|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana wydechu... |
Autor |
Wiadomość |
bloku
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-05-2006, 09:40 Wymiana wydechu...
|
|
|
Mam mały problem i jednocześnie wiele przemyśleń. Problem tkwi w tym że w jednym z tłumików (bodajże środkowy) coś w środku lata...jakis metal. Domyślam się że jego życie chyli się ku końcowi i poprostu to co tłumi "skończyło " się. Dlatego moje pytanie:
Czy jak wymienie środkowy tłumik na zwykłą przelotówkę to jakie bedą tego efekty...czy będzie głośniejszy, czy straci moc...? |
_________________ /F/I/A/T/ Tipo 1.4 S 1992r.(159A2) 78 KM
LPG Lovato,
Audio: JVC MP3, 2x250W SONY, 2x120 Hertz,
Citroen Saxo VAN(!) - służbowy... |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 30-05-2006, 09:54
|
|
|
Mocy nie powinien stracić, a głośniejszy będzie bo zawsze to jeden tłumik w plecy. To co ci lata to moze rdza. Ja sam mam końcowy tłumik do wymiany bo też mi coś "lata" w środku takie jakby milion kawałeczków, ale to wina tego że ten tłumik jest jeszcze od pozątku a narazie brak czasu i pieniędzy żeby go zmienić. |
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-05-2006, 12:43
|
|
|
Umnie też srodkowy był do wymiany ale ja zastąpiłem cały wydech i wstawiłem sportowy.
Żadnej rużnicy w mocy nie ma. A jeżeli już to napewno nie mniej.
TEMPRAWG już go widział i słyszał. |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-05-2006, 14:51 Re: Wymiana wydechu...
|
|
|
bloku napisał/a: | Czy jak wymienie środkowy tłumik na zwykłą przelotówkę to jakie bedą tego efekty...czy będzie głośniejszy, czy straci moc...? |
A moze kat sie posypal i zostal w srodkowym? Co do zamiany na przelotowke. Duzo glosniej nie bedzie, nie zwariujesz od tego na trasie. |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
bloku
|
Wysłany: 31-05-2006, 08:17
|
|
|
Akurat tylni mam orginał i odziwo jest jeszcze zdrowy. Srodkowy tez jest od urodzenia ale nie wytrzymal. Bede musial go wymienic ...a katalizatora nie mialem w tym aucie... Ale dzieki za podpowiedz. |
_________________ /F/I/A/T/ Tipo 1.4 S 1992r.(159A2) 78 KM
LPG Lovato,
Audio: JVC MP3, 2x250W SONY, 2x120 Hertz,
Citroen Saxo VAN(!) - służbowy... |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 31-05-2006, 08:51
|
|
|
jak wstawisz sobie zamiast srodkowego zwykla rure (najlepiej takiej samej srdnicy jak caly wydech ma) to bedzie lekko glosniejszy.
chałas to się zacznie jak bedziesz mial tą rurke i zacznie ci się sypac tlumik koncowy, dla jednych to COOOLLLl i wogule super czad bajer jezzy a dla innych to syf niedowytrzymania bo po pewnym czasie poprostu łeb boli. Pozatym komfot jazdy spada, u mnie przy 3500obr na trasie nie mozna bylo się normalnie dogadac w aucie a nawet rozmawiac przez telefon bo nic nie dalo sie uslyszec. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 11:50
|
|
|
Tak przy okazji podłączę się pod temat. Strzeliła mi rura na pierwszym zgięciu przed końcowym tłumikiem . Po prostu ją scięło na kolanie prawdopodobnie o coś zaczepiłem podczas jazdy .Da się toto pospawać? |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
Mati_Tipo
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-05-2006, 13:41
|
|
|
Zastanawiam się nad wycienciem starego zardzewiałego tumnika srodkowego i wstawieniem strumiennicy:
http://moto.allegro.pl/sh...?item=105468214
Ciekawe jakie będą efekty. Ma ktos takie cos może? |
_________________ Fiat Tipo 1994 r. 1,7 diesel
|
|
|
|
|
lincoln_
|
Wysłany: 31-05-2006, 16:38
|
|
|
Mati_Tipo napisał/a: |
Ciekawe jakie będą efekty. Ma ktos takie cos może? |
Jesli chcesz inny odglos wydechu - kup strume. Jesli chcesz miec po prostu cos zamiast puszki starej - wspawaj rure. Struma nic nie daje, no daje ale nie taka za 39zl... By byla jakas poprawa pracy silnika to na strume musialbys wydac z 300zl. |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 31-05-2006, 22:44
|
|
|
zeby montowac strumiennice taka porządną to trzeba tak na porzadnie zmienic cały układ wydechowy od kolktora do koncowego tlumika , ale nei samemu tylko w porządnej firmie tuningowej i napewno za 50zł wybiją z głowy pomysl kazdemu kto co chce strumiennice montowac
jak przeczytałem komentarze z tej aukcji podanej powyrzej to mi się śmia chciało:
"Strumienica super , naprawde dziala , miałem pusty katalizator myslalem że to od katalizatora jest silniejszy ale ta strumienica naprawde dziala polecam wszystkim !!!!"
ciekawe kiedy zacznie mu się silnik pierdzielic po usunieciu katalizatora.
ja bym bardzie skłonny do montarzu kolektora wydechowego 4-2-1 i pozostawieniu seryjnego wydechu |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
lincoln_
|
Wysłany: 31-05-2006, 23:40
|
|
|
> ciekawe kiedy zacznie mu się silnik pierdzielic po usunieciu katalizatora
Zalezy gdzie mial sonde, jesli tak jak w tipo (przed katem) to nic mu nie grozi, jedynie otoczeniu:)
No a jak juz 4-1 zmieniac kolektor to najlepiej tez i wydech zrobic pod pojemnosc, by poczuc minimalne zmiany. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|