Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Prawo jazdy od 10 stycznia
Autor Wiadomość
Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2005, 07:34   Prawo jazdy od 10 stycznia

Prawo jazdy - od 10 stycznia nowe zasady egzaminów
"Życie Warszawy": Nowe przepisy szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców wreszcie zostały ostatecznie zaakceptowane przez rząd.
Po kilku miesiącach konsultacji międzyresortowych minister infrastruktury Krzysztof Opawski podpisał rozporządzenie o kierujących pojazdami.

Od 10 stycznia będziemy zdawać egzaminy według nowych zasad. Zmienia się bardzo wiele. Po pierwsze, liczba manewrów na placu zostaje ograniczona do dwóch. Będziemy zdawać jazdę przodem i tyłem po łuku (przy czym szerokość łuku zwiększa się z 2,5 m do 3 m, więc będzie łatwiej). Trzeba będzie zaliczyć również podjazd pod górkę. Reszta manewrów - parkowanie równolegle przodem i parkowanie tyłem w tzw. kopercie będzie wykonywane podczas jazdy po mieście - dodaje gazeta.

Tym samym umiejętność wykonywania tych manewrów od 10 stycznia egzaminatorzy będą sprawdzać nie na placach manewrowych, a na parkingach ogólnodostępnych. Także od stycznia w autach egzaminacyjnych zostaną zamontowane kamery, które będą rejestrować cały przebieg egzaminu. Mają być zabezpieczeniem przed przekupnymi egzaminatorami, a nagranie będzie ewentualnym dowodem błędów popełnionych przez zdających.

Zmieniają się też zasady szkolenia kandydatów na kierowców. W ramach zajęć teoretycznych będą cztery godziny wykładów z zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej (dzisiaj najczęściej jest to jedna godzina zajęć). Podczas szkolenia praktycznego niezbędne będzie zaliczenie dwóch godzin jazdy w warunkach nocnych i czterech po drodze szybkiego ruchu z prędkością ponad 70 km na godzinę - pisze "Życie Warszawy".

I co Wy na to koleżanki i koledzy ... ja już auta nie zaparkuję na parkingu ogólnodostępnym ... co kolwiek to znaczy i gdziekolwiek się znajduje [-( ;)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-10-2005, 08:03   

Wlasnie to samo sobie pomyslalem. Ze beda wpadac Lki na parkingi przy duzych S/Hipermarketach i krazyc miedzy autami.

Co do reszty przepisow =D>
Skonczy sie durne jezdzenie po placu! Łuk, podjazd pod gorke to chyba kazdy zda.

madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-10-2005, 08:13   

łuk był zawsze najgorszy :)
a poza tym śmieszą mnie (osobiście) zajęcia teoretyczne, które u mnie wyglądały na podpisaniu list obecności na koniec kursu i odebraniu testów do wykucia ich na pamięć:test nr 3 pkt.5 odp.b i a
taka rzeczywistość u mnie była

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-10-2005, 08:47   

madzia napisał/a:
taka rzeczywistość u mnie była
. No to wyrazy współczucia Madziu. Gdy ja robiłem prawko (1996) to instruktor tłumaczył nam absolutnie wszystko o co zapytaliśmy. Podczas "zajęć" rozwiązywaliśmy testy - nie kując na pamięć, ale na zasadzie wyjaśniania kwestii niezrozumiałych oraz błędów. Ponadto (moim zdaniem) jazda po łuku to był jeden z najprostszych manewrów. Najgorsza była tzw. Zatoczka.
A co do nowych przepisów - to ja chyba również ograniczę parkowanie w miejscach "publicznych" do niezbędnego minimum.... Poza tym to chyba będzie ciut niesprawiedliwe. Jednemu egzaminowanemu będą kazali zmieścić się "na styk" między dwoma gangsta beemkami, a drugi będzie miał fuxa i będzie miał pół parkingu dla siebie.... Nierówne szanse jak by na to nie spojrzeć.
     assistance

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-10-2005, 10:58   

A ja się nie martwie egzamin już za mną (02.09.2005r.):D: i się ciesze

assistance

Odpowiedz do tematu