaryjnego? (jadę z facetem od siostry mechanikiem co sie zna na autach ale nie mam czasu z nim gadać jakie mniej więcej auto a jestem ciekaw jakie auto w tej cenie)

arti 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-06-2007, 18:50   

Jak już jesteś na forum TTT to chyba oczywiste, że kupuj Tipo lub Tempre!!
Najlepiej 1.4 z gazem, mało pali, jest wygodny (cała rodzina się zmieści :fufu: ), opłaty niskie, części też niedrogie. A jak będziesz o nie dbał to nigdy cię nie zawiedzie.
     assistance

next 
witamy nowego

Wysłany: 01-06-2007, 19:17   

Miałem tipo po ojcu on nie dbał i poszło na złom.. chce jakieś inne auto niż fiat :P

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-06-2007, 19:38   

next, no to masz mały zgryz,bo w wielu przypadkach zapłacisz wiecej za markę.opel Audi.Nie do końca zasłuzona opinia i lekko windowana cena.
Audiczy opel saciezkimi samochodamii sugerowanie się pojemnością 1.6 przy analizie spalania jest dość złudne.Tak samo jak spalanie tipo 1.4 ii 1.6 w sumie sa zblizone, a osiagi różne.
Widzę że chciałbyś autko duże,z marek uznanych za dobre,małopalące i tanie.I jeżeli nie uprzesz się ze musisz je mieć teraz,już ale poszukasz cierpliwie to z pewnością znajdziesz.
Musisz liczyć się z tym że gaz podnosi cenę lub rekompensuje braki autka.Zresztą temat ten jest tak wielki jak ilośc ludzi którzy si.ę wypowiadają.

Ale w tej cenie musisz liczyć się z kompromisami,troszkę przyciąć marzenia,i dostosować sie do rzeczywistości.
Samochody które dużo palą są siłą rzeczy tańsze,te których Ty szukasz są relatywnie drozsze.Nie chcesz Fiata,ok kupisz starą audicę ,przeważnie gołą,raczej zajechaną,czasem lekko odpicowaną,ale będziesz dumny że to nie Fiat.
Pomyśl że żadko jeździ sie samochodem którym chcemy a przeważnie tym na jaki nas stać.Mnie obecnie stać na Dedrę i ną jeżdżę,będzie mnie stać,przesiądę się na Kappę,AR156 lub Accorda,ale teraz są ważniejsze wydatki i już.
Więc poprostu zastanów sie czego oczekujesz od samochodu,czy ma być modny czy oszczędny i dobry.Bo żadna audiczka za 4000 nie da Ci tego co Tipo,Tempra czy nawet dedra w tej cenie.Pomijając już ceny części znacznie niższe to w wyposażeniu przeważnie masz el.szyby,central,a często i ABS.No i rocznik za te kase spokojnie mozesz szukać 92-94.
a tak pozostaje Ci jeszcze maleńka Fiesta zazwyczaj golutka 1.1,jakiś mały colcik.

next 
witamy nowego

Wysłany: 01-06-2007, 19:58   

Tu nie chodzi o to że chce sie bujać i pełen lans bo to audi...
Nie potrzebuje elektrycznych szyb super radia klimy nie potrzebuje nawet wpomagania (autem będę tylko ja jeździć a siły mi nie brakuje)
Nie chce fiata dlatego że słyszałem że jest awaryjne (nie ukrywam że nie znam sie na autach) Tipo czy Tempra bardzo mi sie podobają tylko chodzi o awaryjność słyszałem że z fiatami to tu nie zafajnie... nie polece kupić pierwszego lepszego auta... Audi dlatego ze jak sie kupi w bdb stanie (wiem te roczniki to trudno o nie zajechane ) to pojeździ. Nie będę sam kupował auta bo bym kupił coś kompletnie zrujnowanego pod względem mechaniki. Powiem szczerze bardzo bym chciał Tempre albo Tipo ale boje sie że te plotki skąś sie jednak biorą... Jak bym miał do kupna od kogoś zaufanego T/T w bdb stanie to bym kupił ale teraz każdy mówi że jego auto jest w takim stanie. Po prostu potrzebuje czegoś nieawaryjnego a słyszałem że jak kupi sie audi (nawet starszy rocznik) w bdb stanie (tak wiem trudno o takie) to pojeździ dłużej bez awarji niż np T/T...

RobertWroc 

Wysłany: 01-06-2007, 20:20   

next, Jeżeli chodzi o samochód z tego forum,nic prostrzego jak przejrzeć wszystkie posty właściciela,i będziesz miał ogólną historię autka włącznie z awariami żarówek,
Co do kupna ja swojego szukałem niemal miesiac i jexdziłem nieraz i 300 km tylko po to by zobaczyć złom,i uwierzz mi że nie raz miałem ochotę kolejnemu gościowi który zapewniał mnie ze to jest cudo dać w mordę za mój czas i zdrowie.Ale właśnie często kombinują ze jak juz będzie jechał tyle to kupi.Więc jest wskazane byś był z kimś kto Cie ew.ostudzi,i zabierze do domu.
A zę słyszałeś ze jak kupiszAudi to dłużej pojeździ...każdy nawet jak kupi szrota to później zachwala jaki to jest cud.Nawet jak pocichu płacze i klnie.To sa stereotypy,plotki powtarzane bez potwierdzenia.Podobno japońskie też się nie psują.
Co do wspomagania,miałem tylko raz autko bez wspomagania i uwierz mi chociaż malutki nie jestem to w mieście gdy często musisz manewrować,mozna się zmęczyć i to bardzo.

next 
witamy nowego

Wysłany: 01-06-2007, 20:26   

hymm no to chyba będę oglądał też T/T
A jak sie jeździ bez wspomagania to wiem Zezłomowane tipo nie miało wspomagania i nie było źle

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-06-2007, 20:29   

ja mam inny dylemat...
Jakie auto do 15tys. PLN :?
Patrze na audi,BMW i Ople Omegi. Ale z Omegi juz sie powoli wyleczylem bo jak czytam o "normie opla" jesli chodzi o branie oleju w silniku to mnie skreca. Co to za norma 0,8l/1000km !!! Jakas glupota. A chce cos co by nie brało oleju.
Wniosek taki - NIE BIERZ OPLA!

www.budowork.pl
     assistance

RobertWroc 

Wysłany: 01-06-2007, 20:30   

wejdź sobie na tę stronę
http://www.autogielda.pl/motoryzacja/osobowe.html

i w wyszukiwarce ustaw sobie max kwotę na 4500 i zobaczysz co jest w ofercie i w czym masz wybór

** Dodano: 01-06-2007, 21:35 **
Ninja, no wiesz co? do 15.000 to juz luz,wybór dość spory.Moje typy to AR 156,Accord,Kappa.
Kappa,duży,szybki wygodny,dośc ekonomiczny.
No ale jak ma nie brać oleju to polecam saaba 9000.Fabrycznie każą wymieniać olej z tego co pamiętam co 5000,więc nie zauważysz że bierze.A zawsze odrazu mozesz wymienić i w skrzyni bo nie wiem o co chodzi ale tam lejesz równiez silnikowy.

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-06-2007, 20:38   

next napisał/a:
...Nie chce fiata dlatego że słyszałem że jest awaryjne (nie ukrywam że nie znam sie na autach) Tipo czy Tempra bardzo mi sie podobają tylko chodzi o awaryjność słyszałem że z fiatami to tu nie zafajnie... nie polece kupić pierwszego lepszego auta...

I tu właśnie powstaje problem: "słyszałem, że"
Poczytaj trochę - jak już ktoś wcześniej wspomniał - posty na tym Forum. Tu nie ma (w większości przypadków) opinii wziętej z sufitu tylko wypowiedzi użytkowników aut.
Jeśli chcesz się czegoć dowiedzieć na temat awaryjności, najczęściej spotykanch usterek etc to właśnie tu.
Dodam tylko, że moje auto pochodzi z 1994 roku, u mnie jeździ od grubo ponad 5 lat i nie zdażyła się żadna awaria. Jeśli dbasz o auto to nie będziesz miał problemu.

A za ok. 4.000 kupisz T/T w niezłym jak na swój wiek stanie...

** Dodano: 01-06-2007, 21:39 **
A tak na marginesie dodam, że wygodniej mi się jeździ Temprą z 1994 niż Cordobą z 2005.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-06-2007, 21:05   

RobertWroc napisał/a:
.Moje typy to AR 156,Accord,Kappa.
Kappa,duży,szybki wygodny,dośc ekonomiczny.
No ale jak ma nie brać oleju to polecam saaba 9000.

pierdziele takie wynalazki.

www.budowork.pl
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-06-2007, 21:09   

Radke napisał/a:
A tak na marginesie dodam, że wygodniej mi się jeździ Temprą z 1994 niż Cordobą z 2005.

poznałem osobe,która twierdzi,że wygodniej jej sie jeździło tipem niż...... focusem :roll: więc coś musi w tym byc chyba...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-06-2007, 22:01   

next napisał/a:
Po prostu potrzebuje czegoś nieawaryjnego a słyszałem że jak kupi sie audi (nawet starszy rocznik) w bdb stanie (tak wiem trudno o takie) to pojeździ dłużej bez awarji niż np T/T...

Jasne jak ktoś kupi Audi rocznik '88 i pier......, że jest bezawaryjne to powinien się gumowym młotkiem przez łeb strzelić.
Podam Ci przykład:
Na początku narzekałem, że moja Tempra jest awaryjna bo standardowo są w niej problemy z alternatorem.
Ale rozmawiając ze znajomymi okazało się, że Golf III mojego kumpla to super bezawaryjne auto pomimo, że wymienił całego altka na nowego za 500zł, całe przednie zawieszenie za 600zł i do tego lało mu się do środka i auto lekko zaczęło gnić i w końcu je sprzedał.
Ale według niego było OK
Gdyby to był Fiat to już ktoś napisałby, że z tymi usterkami to jest SZROT!!!!!

Od tego czasu twierdzę, że moja Temperka (odpukać) to super fura, przy której "łople" i "łałweje" z tego roku powinny się chować po kątach :lalala:

Usterkowość marki wynika z tego jaką opinię wydają o niej kierowcy!!!!

Poczytaj o Almerze po 2000r jak się pier..... ale to japoniec więc każdy powie, że jest super fura nawet jak wsadzi w takiego złoma 10 tysi!!!!

assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 01-06-2007, 22:19   

Emf, święte słowa,tylko że ja nie bazuje na tym co pisza ludzie,bo gdybym się tego trzymał to nie jeździłbym dzisiaj "sedicivalvole" a uważam,że jest to bardzo fajny samochód i chwała za to,że nie jeżdżą Nimi leszcze co dostaja orgazmu na punkcie :arrow:
Emf napisał/a:
"łopla" i "łałweja" z tego roku
jest nuova Bravo

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-06-2007, 22:26   

Emf napisał/a:
Ale rozmawiając ze znajomymi okazało się, że Golf III mojego kumpla to super bezawaryjne auto pomimo, że wymienił całego altka na nowego za 500zł, całe przednie zawieszenie za 600zł i do tego lało mu się do środka i auto lekko zaczęło gnić i w końcu je sprzedał.
Ale według niego było OK

Czasami trudno wyjść z "ukrycia" i powiedzieć, że VW czy inna "uznana" marka jest zła.

Czy to będzie takie czy inne auto prędzej czy później się popsuje.
A 3/4 opinii o samochodzie buduje właściciel, a nie auto.

Mam znajomego, człowiek wykształcony, pracuje jako prawnik. Ma auto służbowe - Fiata Punto II z silnikiem benzynowym. Szczerzę, to jak widze jako on jeździ, jak mieli sprzęgłem, odpala, że rozrusznik "zgrzyta" - można wymienić dużo innych rzeczy - to serce się kraja. Dla niego wymiana żarówki w aucie to szczyt mechaniki.

Nie ma się co dziwić, osoby taki najczęściej kupują auta które mają wyrobioną opinię i markę. Jak wiadomo taka osoba raczej nie jest biedna, jedzie do serwisu jak mu się byle co stanie z autem. Pakuje w niego kasę i zazwyczaj później wychodzi na to, że wyda dużo, a sam tego "czuć" nie będzie.

Są różne auta, jedne są fajniejsze drugie mniej. Ostatnio pożyczyłem od babci Matrixa (Matiza) i nim jak dla mnie źle się jeździło. Dużo rzeczy mnie denerowało poczynając od odgłosów silnika kończąć na niewygodnych (jak dla mnie) fotelach. Ale to nie powód bym miał sądzić, że to byle jakie auto co się po 5m jazdy rozkracze. Dla innych jest to super auto które by nie zamienili. I to należy docenić.

Tak jak Robert pisał, wpisz w jakiejś wyszukiwarce aut daną kwotę i każ wyszukać wszystko co jest w tej cenie. Możliwe, że coś ciekawego złapiesz.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 18-07-2007, 13:35   

wabot napisał/a:
W tej kasie Audice 80 będzie ciężko znależć w dobrym stanie. Polecam Renault 19, znajomy ma taką, naprawde dobre autko i zreguły dobrze wyposarzone.

Pod warunkiem że nie zajeżdzone. Jedno co moge powiedzieć o R19 :D maja chyba najlepszy klub w polsce 8)

JCB 3CX Contraktor

KRT 

Wysłany: 19-07-2007, 15:26   

Ja se takie zapodam chyba na jakieś pół roku :P

http://moto.allegro.pl/it...omat_klima.html

Hipo 

Wysłany: 19-07-2007, 18:43   

190 to byl wóz nie do zajeżdzenia, szczególnie ropniak 8)

JCB 3CX Contraktor

saigon 

Wysłany: 20-07-2007, 20:11   

Tyle że 190-tek w stanie gabinetowym nie ma wcale!!! Ja swojej babie chciałem zakupić 190 w dieslu i po półtora roku poszukiwań skapitulowałem... Pognite, zajeżdżone, zrupieciałe... pożal się boże. W końcu namówiły mnie na Smarta, i kobita jeździ zapalniczką...Może Golfa III 1.8 na monowtrysku, gaz chodzi cudownie, albo 1.9 GTD-mało pali i nie ma w nim jeszcze tej popieprzonej elektroniki...

Hipo 

Wysłany: 21-07-2007, 18:58   

saigon napisał/a:
.Może Golfa III 1.8 na monowtrysku, gaz chodzi cudownie, albo 1.9 GTD-mało pali i nie ma w nim jeszcze tej popieprzonej elektroniki...

W TDI też nie masz elektroniki poza wersją GT TDI co ma silnik na 110KM. Te TDI w golfach niektóre to jeszcze nawet gaz miały na linke.

JCB 3CX Contraktor

saigon 

Wysłany: 22-07-2007, 17:47   

No właśnie. Wystrzegać się elektroniki.

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 28-07-2007, 21:12   

wabot napisał/a:
Polecam Renault 19, znajomy ma taką, naprawde dobre autko i zreguły dobrze wyposarzone.

A ja odradzam ;D To R19 właśnie zamieniłem na Tipo. Strasznie drogie części zamienne i mimo ocynku dziury w karoserii.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-07-2007, 05:16   

co do auta za 4 t7ys.......

http://www.allegro.pl/ite...bi_1_6_lpg.html :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

opti 

Wysłany: 29-07-2007, 08:18   

Marcin - fiattipo.pl napisał/a:
A ja odradzam ;D To R19 właśnie zamieniłem na Tipo. Strasznie drogie części zamienne i mimo ocynku dziury w karoserii.

mowa.. przyjaciel wlasnie wczoraj w takim R19 malowal tylna klape bo gosciowi gdzies ukradli spojler i prog pod blokiem.. spod auta to jedna sama rdza, progi praktycznie wisza w powietrzu jak to ogladnelismy to zgroza :badgrin:

MupiK 

Wysłany: 29-07-2007, 08:24   

R19 odradzam to raczej nie jest bezawaryjne autko!
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Odpowiedz do tematu