Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gałki, Układ kierowniczy
Autor Wiadomość
Piotrek_Bukowno 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-03-2011, 13:07   Gałki, Układ kierowniczy

Cześć. Podczas przeglądu, facet powiedział mi, że mam do wymiany prawą gałkę. I teraz mam dwa pytania:

1. Czy opłaca wymienić jedną, czy obie jednocześnie, bo słyszałem, że jak wymienie jedną, to po kilku tygodniach, miesiącach ta nie wymieniona też "poleci".

2. Pytając się w sklepie o gałkę do układu kierowniczego, powiedziano mi, że do mojego samochodu są dwa rodzaje gałek. Różnia się gwintami M12/125 a druga to m12/1,5 nie orientujecie się może która to może być??

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 30-03-2011, 18:29   

Piotrek_Bukowno napisał/a:
1. Czy opłaca wymienić jedną, czy obie jednocześnie, bo słyszałem, że jak wymienie jedną, to po kilku tygodniach, miesiącach ta nie wymieniona też "poleci".

Po wymianie gałki zazwyczaj trzeba ustawić zbieżnośc, więc wymień od razu dwie i masz spokój. To nie kosztuje dużo(do 30zł za sztukę).
Z tym, że jak jedna jest nowa, a druga stara, to poleci szybciej, ktoś nazmyślał. Nie ma takiej zależności i czasem stara może przeżyć ta nową jeszcze, ale ogólnie przyjęło się, że wymienia sie obie i jest spokój.
Z tymi gwintami to nie wiem jak jest. Idx do drugiego sklepu może i zapytaj?

Piotrek_Bukowno 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 31-03-2011, 00:00   

Guzik, dzięki. Masz racje pojade obok do Miasta bo u mnie to nędza i rozpacz...

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

michał88 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-04-2011, 19:41   

kolego bez zastanawiania obie na zbierzność i tak musisz jechać pozdrawiam

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-04-2011, 10:07   

prawa szybciej leci zwykle bo dziury, pochyłości od strony chodnika, krawężnika; lewa może przeżyć nową prawą, ale faktycznie, jak gałki się kupuje ok 27zł to lepiej obydwie od razu skoro zbieżność i tak musisz potem ustawiać; dla oszczędzenia 27zł lepiej nie ryzykować; wymienisz se je sam bez problemu, chwilka roboty; na zbiezność tylko potem pojedziesz;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu