|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Gałki, Układ kierowniczy |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek_Bukowno
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2011, 13:07 Gałki, Układ kierowniczy
|
|
|
Cześć. Podczas przeglądu, facet powiedział mi, że mam do wymiany prawą gałkę. I teraz mam dwa pytania:
1. Czy opłaca wymienić jedną, czy obie jednocześnie, bo słyszałem, że jak wymienie jedną, to po kilku tygodniach, miesiącach ta nie wymieniona też "poleci".
2. Pytając się w sklepie o gałkę do układu kierowniczego, powiedziano mi, że do mojego samochodu są dwa rodzaje gałek. Różnia się gwintami M12/125 a druga to m12/1,5 nie orientujecie się może która to może być?? |
JEST: FSM CC 704 S |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-03-2011, 18:29
|
|
|
Piotrek_Bukowno napisał/a: | 1. Czy opłaca wymienić jedną, czy obie jednocześnie, bo słyszałem, że jak wymienie jedną, to po kilku tygodniach, miesiącach ta nie wymieniona też "poleci". |
Po wymianie gałki zazwyczaj trzeba ustawić zbieżnośc, więc wymień od razu dwie i masz spokój. To nie kosztuje dużo(do 30zł za sztukę).
Z tym, że jak jedna jest nowa, a druga stara, to poleci szybciej, ktoś nazmyślał. Nie ma takiej zależności i czasem stara może przeżyć ta nową jeszcze, ale ogólnie przyjęło się, że wymienia sie obie i jest spokój.
Z tymi gwintami to nie wiem jak jest. Idx do drugiego sklepu może i zapytaj? |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Piotrek_Bukowno
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-03-2011, 00:00
|
|
|
Guzik, dzięki. Masz racje pojade obok do Miasta bo u mnie to nędza i rozpacz... |
JEST: FSM CC 704 S |
|
|
|
|
michał88
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-04-2011, 19:41
|
|
|
kolego bez zastanawiania obie na zbierzność i tak musisz jechać pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-04-2011, 10:07
|
|
|
prawa szybciej leci zwykle bo dziury, pochyłości od strony chodnika, krawężnika; lewa może przeżyć nową prawą, ale faktycznie, jak gałki się kupuje ok 27zł to lepiej obydwie od razu skoro zbieżność i tak musisz potem ustawiać; dla oszczędzenia 27zł lepiej nie ryzykować; wymienisz se je sam bez problemu, chwilka roboty; na zbiezność tylko potem pojedziesz; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|