Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CB dobro czy zło wasze opinie
Autor Wiadomość
Karol 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 25-09-2007, 17:15   CB dobro czy zło wasze opinie

http://motoryzacja.interi...od-zaraz,982468
Mam mieszane uczucie co do tego artykułu. Sam jestem użytkownikiem CB. Dla mnie facet dużo o za dużo przesadza.
Chciał bym znać wasze opinie.
     assistance

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-09-2007, 19:09   

Zgadzam się z autorem artykułu.

Nie mam i nie będę miał CB.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 25-09-2007, 19:18   

Popieram również kolegę od artykułu :nietoperz:

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-09-2007, 19:22   

kolega wymienia prawie same wady tego urządzenia a przecież przez CB można sie dowiedzieć o korkach, zapytać o drogę itp.

ja jeździłem za granice (Polska - Anglia) i powiem ze bardzo sie przydaje bo jak np w Niemczech zapytasz kogoś o drogę nie znając języka nie mówiąc o korkach wypadkach czy remontach autostrad
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 25-09-2007, 19:33   

Koleś jest poprostu albo zazdrosny, albo nie jest w stanie pojąć jakie korzyści niesie CB - Wracałem raz z Zakopca i gdyby nie cb w kumpla aucie stał bym 3h w korku na zakopiance.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Karol 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 26-09-2007, 07:31   

Koledzy zgadzam się też z opinią, ale z CB trzeba umieć korzystać
1 był poruszony kłopot wulgaryzmów tak zdarzają się, ale inni posiadacze w tedy reagują
2 Pędzenie z zawrotną prędkością sądzę że z cb czy bez i tak by tyle jechali a pozatym to nie jest wina cb tylko samych ludzi. To tak jakby zakazać używania samochodów które mają więcej mocy niż np. 25KM
Nie sądzę, że problem stanowią urządzenia tylko ludzie, którzy niewłaściwie ich używają.
Pozdrawiam.
     assistance

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-09-2007, 07:52   

Gdyby w realu koles jezdzil duzo tak jak niby twierdzi to by docenil pomoc CB, nie mowie tu o suszarkach, ja osobiscie duzo jezdze i czesto szukam jakis adresow, ulic i CB jest nie oceniona pomoca.. dodatkowo zawsze mozna uzyskac info o objazdach, korkach, wypadkach, ile razy slyszy sie ze na danym km jest wypadej kolego zwolnij albo karetka smiga na sygnalach zrobcie miejsce.. czemu o tym nie wspomnieli?

A wiadome bedzie ze debili nie brakuje na swiecie i dla niektorych CB sluzy tylko po to zeby zapytac jak droga i cisnac w podloge bo przeciez czysto ma..

plaszczyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-09-2007, 10:42   

opti napisał/a:
Gdyby w realu koles jezdzil duzo tak jak niby twierdzi to by docenil pomoc CB, nie mowie tu o suszarkach, ja osobiscie duzo jezdze i czesto szukam jakis adresow, ulic i CB jest nie oceniona pomoca.. dodatkowo zawsze mozna uzyskac info o objazdach, korkach, wypadkach, ile razy slyszy sie ze na danym km jest wypadej kolego zwolnij albo karetka smiga na sygnalach zrobcie miejsce.. czemu o tym nie wspomnieli?

Zgadzam się z tym. Sam mam CB radio i będę miał. Jeżdżąc po naszym pięknym kraju a raczej po mniej pięknych drogach, których oznakowanie ma wiele do życzenia bardzo się przydaje.

Hipo 

Wysłany: 26-09-2007, 17:35   

CB ma tyle samo zalet co i wad. Nie rozumiem tylko czemu robi się z tego urządzenia narzędzie szatana ? czy to CB ciśnie komuś gaz w podłoge ? Kto nie używał radia do pracy ten nie wie jak pomocne moze być. Fakt jest faktem że od kiedy nie ma obowiązku rejestracji i opłacania radyjka to zrobiło sie takie gówno w eterze że w pale się nie miesci. Ale to jeszcze można jakoś przeżyć.

JCB 3CX Contraktor

grabarz 

Wysłany: 26-09-2007, 20:42   

Hipo napisał/a:
Nie rozumiem tylko czemu robi się z tego urządzenia narzędzie szatana ?
bo zawsze cza się czegoś czepić :lalala: :badgrin:

Jacacenty 

Wysłany: 26-09-2007, 21:36   

Wszystko się zgadza, ale...

Jak już daaawno pisałem, CB stało się gadżetem, jak wunderbaum, zenony-ksenony, czy inne spoilery - do kupienia w tuningszopie. Od lat go używam i stwierdzam z całą stanowczością, że za dużo dresików i przedstawicieli je posiada. Co gorsza nie umie z nich korzystać. Przykry jest widok gąszczu bacików i głuszy w eterze, a przez spopularyzowanie radia w osobówkach do tego właśnie doszło. Traktuję je jako narzędzie w pracy, bo do tego mi służy.

Jestem za wydaniem pewnych obostrzeń, co do posiadania i używania w osobówkach (jak ma to miejsce np. w Niemczech).

Nad zaletami nie będę się rozwodził, przychylam się ku dobremu.

Hipo 

Wysłany: 27-09-2007, 11:41   

Jacacenty, myślę że nadal powinien być obowiązek rejestracji każdego radia tak jak to było jeszcze w 2005r bodajże. Wtedy nie było takiego syfu jak obecnie bo trzebabyło zapłacić dodatkowo, fatygować się do urzędu i wielu takich cwaniaczków by porezygnowało.

JCB 3CX Contraktor

plaszczyk 

Wysłany: 27-09-2007, 11:52   

Jacacenty napisał/a:
Przykry jest widok gąszczu bacików i głuszy w eterze, a przez spopularyzowanie radia w osobówkach do tego właśnie doszło. Traktuję je jako narzędzie w pracy, bo do tego mi służy.

Ja jeżdżę właśnie małym, ale CB używam właśnie w pracy i jak mogę pomagam innym. Fakt byłem świadkiem rozmowy na stacji dwóch przedstawicieli chwalących się, że teraz dzięki CB szybciej może GONIĆ. Więc jest racja, że nie wszyscy do końca wiedzą do czego ma służyć radio CB!!! I też jestem za wydaniem pewnych obostrzeń!!!

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-09-2007, 17:31   

plaszczyk napisał/a:
I też jestem za wydaniem pewnych obostrzeń!!!

popieram

pełno słychać takiego typu stwierdzeń

ale wystarczy wyjechać za granice przełączyć na 28 i już tego nie ma, bo chłopaki którzy "używają" CB tam nie jeżdżą no bo niby po co???
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-09-2007, 16:51   

zakazac Cb bo jakis idiota sypie 100 przez wies?hmm....mam lepsze rozwiazanie zakazac jezdzenia wogóle.....przecie kazdy moze sypac 150 bo tyle wyciaga...bzdety

CB radio nie powstalo jako gadzet dla debili,dzis radio moze mniec byle burak,i kazdy moze je kupci na targu,gieldzie komisie...ect.kiedy ja zaczynalem przygode z Cb( w 1992) na posiadanie i urzywanie tego cuda trzeba bylo miec zezwolenie...nie bylo burakow,debili itp a wszelkie przejawy chamstwa byly mocno tempione,niestety po wejsciu do mumi europejskiej wszystko sie zmienilo:(

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

unknown 

Wysłany: 28-09-2007, 19:16   

przeczytałem tekst i gościu i ma rację i nie ma; po prostu nie można generalizować; zdarzają się palantatory które kupiły se jakieś si-bi i faktycznie są najcwańszy nagle, ale są też normalnie ludzie, którzy 'etykę' CB znają lub chcą poznać przed używaniem radyjka i nie uważają tego za jedynie ochraniacz przed kontrolami (oczywiście w 100% nigdy nie będzie skuteczny), nie wariują na drogach i nie klną tylko w eter; podobnie czy ktoś ma szybkie nówkę auto czy starego złoma to różni kierowcy się zdarzają; także wśród nagminnie się spieszących są i tacy, którzy mają rozważne bariery (choćby wspomniane nie przelatywanie 2 paczki koło szkoły czy na zakręcie, wzniesieniu, przed przejściami etc tylko zwolnią) a i są tacy którzy depną i tratują wszystko do czasu...

wszystko jest dla ludzi; zakazać sprzedaży noży może? taa....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu