Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sciaga na lewo
Autor Wiadomość
JurnyMario 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-06-2006, 23:10   Sciaga na lewo

Mam prblem z tipkiem 1.6 . mianowicie sciaga na lewo w czasie jazdy. gdy pyszcze kierownice zaczyna powoli sie obracac w lewo. dzis obejrzalem gumy i sa w porzadku wiec problem tkwi moze w wspomaganiu albo moze zbieznosci choc kola wydaja sie byc proste. plyn jest brudny i czarny i bedzie do wymiany<wlasnie go kupilem> i powoli zmieniam i brak tej gumowej oslony na prawej czesci maglownicy. co moze byc przyczyna czy mial ktos cos takiego?

BYQ 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-06-2006, 05:30   

Sprawdz zbieżność, koszt niewielki. Ewentualnie kwestia wywarzenia opon.

Tempra 1.6 159A3.000
Bravo 1.8 GT 182A2.000 ;)

CLIO SWAP

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-06-2006, 07:12   

ja miałem cos takiego,kiedy wahacze były w fatalnym stanie,nastepnie zaczęło scinać opony od wewnatrz
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-06-2006, 08:27   

Albo końcówki drążka

Diax 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-06-2006, 10:40   

Proponuje najpierw zbieżność to od razu dowiesz się czy to cos z układem kierowniczym. Jeszcze sprawdź zacisk hamulca może szczeki nie odpuszczają i dlatego ściąga (w tipo nie miałem tego jeszcze ale w polonezie miałem wymieniłem zacisk i przestał ściągać)

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-06-2006, 11:09   

w lewym kole możesz mieć mniejsze ciśnienie.

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-06-2006, 14:24   

Do sprawdzenia:
- ciśnienie w kołach
- hamulce (czy się coś nie zapiekło) -> jeśli tak to któraś felga będzie bardziej gorąca niż inne
- sprawdzenie/regulacja geometrii zawieszenia (w szczególności stan wahaczy; jeśli są wybite to mogą dawać takie objawy)
- kontrola stanu ogumienia i felg pod kątem nierównego zużycia/deformacji, ew. jego podmiana, przełożenie pomiędzy kołami itp.

Ja tak miałem jak kupiłem samochód (5 lat temu) i zakończyłem na ostatnim punkcie - dwie opony po jednej stronie były zdeformowane w niewidoczny sposób... Przekładając koła doszedłem do tego eksperymentalnie.
Nie ma co sprawdzać wyważenia kół - od tego będą co najwyżej wibracje przy większych prędkościach a nie ściąganie.

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
unknown 

Wysłany: 12-06-2006, 22:23   

dokładnie jak zbyniu - sprawdź po kolei - jakei ciśnienie w kołach (koszt sprawdzenia żadnen)
czy opony nie są zdeformowane np z jakiejś dziury jak wpadłeś (czasem po wewnętrznej stronie i tak nei widać od razu - koszt żadnen)
-sprawdź jak się zachowują hamulce, dobrze do tego zmienić koło, a podczas dłuższej jazdy i hamowania porządniejszego - czy się jedna strona nie grzeje bardziej (felga) - znaczy hamulec gorzej puszcza;
sprawdź zawieszenie - przez to może bardzo ściągać, nawet średnio wyrobiony wahacz, a szczególnie drążki kier; niektórych luzów nawet ręką od razu nie wyczujesz;
po tym wszystkim jak nic nie znajdziesz idź na geometrię i wydaj te 40-60zł (zależy gdzie) czy masz równo (na oko to...), może nawet na dobrej dziurze się przestawić jak rypnie...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

JurnyMario 

Wysłany: 15-06-2006, 12:16   

dzieki panowie. zbadam gumy i sprawde hamulce
reszte pozniej jak kasy przybedzie bo po jego kupnie wymiotlo mi 100 z piterka;d

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 15-06-2006, 12:38   

Wystarczy, że podniesiesz go trochę i zobaczysz, czy koła mają luz.
Jak tak to wiadomo....
...wahacze

JurnyMario 

Wysłany: 20-06-2006, 14:29   

wlasnie 3 dni temu byl na przegladzie i pytalem sie o podwozie i amory czy wszystko gra. gosciu powiedzial ze wszystko jest oki. nadmienie moze ze malo jest oleju we wspomaganiu i na dniach czeka mnie wymiana . przy okazji pytam jaki olej jest we wspomaganiu do tipo 1.6 rocznik 1991 (jesli to wazne i ma znaczenie)?

Zbyniu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-06-2006, 22:01   

Wydaje mi się, że dowolny hydrauliczny klasy Dexron 3 (ja akurat wlałem Texaco Texamatic coś tam).

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
JurnyMario 

Wysłany: 29-08-2006, 12:55   

wreszcie wczoraj rozwiazalem problem sciagania( dlatego tak pozno bo mi sie nie chcialo:)) . zrobilem zbieznosc i nic jeszcze gorzej sciagalo , zamienilem przednie kola miejscami i zaczelo sciagac w druga strone . wiec zamienilem kola z tylu na przod i odwrotnie i problem zniknal . jezdzi jak marzenie . dzieki za porady i sugestie . uwarzam temat za zamkniety ps. to jednak wina opon niestety

Odpowiedz do tematu