Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekonomia jazdy. Eco Driving
Autor Wiadomość
pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 31-01-2011, 14:33   Ekonomia jazdy. Eco Driving

Tematow jest sporo, ale jak to na forum, po rozrzucane, czasem OT, dlatego zadaje PONOWNE pytanie.

Pomyslalem.. Jest zima i tak czesto strach cisnac, bo mozna sie posliznac, wiec moze by pomyslec nad ekonomia jazdy i teraz:
Zakladajac ze silnik jest taki jak w temacie, a deska z obrotkiem jest dobrze zalozona:

Jakie predkosci na jakich biegach sa najekonomiczniejsze ?
Jakie obroty na jakim biegu?

Mam podlaczony ekonomizer, podobno dobrze, bo robili to w Wawie w warsztaciku gdzie Tipoli robili juz troche i np zauwazylem.
Jadac ok 65km/h na biegu 3 ekonomizer pokazuje nieco mniejsze spalanie niz po wrzucenie 4 przy tej predkosci. Obroty dosyc wysokie, wiec nie jest jakos mega cicho, szczegolnie ze tlumik niefabryczny :badgrin:

Poczytalem troche jak zaleca producent, ale pytam raczej osoby ktore z autopsji znaja wyniki, szczegolnie w przypadku silnika ktory juz pare kkm zrobil.

Darek91 

Wysłany: 31-01-2011, 14:47   

pisario napisał/a:
Jadac ok 65km/h na biegu 3 ekonomizer pokazuje nieco mniejsze spalanie niz po wrzucenie 4 przy tej predkosci.

Małe spalanie nie zależy od pewnych ustalonych obrotów które dotyczą każdego silnika, tylko od sprawności silnika.
Jeden silnik może mieć największą sprawność np przy 2500 a drugi przy 2900 obr i wtedy spalanie jest najmniejsze.

pisario 

Wysłany: 31-01-2011, 14:50   

Darek91 napisał/a:
pisario napisał/a:
Jadac ok 65km/h na biegu 3 ekonomizer pokazuje nieco mniejsze spalanie niz po wrzucenie 4 przy tej predkosci.

Małe spalanie nie zależy od pewnych ustalonych obrotów które dotyczą każdego silnika, tylko od sprawności silnika.
Jeden silnik może mieć największą sprawność np przy 2500 a drugi przy 2900 obr i wtedy spalanie jest najmniejsze.

ehh dlatego pytam tych ktorzy maja doczynienia z tym KONKRETNYM SILNIKIEM, zakladajac ze po tych 150 kkm silnik zuzywa sie w podobnym stopniu jak u innych z gaznikiem w 1.4 ZALOZENIE

Prosilbym o komenatrze wnoszoce cos tworczego, bo moglby byc taki jeden temat bez smietnika

Darek91 

Wysłany: 31-01-2011, 14:51   

pisario, ale tego jaką ma sprawność silnik nikt Ci nie powie bo nikt nie wie.To trzeba po prostu obliczyc/podaje producent

pisario 

Wysłany: 31-01-2011, 14:53   

Darek91 napisał/a:
pisario, ale tego jaką ma sprawność silnik nikt Ci nie powie bo nikt nie wie.To trzeba po prostu obliczyc/podaje producent

ja pierdziu.! Chłopaku. Pytam tych ktorzy jezdza na codzien tym samym silnikiem co ja. Wiadomo ze +-20% silniki sa w roznym stanie, mimo tego zalezy mi na tym zeby otrzymac kilka odpowiedzi i z nich wyciagnac srednia. Nie chce miec wynikow dokladnych w 95% wystarczy mi 75% a to jestem w stanie obliczyc i potem na podstawie tego zweryfikowac czy moje auto ma tak samo. Mam nadzieje ze jasne. Nie rob OT

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 31-01-2011, 16:08   

w 1.6 żeby przy 2500 - 2700 zmieniałam sobie biegi i jakoś ekonomicznie było - rzadko bo rzadko ale czasem się tak przemieszczałem :)

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

robertRK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-01-2011, 16:29   

Jeżdząc autem każdy z nas patrzy na ekonomikę ale czy pamiętamy o wartościach jakie charakteryzują nasz silnik ? Każdy powie : tak oczywiście wiem ile mój silnik ma KM :) No dobrze a jaki jest jego maksymalny moment obrotowy ? Kto pamięta tę wartość i czym ona się charakteryzuje ?
Mówiąc o napędzie samochodowym najczęściej podajemy wartość siły oraz przyspieszenia. Nawet jeśli ktoś podaje maksymalny moment obrotowy, nie przywiązujemy do niego większej wagi. Często z prostego powodu – nie wiemy dokładnie co to jest.
Zacznijmy od historii. James Watt zaobserwował, że ówczesny koń był w stanie unieść 550 funtów masy na odległość jednej stopy w czasie jednej sekundy. Stąd wykonywał pracę w tempie 550 funto-stóp na sekundę (lub 33000 funto-stóp na minutę) przez około 8 godzin dziennie. Wartość tę przyjęto jako standardową i nazwano jednym koniem mechanicznym.

Funto-stopa momentu obrotowego jest to siła skręcająca potrzebna do podtrzymania masy jednego funta na bezmasowym, poziomym ramieniu w odległości jednej stopy od punktu zaczepienia. Innymi słowy moment obrotowy opisać można jako iloczyn siły działającej na denko tłoka i ramienia wykorbienia. Dla silnika spalinowego o danej pojemności ramię wykorbienia posiada stałą wartość. Wynika wiec z tego, że moment obrotowy zależy wyłącznie od ciśnienia gazów działających na tłok. Ciężko mi się to pisze więc pewnie równie ciężko będzie się wam to czytać – jednak trochę teorii liznąć musimy :) Teraz praktyka : każdy zna silniki występujące w rodzinie Tipo/Tempra kilka przykładów:
1.1 - 1.108 ccm 87 N*m/2.900 obr moc 56 KM/5.500 obr
1.4 - 1.372 ccm 106N*m/2.900 obr moc 70 KM/6.000 obr
1.6 - 1.580 ccm 130N*m/2.900 obr moc 82 KM/6.000 obr
1.8 - 1.756 ccm 140N8m/3.000 obr moc 105KM/6.000 obr
1.8 16v-1.756 ccm 164N*m/4.600 obr moc 136KM/6.250 obr
2.0 16v-1.995 ccm 180N*m/3.000 obr moc 142KM/6.000 obr

** Dodano: 31-01-2011, 16:36 **
Wnioski : biorąc pod uwagę powyzsze dane można dojść do kompromisu pomiędzy maksymalną mocą i maksymalnym momentem tak ażeby komfort poróżowanie dla kierowcy i obciążenie silnika i jego wspólpracującyh części było zadowalające dlatego należy jeżdzić teoretycznie w zakresie maksymalnego momentu a maksymalną mocą czyli pomiędzy 3.00- a 6.000 obr ale któż tak na codzień jeżdzi zapytacie ? Przecież nie dość że silnik dużo pali paliwa to w dodatku jest głośno prawda ? DFlatego zazwyczaj jeździmy w okolicach 2.000-3.000 obr i to w zupełności wystarczy.Silnik sobie pracuje w połowie max prędkości obrotowej jest nie wysilony , jest w miarę cicho w środku i mało pali a i osiągi są zadowalające dla danego silnika oczywiście :) a kiedy chcemy go pogonić to kręcimy przez chwile do żółtego pola gdzie osiąga maksymalną moc :) inaczej ma się sprawa w silnikach z zapłonem samoczynnym czyli popularnych DIESEL-ach ale to już inna bajka ... Miłej lektury i eksploatacji :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 31-01-2011, 18:19   

robertRK napisał/a:
1.4 - 1.372 ccm 106N*m/2.900 obr moc 70 KM/6.000 obr

a jak można wytłumaczyć to, że gaźnik 1.4 ma 78 koni i ten sam moment?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

robertRK 

Wysłany: 01-02-2011, 12:43   

Bardzo prosto :) jak zauważyłeś jest duża różnica w prędkości obrotowej silnika przy maksymalnym momencie i maksymalnej mocy a różnica o którą pytasz wynika z różnego układu zasilania i różnego stopnia sprężania i różnego ciśninia sprężania ( kPa ) zauważ że inna jest charakterystyka pracy silnika gaźnikowego a na układzie wtryskowym.Wystarczy w silniku zmienić stopień sprężania albo jal wolisz odprężyć silnik czyli np zmienić długość korbowodu i wykorbienie wału korbowego i silnik zmniejsza stopień sprężania na mniejszy co skutkuje mniejszą mocą ( KM ) ale większym momentem ( N*m) dlatego są silniki które maja dużą pojemność stosunkowo małą moc ale duży moment i pięknie "ciągną" z dołu , prawda ? Aż frajda jechać autkiem który wspaniale ciągnie 1.800 obr :) a nie kręcić go do granicy 4 lub 5.000 obr no cyba że to ścigacz hi hi hi miałem Kawasaki ZX 6 Ninja 636 który z pojemność 636 ccm wykręcono moc 136 KM przy 15.500 obr ale moment był mały i w zakresie 1.000-8.000 obr motorek wcale nie chciał jechać nawet przy odkręceniu manetki na max a powyżej 8.000 obr wspaniale się kręcił i wykazywał niesamowitą ochotę do pracy :) a ciągnął do odcięcia czyli 16.000 obrotów :)

** Dodano: 01-02-2011, 12:50 **
Dam jeszcze jeden przykład który osobiściew przerobiłem.Miałem Tipo 2.0 8 V 113 KM i jak to w 2.0 padł wał korbowy.Niemożliwością wtedy było kupić dobry wał więc zrobiłem tak : zostawiłem blok , głowice , tłoki i wszystko jak w 2.0 ale wał i korbowody założyłem z 1.8 8V 105 KM jaki skutek ? Zmieniło się wykorbirnie wału korbowego i skok tłoka ( mniejszy o okolo 10mm ) a w praktyce silnik zyskał na mocy w niskim zakresie obrtotów było czuć różnice w zakresie 1.600-3.000 obr w porównaniu do 2.0 oryginał natomias w górnym zakresie 3.000-5.500 obr stracił na mocy i kręcenie go tak wysoko przestało mieć sens.Kolega dziura jeżdził tym autem przd i po zmianach więć wie coś na ten temat
     assistance   Moneta

lynx 

Wysłany: 01-02-2011, 12:56   

Różnica wynika z faktu że moc = moment/obroty. Można założyc że spalanie = wskazanie ekonomizera * obroty. Czyli ideałem byłoby jak najniższe wskazanie ekonomizera i jak najniższe obroty.
     Moneta

Prezesddz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2011, 14:06   

** Dodano: 01-02-2011, 14:09 **
pisario napisał/a:
Jadac ok 65km/h na biegu 3 ekonomizer pokazuje nieco mniejsze spalanie niz po wrzucenie 4 przy tej predkosci. Obroty dosyc wysokie, wiec nie jest jakos mega cicho, szczegolnie ze tlumik niefabryczny :badgrin:

Widze ze nie tylko ja nad tym dumam. Moglby ktos lopatologicznie powiedziec wlasnie czy dla zakresu predkosci 45-60km/h np w miescie kiedy widze ze bede zaraz hamowal, bardziej ekonomiczne jest 3 czy 4? Ekonomizer pokazuje 3, ale rozsadek z racji wyzszych obrotow nakazuje wrzucic juz 4.

pisario 

Wysłany: 01-02-2011, 16:18   

Dzięki za odpowiedzi Panowie i czekamy na innych :)

Raku 

Wysłany: 01-02-2011, 16:55   

Cytat:
Widze ze nie tylko ja nad tym dumam. Moglby ktos lopatologicznie powiedziec wlasnie czy dla zakresu predkosci 45-60km/h np w miescie kiedy widze ze bede zaraz hamowal, bardziej ekonomiczne jest 3 czy 4? Ekonomizer pokazuje 3, ale rozsadek z racji wyzszych obrotow nakazuje wrzucic juz 4.

Sądzę, że lepiej zostać na 3 i puścić gaz. Silnik wtedy nie dostaje paliwa, porusza się siłą rozpędu, hamuje napędami, co w sposób czysty będzie się przekładać na ekonomię.
     Moneta

robertRK 

Wysłany: 01-02-2011, 17:29   

Poruszyłeś fajny temat a mianowicie zakres prędkości dla poszczególnych biegów.Oczywiście jest różnica czy się rozpędzamy czy hamujemy.Dla różnych silników różnie to wyglada ale ogólnie ruszamy z 1 biegu , 2-ka przy 20 km/h , 3-ka przy 40 km/h , 4ka przy 55-60 km/h i 5ka przy 75-80 km/h zakładając że jedziemy po równej drodze wiadomo że przy ropędzaniu pod górę kub wyprzedzaniu będziemy ciągnąć wyżej.Opisujesz sytuację w której rozpędzasz samochód w mieście dochodzisz do 60 km/h na 3ce i widzisz przed sobą czerwone światło to zostań na tym biegu nóżka z gazu i praktycznie możesz na tej 3ce zostać aż do obrotów biegu jałowego czyli około 1.000 obr potem sprzęgło i stoimi można też zrobić redukcję do 2ki ale moje zdanie jest takie że przy tak małej masie pojazdu ( około 1.000 kg ) jest to zbędne.Przez cały czas kiedy jest włączony bieg a gazu nie naciskamy jest odcięte zasilanie silnika w paliwo i w ten sposób oszczędzamy paliwo :)

** Dodano: 01-02-2011, 17:36 **
Tak samo kiedy zjeżdzamy ze wzniesienia puszczamy gaz a nie dajemy na luz ... efekt zostają kropelki w baku no i oczywiście patrzymy co się dzije na drodze czyli np.czerwone światło widzimy z odległości 300-500 m a nie 50 metrów przed sygnalizatorem.Oszczędności w jeździe to nie tylko zaoszczędzone paliwo ale także hamulce , sprzęgło , zawieszenie itp itd wiadmo nie od dziś że agresywny styl jazdy powoduje zużcie wielu podzespołów pojazdu a wszelkie koszty napraw i usterek biją nas , użtkowników tych aut , po kieszeni i pieniążki które niejednokrotnie ciężko zarobimy musimy wydać na nasze Tipo lub Tempry które swoją młodość maja już za sobą i są podatne na różnego rodzaju awarie chociażby związane z dynamiczną jazdą.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu