Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo - nie odpala na benzynie
Autor Wiadomość
Landmen 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 25-10-2009, 20:41   Tipo - nie odpala na benzynie

Witam

Jak w temacie nie odpala na benzynie, nowa pompka paliwa, paliwo dochodzi do wtrysku, za pierwszym kręceniem jakby chciał zaskoczyć i koniec. Brak ładowania - kontrolka zapala się już na 2500 obr. W zeszłym tygodniu zamontowano starą pompkę trochę na niej chodził ale bardzo kulawo ( falowanie na jałowym szarpanie przy przyśpieszaniu, gasł po puszczeniu nogi z gazu nie dało się jeżdzić na benzynie ). W piątek przestał całkiem palić na paliwie więc wstawiłem nową pompkę i dalej nic. Na gazie chodzi dobrze pod warunkiem że nie spada napięcie na skutek braku ładowania, wtedy trochę podnosi wolne obroty. dlaczego nie chodzi na benzynie ? Co się dzieje z alternatorem, ze czasem chodzi dobrze ale przeważnie kompletnie nie ładuje - kompletnie rozładowuje akumulator.? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Landmen

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-10-2009, 21:56   

To ze paliwo dochodzi do wtrysku o niczym jeszcze nie znaczy sprawdz pod jakim cisnieniem pompa podaje benzyne moze przewod gdzies uszkodzony albo czas wymienic wtrysk a co do ladowania posprawdzaj kable przy alternatorze moze ktorys nie laczy jak nalezy i wyczesc wszytskie masy czasem zasniedzieja i nie lacza i sie dzieja cyrki
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-10-2009, 15:34   

Landmen, co do pracy silnika na benzynie trzeba by było posprawdzać w pierwszej kolejności CPP i silnik krokowy. Jedno i drugie może powodować problemy z pracą na jałowym, ale jeśli chodzi o problem z odpaleniem to bym obstawiał CPP. Oczywiście, jeśli paliwo przez wtrysk jest podawane bez problemów.

Co do ładowania. Po pierwsze sprawdź połączenie przewodów. Po drugie - sprawdź miernikiem ładowanie. Kiedy ma około 14V, a kiedy nie. Sprawdź, czy pasek na alternatorze się nie ślizga. Jeśli w ten sposób nic nie wskórasz, wymień regulator napięcia (koszt około 30-40zł)

Poza tym oba problemy były opisywane wielokrotnie na forum, więc warto po prostu POSZUKAĆ!!!
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Landmen 

Wysłany: 27-10-2009, 22:12   Tipo-szaleje na benzynie

Witam

Dzięki za wasze sugestie. Jeżeli chodzi o ładowanie to był winny regulator napięcia, wymieniłem i jak ręką odjął. Co ciekawe dzisiaj zaczął odpalać na benzynie, nastawiłem przęł.gazu na utomat i odpalił na benzynie, byłem tym mile zaskoczony. Pozwoliłem silnikowi dojść do pełnego nagrzania w nadziei ze będzie pracował równo, niestety tak jak wcześniej po lekkim przygazowaniu gasnie w ogóle nie trzyma obrotów na jałowym( faluje ). Jak się rozpedzam na gazie i przełączam na Pb to strasznie szarpie ale się rozpędza, jak puszczę gaz to obroty błyskawicznie spadają do zera i gaśnie. Dodam tylko że zaczyna falować na Pb gdy osiągnie 90 stopni. Kompa resetowałem już chyba z dziesięć razy. Przy właczonym silniku jak odepnę krokowy to nic się nie zmienia. Czy to normalne ?

Pozdrawiam
Landmen

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-10-2009, 23:53   

odlacz sonde lambda i wtedy tak przetestuj powinno pomuc mialem podobnie jak silnik sie rozgrzal to gasl i szarpal gazu wtedy nie mialem to nie moglem sprawdzic jak na lpg jezdzi a winna wszystkiemu byla sonda lambda
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 28-10-2009, 10:03   

Landmen napisał/a:
Przy właczonym silniku jak odepnę krokowy to nic się nie zmienia. Czy to normalne ?
dlatego pisałem Ci o sprawdzeniu krokowca. Powinno dać się słyszeć zmiany w pracy silnika po odłączeniu krokowca.
Włącz zapłon (nie zapalaj silnika), odchyl przepustnicę i dotykając tego grzybka w krokowym sprawdź jak reaguje. Czy się wysówa i chowa, czy nie ma reakcji. Może też być tak, że reaguje ale za słabo.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Landmen 

Wysłany: 28-10-2009, 21:21   Tipo- nie odpalał na benzynie

Witam

Dzisiaj z wasza pomocą oraz po krótkiej wizycie u znajomego mechanika zdiagnozowałem przyczynę. Otóż podejrzewając silnik krokowy pojechałem na Autoszrot i podłączyłem krokowca i okazało się ze też nie reaguje. Wiec coś mnie tchnęło żeby przyjrzeć się przewodom przy konektorze, i co się okazało ? Urwane dwa kabelki !!! Jak miało chodzić. Naprawiłem usterkę i teraz chodzi jak talala, aż miło. Ale mam jeszcze jeden problem do usunięcia, mianowicie chodzi o wycieraczki które na wolnym przełożeniu zacinają sie i z trudem wracają na swoje miejsce. Na szybkich obrotach działają normalnie.Gdzie tkwi przyczyna tego stanu rzeczy ?

Pozdrawiam
Landmen

ciechu 

Wysłany: 28-10-2009, 23:22   

Landmen napisał/a:
Ale mam jeszcze jeden problem do usunięcia, mianowicie chodzi o wycieraczki które na wolnym przełożeniu zacinają sie i z trudem wracają na swoje miejsce. Na szybkich obrotach działają normalnie.Gdzie tkwi przyczyna tego stanu rzeczy ?
z całym szacunkiem... użyj opcji "SZUKAJ" !!!
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu