|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś rzęzi w skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
forest666
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 134 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-05-2008, 20:59 Coś rzęzi w skrzyni
|
|
|
Witam
Mam taki problem. Od dłuższego czasu mam rzężenie ze skrzyni biegów. Słychać to na 1 i 2 biegu kiedy puszczam gaz, jeżeli dodaje - odgłos znika. Na pierwszym biegu podczas ruszania jest lekkie szarpanie, nie ma płynnego ruchu. Tarcza sprzęgła wymieniona, łożysko oporowe też. Olej w skrzyni jest.
POMOCY
** Dodano: 14-05-2008, 21:19 **
Nikt nie pomoże ?
Ostatnio zauważyłem, że hałas jest najgłośniejszy na 1 biegu, a maleje wraz ze zmianą biegów na wyższe. Jeżeli wciskam sprzęgło, hałas znika. Silny jest gdy wciskam gaz do dechy i gdy puszczam go zupełnie. Jeżeli dodam gazu umiejętnie to hałas jest trochę mniejszy.
Na moje oko może to być jakieś łożysko w skrzyni, ale czy ktoś to potwierdzi ? |
_________________ Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00
http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5 |
|
|
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 15:52
|
|
|
Ja też mam podobny problem. Otóż najczęściej w momencie łapania sprzęgła jest taki dziwny zgrzyt. Przy biegu powyżej 3 nie występuje raczej. Ale co ciekawe nawet jak mam sprzęgło puszczone i np na jedynce trochę mocniej dodam gazu to dźwięk się pojawia...
Zastanawiam się co to może być? Czy fakt, że ucieka mi olej ze skrzyni i może być go tam mało? Czy to będzie coś ze sprzęgłem, czy może poduszki pod skrzynią czy silnikiem? Jak myślicie?
Proszę o jakieś rady co planować do zrobienia itp!!! |
|
|
|
|
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-05-2008, 17:59
|
|
|
Cześć raczej jak masz mało oleju to poprostu biegi Ci gorzej będą włazić coś podobnego jak zimą kiedy olej jest gęsty, szczególnie mineralny. A to rzężenie hmm może to któreś łożysko w skrzyni biegów tak dumam, bo raczej rozsypująca tarcza sprzęgła lub łożysko oporowe inaczej brzmi . Tak dumam to chyba nic innego |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-06-2008, 09:35
|
|
|
Jeśli przy ruszaniu pojawia się takie kopnięcie a sprzęgło jest OK to prawdopodobnie jest to luz na kołach talerzowych w mechanizmie różnicowym. Tak bynajmniej było w moim Tipku, tyle ze nic nie hałasowało jak jechałem. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sir-Rafał
|
Wysłany: 03-06-2008, 21:06
|
|
|
Hipo no właśnie ja nie mam pojęcia, czy sprzęgło jest OK... Wiem, że piszczy mi docisk jedynie... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-06-2008, 21:39
|
|
|
No skoro wysprzegla dobrze i nie ma uslizgu to w zasadzie sprzegło wygląda na dobre ale tylko wygląda Niestety tak przez neta nie za bardzo idzie zdiagnozować takie usterki gdzie coś stuka, szarpie itp |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sir-Rafał
|
Wysłany: 04-06-2008, 20:46
|
|
|
Hipo, wiadomo, że przez neta to trudna sprawa, ale dzięki za rady.
Na chwile obecną i tak krucho z kasą wiec pozostaje mi poczekać i jeździć tak jak jest. Jak się bardziej sknoci to będę się martwił... Cóż chciałoby się, żeby autko było na glanc, ale to nie takie łatwe, bo w końcu ma już te 13 lat i kto wie co się z nim działo wcześniej... |
|
|
|
|
forest666
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 134 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-07-2008, 14:55
|
|
|
Właśnie jestem w trakcie wyciągania skrzyni biegów. Jak ją otworze, to powiem co zdiagnozowałem )
** Dodano: 13-07-2008, 21:14 **
Łożysko na wałku sprzęgłowym - brakuje połowy kulek, wysypały się. To że samochód nie stanął to cud. Bicie było takie, że tarcza sprzęgłowa swoją krawędzią wybrała trochę docisk... |
_________________ Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00
http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|