|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zmiana sterownika szyb - domykanie szyb |
Autor |
Wiadomość |
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-05-2012, 15:18 Zmiana sterownika szyb - domykanie szyb
|
|
|
Witam dziś zapodałem sobie czerwoną czyli najbardziej wypasioną centralkę elektrycznych szyb i zonk ... nie działa ... czytałem na forum parę postów ale nic one nie wnoszą konkretnego poza tym jak zamontować alarm i takie tam.Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak to zrobić żeby to działało ? wcześniej oryginalna centralka była koloru białego proszę o podpowiedź |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
|
Wysłany: 11-05-2012, 15:26
|
|
|
dziwna sprawa robertRK, ja u siebie przekładałem wszystkie 3 kolory centralek i nie miałem żadnego problemu. może dali Ci padniętą centralkę? albo padł bezpiecznik? Nie widzę innej możliwości. Jak masz czas to podjedź do mnie dziś wieczorem albo jutro rano to można sprawdzić u mnie, bo też mam czerwoną i chyba jeszcze dwie białe |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
robertRK
|
Wysłany: 14-05-2012, 07:54
|
|
|
Napisałem Ci sms-ka. |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-05-2012, 22:36
|
|
|
Przypadkiem stalem sie posiadaczem czerwonej centralki od tempry-u siebie mam biala w tipo.Dzis zamienialem i jedyna roznica jaka zauwazylem to to ze szyba pasazera z czerwona centralka ma wylacznik przeciazeniowy a z biala nie ma.Jak ma niby dzialac to domykanie szyb?Zauwazylem jeszcze ze w temprze byl jeden przewod wiecej przy malej srodkowej kostce-czarno-fioletowy ktorego w tipo nie ma. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
|
Wysłany: 15-05-2012, 09:17
|
|
|
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że domykanie szyb wykorzystuje zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. Zamek centralny wysyła kilku sekundowy sygnał do sterownka szyb a przeciążeniowka go wyłącza gdy szyba jest już domknięta. Stąd w temprze jeden kabel więcej ponieważ na ogół miały lepsze wyposażenie niż tipo i moze właśnie do tego był wykorzystany. |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-05-2012, 15:59
|
|
|
brynol69, podlaczalem do tego przewodu wolnego plus a pozniej minus i nic sie nie dzieje.Wiesz moze cos wiecej na ten temat?Czy z tym domykaniem szyb to rzeczywiscie prawda?Chetnie bym to zrobil i u siebie ale jak? |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 15-05-2012, 18:47
|
|
|
Domykanie* działa tylko przy włączonym zapłonie (chyba, że ktoś sobie to zmodyfikuje) i tylko dla szyby kierowcy. Nie było takiej fabrycznej opcji, żeby działało domykanie przy zamknięciu auta.
Domykanie** można zrobić na timerze (impuls np. 30s), który wysteruje moduł el. szyb na zamykanie po dostaniu sygnału z zamknięcia centralnego.
* oryginalne FIATowskie
** pewnie myślimy o domykaniu znanym np. z Opla? |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
robertRK
|
Wysłany: 27-05-2012, 08:58
|
|
|
Myślałem o takim domykaniu szyb : mam uchyloną szybę wysiadam z auta zamykam drzwi zamykam auto centralnym i szyby z przodu się domykają.Nadmienie ze taki patenet działa we Fiacie Marea
** Dodano: 27-05-2012, 09:59 **
Wystarczy wsadzić kluczyk do zamka przekręcić do pozycji zamknięte i chwilę go tak przytrzymać.Patrzyłem na schemat T/T i faktycznie przy instalacji w Temprze jest 1 dodatkowy kabelek którego nie ma w Tipo ... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2012, 11:11
|
|
|
Domykanie było tylko takie, że wciskałeś guzik i szyba sama szła do góry lub na dół. Nie było czegoś takiego, jak domykanie kluczykiem (że wysiądziesz, klikniesz CZ i szyby pójdą w górę). Ja w Temprze zamontowałem czerwony sterownik i do dzisiaj to chodzi Wieprz napisał/a: | Domykanie* działa tylko przy włączonym zapłonie (chyba, że ktoś sobie to zmodyfikuje) i tylko dla szyby kierowcy. |
Na sterowniku są 2 wejścia sterujące. Jedno to od zapłonu, a drugie to od otwartych drzwi. Zatem jak wyłączyłeś zapłon to szyby "gasły", ale jak już otworzyłeś drzwi to aktywowały się Sposób na oszukanie to podanie minusa na ten pin od drzwi i wtedy szybki będą w stanie czuwania cały czas.
Ja tak zrobiłem, parę lat chodzi to i zero problemów. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
robertRK
|
Wysłany: 27-05-2012, 15:14
|
|
|
Aha czyli jak dobrze rozumiem to do tego wolnego pinu w czerwonej centralce wystarczy podać masę i wtedy przy otwartych drzwiach bedą mi szybki działać bo jak nba razie działają mi tylko przy włączonym zapłonie |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-05-2012, 07:59
|
|
|
Tak, zajrzyj do schematów lub poszukaj na forum opisu tego sterownika. Kiedyś wrzuciłem foto okroszone opisem. Z tego co pamiętam na jednym wejściu sterującym jest minus (ten od drzwi) a na drugim wchodzi plus (ten od zapłonu). Najlepiej podać stały minus na wejście od czujnika drzwi i wtedy sterownik będzie cały czas działał. Tak naprawdę zasilana jest tylko elektronika, która w tym trybie pobiera mało prądu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|