Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtryskiwacz 1.4
Autor Wiadomość
arti 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-10-2008, 20:12   Wtryskiwacz 1.4

Witam!
Po wielu testach doszedłem do rozwiązania problemu gaśnięcia i braku mocy na benzynie po przełączeniu na gaz. Wtrysk nie chce wystartować, tzn jak zresetuje wszystko to się załącza a po przełączeniu na gaz i przejechaniu kilku kilometrów na gazie nie chce się załączyć. Pracuje z przerwami.
Stąd moje pytanie: Czy da się wymienić wtryskiwacz? A jeżeli się da to jak go wymontować samemu?
     assistance

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-10-2008, 20:25   

arti, jeśli chodzi ci o wtrysk paliwa w silniku 1.4 to jest on pod plastikową obudową dolotu powietrza i zdejmuje się go odkręcając 4 śruby kluczem imbusowym które są wewnątrz wtrysku (przynajmniej tak jest we wtrysku bosch) Akurat wyjmowałem ze swojego tipka i leży teraz w piwnicy.

arti 

Wysłany: 05-10-2008, 20:31   

Chodzi o to do czego dochodzą kabelki, patrząc od przodu auta to znajduje się on tuż za takim plastikowym "jajem"?
Da rade kupić nowy czy trzeba dać do jakiegoś czyszczenia ultradźwiękowego?
     assistance

Sucre79 

Wysłany: 05-10-2008, 20:33   

arti napisał/a:
plastikowym "jajem"

chodzi ci o podstawkę do wtrysku LPG?

** Dodano: 05-10-2008, 21:34 **
może ci gdzieś puszcza lewe powietrze i dlatego masz problem z przełączeniem na PB

koszt wymiany to jakieś 30 zł z tego co słyszałem ale nie wiem czy to o to chodzi. daj fotki jak możesz

arti 

Wysłany: 05-10-2008, 20:47   

assistance

Sucre79 

Wysłany: 05-10-2008, 20:52   

chyba jakiś pływak lub rozpylacz benzinki ale nie jestem pewien.

Świstak 

Wysłany: 05-10-2008, 22:32   

to takie jajo czarne na górze to wtrysk a to z boku to nie mam pojęcia. odpal sobie go na Pb zdejmij filtr i dodaj gazu ;) jak zobaczysz skąd leci "mgiełka" rozpylonej benzyny to tam jest dysza wtryskiwacza ;)
     assistance   Moneta

Przemek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-10-2008, 07:50   

A instalacje gazową masz od dawna? To mi wygląda na problem z emulacją sondy lambda na gazie i komputer benzynowy łapie błędy. Skoro po resecie jest ok a p przejechaniu kilku kilometrów jużsięnieda jeździć. Emulacja w fiatach powinna być ustawiona na "masę",a nie na emulację prostokątną czyli "0,2-0,8V". Przy takiej emulacji mapy wtrysków się rozjeżdzają. Sam jakiś czas temu to przerabiałem. Kupiłem samochód z gazem i kompem w którym ta emulacja padła. Musiałem założyć zewnętrzny emulator. Na djagnostyce komputerowej na gazie zgłaszało błąd brak styku na masę na sondzie lambda.Myślę że pomogłem. Pozdrawaiam :lol:

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-10-2008, 13:35   

Arti, na fotce, to co zaznaczyłeś jako wtryskiwacz jest regulatorem ciśnienia paliwa, a pod czarną kopułka jest wtryskiwacz.
Oczywiście sam wtryskiwacz da się wymienić, wystarczy odkręcić czarną kopułkę a sam wtryskiwacz siedzi na wcisk i wystarczy go odpowiednio mocno wyciągnąć.
Problemem może być kupno wtryskiwacza, raczej sprzedawana są kompletne wtryski.

Moneta

Świstak 

Wysłany: 06-10-2008, 13:58   

nie koniecznie kompletne, mi koleszka powiedział w sklepie za sam wtrysk boscha z kablami jakimiś (pewnie do czujników i kompa) 150 PLN bez całej obudowy tej okrągłej
     assistance   Moneta

Arkady1s 

Wysłany: 06-10-2008, 14:32   

Wymień sondę lambda albo kup nowy emulator zamiast niej. Miałem to samo ale po odpięciu sondy i wpięciu emulatora lata jak szalony. Żadnych problemów z gazem ani z benzyną. Wtrysk pewnie masz dobry tylko komputer zgłupiał do reszty.

arti 

Wysłany: 06-10-2008, 20:40   

Panowie dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi.
Mam instalacje Bingo w którą niby jest wbudowany emulator (tak mi się przynajmniej wydaje), choć nie wiem jak jest ustawiona emulacja sondy, czy to jest przebieg czy na masę. z tym to muszę jechać do gazownika. Dziwi mnie tylko to że jak zaglądam pod wtryskiwacz to prawie w ogóle nie rozpyla mi benzyny, jest prawie sucho, jak zresetuje kompa to tak jakby daje za dużo i zalewa się. Nie wiem czy to na pewno rozjeżdżające się mapy wtrysku bo ostatnio jak go testowałem to po kilku kilometrach na gazie nie chciał już jechać na benzynie ale gdy go zgasiłem i odpaliłem to zaskoczył i normalnie dało się jechać, czyli wtrysk raz zaskakuje raz nie. I jeszcze jedno na takim zepsutym wtrysku daje rade jechać jak się rytmicznie wciska i puszcza gaz. W momencie wciskania gazu dusi się a jak się puszcza to przyśpiesza. Dziwne.
Dla zainteresowanych to w necie znalazłem takie coś:
http://boschserviceweber.pl/boschparts/9/opis.htm
     assistance

Arkady1s 

Wysłany: 07-10-2008, 06:59   

reset kompa, emulator raczej ci nie działa a sonda zdechła.

ARCTIC 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-10-2008, 07:58   

arti napisał/a:
na takim zepsutym wtrysku daje rade jechać jak się rytmicznie wciska i puszcza gaz. W momencie wciskania gazu dusi się a jak się puszcza to przyśpiesza. Dziwne.

Dokałdnie tak samo jest u mnie (na PB-niemam gazu).Wymieniłem wtryskiwacz i NIE pomogło. Walczę już z moim Tipo od dwóch tygodni.
Wczoraj wymontowałem zbiornik. Proszę o odpowiedzi/podpowiedzi w moim temacie:
http://forum.tempra.org/t...cie-vt13128.htm

arti 

Wysłany: 12-10-2008, 20:46   

Odgrzeje swój temat:)
Panowie problem na pewno nie jest w emulatorze ani sondzie. Dziś normalnie go odpaliłem i normalnie pojechałem na benzynie. Nie resetowałem ani niczego nie ruszałem i mogłem jeździć na PB. Dziwne jest to, baaaaardzo.
Pewnie jutro już nieda rady na PB. Rozebrałem wszystko i obserwowałem wtryskiwacz. Z nim też jest wszystko ok.
Pamiętam że jak nie miałem LPG to też wystąpił ten problem ale po kilku dniach minął i samochód więcej mi nie nawalał.
Więc mniemam że niema to nic wspólnego z instalacją LPG. Gdybym miał uszkodzoną sonde to samochód by jeździł, ale paliłby dużo.
W ostatnim czasie wymianiałem Czujniki temperatury, kable, świece, kopułke filtr paliwa, no i alternator. I właśnie po wymianie alternatora zaczął nawalać. Może to ma coś wspólnego z napięciem albo natężeniem pradu w instalacji?
     assistance

Odpowiedz do tematu