Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciemna deska w Tipo
Autor Wiadomość
Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-05-2007, 16:02   Ciemna deska w Tipo

Witam.
Deska analog z 1,9TD, sprawdzałem wszystkie żaróweczki, niby wszystko jest OK i świeci jak nalezy ale deska jest strasznie ciemna. Wczesniej na desce bez obrotka oryginalnej wszystko było w miare czytelne, a teraz odczytanie czegokolwiek z boku ( temperatura, wskaznik turbo, czasomierz czy manometr od ciśnienia oleju) graniczy z cudem. Trzeba nieźle wytężać wzrok żeby cokolwiek zobaczyć.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? nie chce odrazu wymieniać żarówek na jakieś smieszne diody ale czytelna deska przydałaby sie.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-05-2007, 20:21   

może masz styki żarówek skorodowane jakie i/lub kabelki, stąd 'spawa' i słabiej świecą jak się tworzy opór? a nie masz przypadkiem gdzieś regulacji jakiejś jasności deski ;P ?

jeszcze bardziej kosmiczna opcja - mi jak się przepaliła żaróweczka wieczorem i się zirytowałem to tak z piąstki lekko... i zaczęła świecić (zaspawała ;D ) jeszcze jaśniej (strzepało się widać włókno) a potem ciemniej i ciemno... może masz jakieś 'prawie spalone' ;D tak czy inaczej musisz rozebrać i wpierw zmierzyć napięcie, bo może za niskie bo gdzieś zej jakości styk, kabelki albo jakaś dorobiona regulacja jasności?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hipo 

Wysłany: 05-05-2007, 10:29   

Regulacji jasności nie ma napewno dorabianej żadnej, wszystko jest oryginał, co do napięcia to rzeczywiscie nie pomyślałem o tym bo mogłem to zrobić jak miałem deske zdemontowaną.

No ale nic, przy następnej okazji sprawdze i napisze co i jak.

JCB 3CX Contraktor

opti 

Wysłany: 14-05-2007, 16:26   

mi dzisiaj przyjechal digital z 1.9td i zapialem juz to na auto sprawdzic czy wszystko gra no i okazuje sie ze tek podswietlanie to anemiczne jest, jest ustawione na max na regulacji ale odbiega i to bardzo od poprzedniego digitala ktorego fabrycznie mialem wsadzonego... juz zdazylem powymieniac wszystkie zaroweczki na nowe.. pewnie trzeba bedzie doprowadzic dodatkowa mase do deski albo dodatkowy + na wejscie tak jak to zrobil george bo tez mu swirowalo podswietlenie po tym jak zalozyl digitala z 1.9td.. ale chociaz tyle ze na tym digitalu z 1.9td dziala mi kasowanie tripu dziennego bo na poprzedniej desce nie smigalo no i trzeba bylo nie lada sily podczas naciskania w guziczek od regulacji podswietlenia.. tutaj wszysko miodzio smiga ;)

Hipo 

Wysłany: 14-05-2007, 19:18   

opti, a jak tam z obrotkiem? podlaczyłeś ?

JCB 3CX Contraktor

opti 

Wysłany: 14-05-2007, 19:23   

Hipo, jeszcze nie, narazie dzisiaj przymiarke deski zrobilem, wszystko gra, czujniki, przebieg km itp tylko jak juz bedziemy montowac czujnik obrotow w skrzyni to zajmiemy sie tym podswietleniem.. moze na tygodniu cos bedziemy dzialac z przyjacielem, bo odrazu do wymiany jest przegub zew. lewy, koncowki drazkow kieroczniczych.. czekam narazie na georga na dokladne info podlaczenia czujnika do deski i dzialamy ;)

Hipo 

Wysłany: 14-05-2007, 19:36   

Bo w zasadzie to ja mimo ze mam analoga to podobną operacje musze przeprowadzić, tyle ze mi pozostaje tylko przeprowadzenie kabelka :D

JCB 3CX Contraktor

opti 

Wysłany: 16-05-2007, 05:20   

temat ciemnej deski zostal juz rozwiazany.. kolega george stwierdzil ze wyswietlacze nadaja sie do czyszczenia i pyknal mi szczegolowa instrukcje czysczenia digitala bo george na digitalach juz zjadl zeby :prayer: zabralem sie za deske w nocy po 24tej z poniedzialku na wtorek i zeszlo mi do samego rana bo do 6tej.. ale deska swieci pieknie, jeszcze takiego podswietlania na digitalu na oczy nie widzialem :food: ale wszystko nie moze byc zbyt piekne bo jak przyjechala deska to byla taka malutka plama na wyswietlaczu od obrotomierza teraz wyswietlacz wylal i plama jest na 30% wyswietlacza.. :sciana: karwa najbardziej chodzilo mi o obrotka wlasnie to musial pasc, ze tez nie padl wyswietlacz od predkosci to bym zmienil ze swojej starej deski :red_kartka:

Hipo 

Wysłany: 23-05-2007, 19:47   

Analoga rozjaśniłem, efekt prezentuje się następująco a koszt wykonania wyniósł mnie zero złotych polskich :D

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu